Daktyle w diecie dzieci – jakie wartości mają te wspaniałe owoce



Daktyle w diecie dzieci – jakie wartości mają te wspaniałe owoce, jak je wykorzystać i od kiedy można podawać je dzieciom. Mieszkańcy krajów arabskich nazywają je „chlebem życia”. Nic w tym dziwnego – mało który owoc może pochwalić się taką zawartością witamin, przeciwutleniaczy, związków mineralnych i wartości odżywczych, jak daktyle.

Słodkie wartości

Palma daktylowca to najstarsze drzewo owocowe na świecie. Daktyle uprawiane były już od czasów prehistorycznych, głównie na terenach południowo-zachodniej Azji oraz w północnej Afryce. Obecnie spotkamy je także w Kalifornii, w Australii i Meksyku.  Wyjątkowe właściwości prozdrowotne daktyli sprawiły, że owoce te bardzo szybko zaczęto wykorzystywać w medycynie chińskiej jako naturalny środek łagodzący zmęczenie i dodający energii.

Daktyle zawierają rekordowe wśród owoców ilości potasu, fosforu, chromu oraz witamin B2 i B3. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że daktyle świetnie wpływają na jelita, usprawniając ich pracę i przyspieszając metabolizm. Błonnik odpowiada także za odczuwanie sytości poposiłkowej, dzięki czemu daktyle świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska. Bogactwo magnezu powoduje, że daktyle poprawiają nastrój i łagodzą objawy stresu. Zawarte w nich salicylany działają jak aspiryna, a antyoksydanty – kompleksowo wzmacniają organizm.

Daktyle pomagają także w leczeniu astmy, chorób gardła i pospolitego kataru, a z uwagi na wysoką zawartość wspomnianego już potasu, są podstawowym elementem diety sportowców po intensywnym wysiłku. Oprócz 15 składników mineralnych znajdziemy w nich także 23 rodzaje aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także mnóstwo witamin z grupy B (tym witaminę B6, niacynę, kwas pantotenowy i ryboflawinę) i spore ilości witaminy A, K oraz karotenów i luteiny. Ten wyjątkowy skład sprawia, że daktyle są prawie przekąską idealną. Prawie…

Nie dla cukrzyków, tak dla dzieci

Daktyle przepełnione są nie tylko witaminami i minerałami, lecz także… słodkością. Te niepozorne owoce w 70% składają się z cukrów prostych, dzięki czemu są doskonałym źródłem energii. Chociaż są słodkie, nie powodują nagłego i drastycznego wzrostu cukru we krwi, lecz zapewniają uczucie sytości na dłużej.

Niestety, właśnie z uwagi na naturalną słodycz, daktyle nie są wskazane w jadłospisie cukrzyków. Wszyscy inni, w tym także dzieci, powinni się za to z daktylami zaprzyjaźnić jak najszybciej.




Daktyle można włączać do diety małego dziecka już od 6. miesiąca życia – Tłumaczy Katarzyna Barwińska – ekspert firmy Holle, znanego producenta ekologicznych produktów dla dzieci i niemowląt. Oczywiście początkowo w niewielkich ilościach i w postaci dokładnie zmiksowanej, np. jako dodatek do wieloowocowych musów. Z uwagi na atrakcyjny, słodki smak, rozszerzanie diety malucha o daktyle nie jest skomplikowane – są po prostu smaczne. W przypadku starszych dzieci, warto sięgnąć po daktyle jako zamiennik ciastka czy lizaka. Budowanie zdrowych nawyków żywnościowych od maleńkości z pewności zaprocentuje w przyszłości – dodaje ekspert Holle.

Świeże czy suszone?

Daktyle są równie zdrowe w wersji świeżej, jak i suszonej. Sięgając jednak po suszone owoce sprawdzajmy, czy nie zawierają niepotrzebnych konserwantów (typu: benzoesan sodu, kwas benzsoesowy, sorbinian sodu lub potasu).

Wybierając gotowe musy dla dzieci zwróćmy uwagę na pochodzenie jego składników – dla zdrowia dziecka warto, aby były one organiczne, ekologiczne i wyhodowane zgodnie z rytmem natury. Tylko dzięki temu możemy mieć pewność, że dany produkt naprawdę jest wartościowy.

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko – na wydarzenie, które łączy w sobie troskę…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego, często zbyt późno, by leczenie było w pełni…
CZYTAJ

Sezon grzewczy wysusza nam oczy. Jak im pomóc jesienią?

Suche powietrze, które pojawia się w domach wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego, podrażnia nie tylko skórę, gardło i nos, ale…
CZYTAJ

Krótkowzroczność u dzieci. Czy można skutecznie spowolnić jej rozwój?

Krótkowzroczność to dziś jedna z najczęściej diagnozowanych wad wzroku u dzieci i młodzieży. Jej główną przyczyną jest nadmierne wydłużanie się…
CZYTAJ

Anti-aging w jesiennym rytmie Składniki aktywne dla skutecznego odmłodzenia

Jesień to czas, kiedy na podium kosmetycznych priorytetów zdecydowanie topowe miejsce zajmuje anti-aging. To właśnie teraz wyraźnie zauważamy utratę elastyczności…
CZYTAJ

Co roku setki zatruć grzybami – lekarz rodzinny o objawach, leczeniu i profilaktyce

Co roku w Polsce odnotowuje się kilkaset zatruć grzybami, z czego kilkadziesiąt kończy się leczeniem na oddziałach intensywnej terapii. Chociaż…
CZYTAJ

Czym jest piżmo? Historia i fenomen perfum piżmowych

Piżmo od wieków wzbudza ciekawość i fascynację – zarówno wśród perfumiarzy, jak i miłośników wyjątkowych kompozycji zapachowych. To jedna z…
CZYTAJ

Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera – jak rozpoznać wczesne objawy i zmniejszyć ryzyko choroby

21 września obchodzimy Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera, który ma przypominać, że problem ten dotyka milionów ludzi na całym…
CZYTAJ

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego,…
CZYTAJ