Masło shea – poznaj jego właściwości



Dbając o swoją urodę warto sięgać po naturalne specyfiki, które mają zbawienny wpływ na naszą skórę a przy tym są całkowicie bezpieczne. Wśród nich nie sposób nie wymienić masła shea. Czym jest, jakie ma zalety oraz w jaki sposób możesz wykorzystywać je w codziennej pielęgnacji? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie.

Czym jest masło shea?

Masło shea to naturalny olej, który pozyskiwany jest z nasion drzewa masłowego, nazywanego również masłoszem Parka. Masło to posiada delikatny żółtawy odcień, charakteryzuje się delikatnym zapachem oraz brakiem smaku. Wykorzystywane jest nie tylko w kosmetyce, ale również w kuchni. Więcej informacji o tej substancji znajdziesz na stronie clochee.com/maslo-shea-kosmetyk. W sklepie tym znajdziesz również masło shea najwyższej jakości.

Co znajdziemy w jego składzie?

Masło shea to źródło wielu ważnych witamin oraz innych cennych składników. Wśród nich wymienić możemy między innymi witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem, witaminę A, która doskonale nawilża oraz witaminę F, która przyczynia się do odbudowy warstwy lipidowej naskórka. To jednak nie wszystko.

W maśle shea znaleźć możemy również fitosterole, dzięki którym skóra staje się bardziej elastyczna a nawet pochodne kwasu cynamonowego, które są naturalnym filtrem chroniącym nas przed szkodliwym promieniowaniem UV. Słowem, masło shea to prawdziwe bogactwo cennych substancji.

Idealny kosmetyk dla skóry twarzy – sprawdź jak możesz go wykorzystać

Co ważne, mało shea to produkt, który może służyć ci nie tylko do pielęgnacji skóry, ale również włosów. Nie bez powodu jest przecież składnikiem kosmetyków takich jak kremy, balsamy do ciała i odżywki do włosów. W jaki sposób możesz je stosować? Przede wszystkim jako składnik maseczek i domowych kremów.

Możesz również nanieść je cienką warstwą na usta – doskonale zastąpi pomadkę ochronną. Ciekawym pomysłem jest wykonanie peelingu z jego wykorzystaniem. Nie tylko złuszczysz wówczas naskórek, ale również odżywisz cerę.




Ratunek dla włosów

Twoje włosy są przesuszone, łamliwe, matowe? W takim razie masło shea jest produktem, który może ci pomóc. Wiele kobiet przekonało się już, że stosowanie tego produktu w pielęgnacji włosów może przynieść doskonałe efekty. Masło shea doskonale nawilża, nadaje włosom miękkość oraz blask. Pomaga również w przypadku rozdwojonych końcówek.

W jaki sposób je stosować? To bardzo proste – masło shea możemy dodawać do odżywek i masek, może również być stosowane bezpośrednio na końcówki włosów. Co ważne, aby nie obciążać włosów pamiętaj o tym, by nakładać preparat nie od nasady, ale od połowy długości włosów. Nie zapominajmy bowiem, że mamy do czynienia z produktem, który jest dość tłusty w swojej konsystencji.

Masło shea do ciała – zapomnij o rozstępach i cellulicie

Wiele kobiet, które poznały cenne właściwości masła shea decyduje się na wykorzystywanie ich jedynie w obrębie skóry twarzy. To błąd. Warto bowiem mieć świadomość, że masło shea może okazać się pomocna również w pielęgnacji ciała.

Zawarte w tym produkcie substancje pomagają w walce z cellulitem, który jest problemem większości kobiet. To jednak nie wszystko. Masło shea nanoszone na skórę, na której znajdują się rozstępy może znacznie poprawić jej stan.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ