Daktyle w diecie dzieci – jakie wartości mają te wspaniałe owoce



Daktyle w diecie dzieci – jakie wartości mają te wspaniałe owoce, jak je wykorzystać i od kiedy można podawać je dzieciom. Mieszkańcy krajów arabskich nazywają je „chlebem życia”. Nic w tym dziwnego – mało który owoc może pochwalić się taką zawartością witamin, przeciwutleniaczy, związków mineralnych i wartości odżywczych, jak daktyle.

Słodkie wartości

Palma daktylowca to najstarsze drzewo owocowe na świecie. Daktyle uprawiane były już od czasów prehistorycznych, głównie na terenach południowo-zachodniej Azji oraz w północnej Afryce. Obecnie spotkamy je także w Kalifornii, w Australii i Meksyku.  Wyjątkowe właściwości prozdrowotne daktyli sprawiły, że owoce te bardzo szybko zaczęto wykorzystywać w medycynie chińskiej jako naturalny środek łagodzący zmęczenie i dodający energii.

Daktyle zawierają rekordowe wśród owoców ilości potasu, fosforu, chromu oraz witamin B2 i B3. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że daktyle świetnie wpływają na jelita, usprawniając ich pracę i przyspieszając metabolizm. Błonnik odpowiada także za odczuwanie sytości poposiłkowej, dzięki czemu daktyle świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska. Bogactwo magnezu powoduje, że daktyle poprawiają nastrój i łagodzą objawy stresu. Zawarte w nich salicylany działają jak aspiryna, a antyoksydanty – kompleksowo wzmacniają organizm.

Daktyle pomagają także w leczeniu astmy, chorób gardła i pospolitego kataru, a z uwagi na wysoką zawartość wspomnianego już potasu, są podstawowym elementem diety sportowców po intensywnym wysiłku. Oprócz 15 składników mineralnych znajdziemy w nich także 23 rodzaje aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także mnóstwo witamin z grupy B (tym witaminę B6, niacynę, kwas pantotenowy i ryboflawinę) i spore ilości witaminy A, K oraz karotenów i luteiny. Ten wyjątkowy skład sprawia, że daktyle są prawie przekąską idealną. Prawie…

Nie dla cukrzyków, tak dla dzieci

Daktyle przepełnione są nie tylko witaminami i minerałami, lecz także… słodkością. Te niepozorne owoce w 70% składają się z cukrów prostych, dzięki czemu są doskonałym źródłem energii. Chociaż są słodkie, nie powodują nagłego i drastycznego wzrostu cukru we krwi, lecz zapewniają uczucie sytości na dłużej.

Niestety, właśnie z uwagi na naturalną słodycz, daktyle nie są wskazane w jadłospisie cukrzyków. Wszyscy inni, w tym także dzieci, powinni się za to z daktylami zaprzyjaźnić jak najszybciej.




Daktyle można włączać do diety małego dziecka już od 6. miesiąca życia – Tłumaczy Katarzyna Barwińska – ekspert firmy Holle, znanego producenta ekologicznych produktów dla dzieci i niemowląt. Oczywiście początkowo w niewielkich ilościach i w postaci dokładnie zmiksowanej, np. jako dodatek do wieloowocowych musów. Z uwagi na atrakcyjny, słodki smak, rozszerzanie diety malucha o daktyle nie jest skomplikowane – są po prostu smaczne. W przypadku starszych dzieci, warto sięgnąć po daktyle jako zamiennik ciastka czy lizaka. Budowanie zdrowych nawyków żywnościowych od maleńkości z pewności zaprocentuje w przyszłości – dodaje ekspert Holle.

Świeże czy suszone?

Daktyle są równie zdrowe w wersji świeżej, jak i suszonej. Sięgając jednak po suszone owoce sprawdzajmy, czy nie zawierają niepotrzebnych konserwantów (typu: benzoesan sodu, kwas benzsoesowy, sorbinian sodu lub potasu).

Wybierając gotowe musy dla dzieci zwróćmy uwagę na pochodzenie jego składników – dla zdrowia dziecka warto, aby były one organiczne, ekologiczne i wyhodowane zgodnie z rytmem natury. Tylko dzięki temu możemy mieć pewność, że dany produkt naprawdę jest wartościowy.

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ