Dlaczego warto wybierać ręcznie robione kosmetyki ekologiczne?



Czy dokonując zakupu kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów zwracasz większą uwagę na te, które są ekologiczne bądź produkowane ręcznie? Sięgasz po pierwszy lepszy kosmetyk, którego grafika wpadnie Ci w oko, czy też skupiasz się na składnikach aktywnych danego produktu? Poznaj listę zalet kosmetyków ekologicznych i ręcznie robionych nad kosmetykami drogeryjnymi, produkowanymi na szeroką skalę.

Czasem nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że wiele kosmetyków, które dostępne są na półkach drogerii, wypełnionych jest sztucznymi barwnikami, konserwantami czy po prostu składnikami chemicznymi. Niestety taki kosmetyk nie zapewni skórze czy włosom troskliwej pielęgnacji i ochrony przed działaniem czynników zewnętrznych. Zamiast tego może przyczynić się do pogorszenia kondycji, wywołania podrażnienia czy alergii.

Tak dla kosmetyków naturalnych!

Receptury kosmetyków naturalnych i ekologicznych są nasycone mnóstwem składników aktywnych pochodzących z ekstraktów i wyciągów roślinnych. Często są to rośliny ekologiczne, pochodzące z certyfikowanych upraw. Również sposób ich zbierania jest tradycyjny. A dzięki temu nasycają skórę i włosy, niezbędnymi dla zdrowej kondycji, witaminami i minerałami.

Pozbawione chemii

W kosmetykach massmarketowych, jeśli przyjrzymy się bliżej ich recepturom INCI, znajdziemy silikony, składniki ropopochodne oraz GMO, syntetyczne barwniki, parabeny i składniki zapachowe. Możesz już teraz dać odetchnąć Twojej skórze i włosom od wszędobylskich zanieczyszczeń, toksyn i szkodliwej chemii. Wystarczy, że zmienisz preparaty pielęgnacyjne, po które każdego dnia sięgasz, na kosmetyki ekologiczne wytwarzane ręcznie.

Małe partie kosmetyków hand-made

Kosmetyki ekologicznie i tworzone ręcznie najczęściej wytwarzane są w małych rodzinnych manufakturach, gdzie nie ma dużych hal magazynowych. W związku z tym zawierają mniej składników, których zadaniem jest przedłużenie trwałości kosmetyku. Oczywiście kosmetyki ekologiczne muszą zawierać konserwanty, aby chronić preparat przed wytworzeniem się w nim bakterii, wirusów i grzybów.

Wytwarzane ręcznie kosmetyki ekologiczne zawierają naturalne środki konserwujące, ponieważ kosmetyk bez konserwantów jest zdatny do użytku jedynie kilkanaście godzin po jego wytworzeniu.




– Warto doceniać znane od wieków pielęgnacyjne właściwości roślin, które czasem traktujemy jako chwasty. W recepturach kosmetyków Kumazu połączyłam znane od lat w pielęgnacji włosów zioła z tradycyjnymi roślinami medycyny chińskiej. Dzięki czemu oferuję moim klientom wysokiej jakości ręcznie robione kosmetyki ekologicznie – mówi Karina Kondeja-Wojtczak — twórczyni marki kosmetyków Kumazu.

Receptury kosmetyków ekologicznych i hand-made wypełnione są ekstraktami i hydrolatami roślinnymi. Na przykład ręcznie wytwarzane kosmetyki ekologiczne marki Kumazu zostały wypełnione pokrzywą, imbirem, żeń-szeniem syberyjskim, skrzypem polnym, szałwią lekarską, czarną rzepą, tatarakiem zwyczajnym, mydlnicą lekarską oraz mleczkiem pszczelim.

Są one cennym źródłem witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, które poprawiają kondycję skóry głowy i włosów. Normalizują wytwarzanie sebum, odżywiają, regenerują, wygładzają i odmładzają.

Kosmetyki naturalne aktywizują procesy fizjologiczne skóry i włosów, dzięki czemu „uczą” na nowo regulować produkcję sebum czy naprawiać uszkodzenia. W efekcie wzmacniają, nawilżają i kondycjonują oraz przywracają im naturalny komfort i równowagę.

Czasem nie zdajemy sobie sprawy, że poprzez nieodpowiednią pielęgnację czy też niewłaściwy dobór kosmetyków do potrzeb skóry i włosów wyrządzamy im szkodę. W celu naprawienia kondycji skóry i włosów, przywrócenia im optymalnego nawilżenia i natłuszczenia oraz promiennego blasku należy przez dłuższy czas używać kosmetyków ekologicznych.

Produkty Kumazu dostępne są na www.kumazu.pl

Renata Zielezińska

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ