Wielkanoc – trudny czas dla zębów



Kondycja naszych zębów to chyba ostatnie, o czym myślimy w czasie świąt. Tymczasem Wielkanoc to dla nich prawdziwa próba przetrwania.
Przed każdymi świętami sieć zasypują artykuły poradnikowe dotyczącego tego, jak przetrwać ten wyjątkowy czas bez ewentualnych dolegliwości. Zauważmy jednak, że większość porad dotyczy kolejnych etapów trawienia, pomijając zupełnie ten pierwszy.

O tym, jak produkty, które znajdziemy na świątecznym stole, wpływają na kondycję zębów i stan jamy ustnej, po prostu się nie mówi. A to przecież ona stanowi początek układu pokarmowego – to tutaj ma miejsce rozdrabnianie pokarmów oraz wstępne procesy trawienia. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w czasie świąt, które – jak się okazuje – obfitują w produkty potencjalnie niebezpieczne właśnie dla naszych zębów.

Świąteczne słodkości nie służą zębom

Na świątecznych stołach niewątpliwie królują wypieki – makowce, mazurki, serniki, babki. Wszystko rzecz jasna wypełnione bakaliami, polane czekoladą i oprószone cukrem. Pierwsze zagrożenie, jakie się nasuwa, to zapewne sporo „pustych” kalorii, które dostarczamy organizmowi wraz z porcją słodkości. Tymczasem niebezpieczeństw jest więcej. Szeroko rozumiany cukier (czekolada, miód), będący jednym z głównych składników świątecznych wypieków, wydatnie zwiększa ryzyko rozwoju próchnicy.

Niebezpieczne są zwłaszcza desery oblepiające zęby, jak gęste masy, ciągnące się kremy z dodatkiem karmelu czy nadziewane czekolady – pozostają na zębach jeszcze długo po posiłku, wydłużając czas ich kontaktu z niekorzystnymi substancjami. Tym samym bytujące w jamie ustnej bakterie mają większe szanse na wzmożony rozwój.

Niestety, cukier to nie wszystko. Weźmy chociażby taki mak – poza tym, że jest ciężkostrawny, niesie ze sobą również inne zagrożenia. Dobrze wiemy, jak trudno się go pozbyć, kiedy niepostrzeżenie ulokuje się pomiędzy zębami, ale dyskomfort to tylko połowa problemu. Podobnie jak inne drobinki, np. kokos, sezam czy orzeszki, może wypełniać przestrzenie pomiędzy zębami i prowadzić do mechanicznych mikrouszkodzeń dziąseł. Co więcej, staje się świetną pożywką dla wspomnianych już bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy.

Zdrowe przekąski?

– Oczywiście większość potencjalnie niebezpiecznych produktów nie niszczy zębów od razu – na stanie jamy ustnej odbija się dopiero ich długotrwałe „podjadanie”. Warto jednak wiedzieć, że są i takie, które mogą uszkadzać szkliwo zębów już w trakcie jedzenia – mówi dr n. med. Andrzej Gala, specjalista protetyki stomatologicznej i stomatologii ogólnej w Scandinavian Clinic, nowoczesnej klinice stomatologicznej.

Cukrowe – tylko z pozoru łagodne – baranki, które uśmiechają się do nas z wielkanocnych koszyczków, to niestety niejedyne zagrożenie. Suszone i kandyzowane owoce, które znajdziemy na liście zdrowych zamienników przekąsek, niosą ze sobą nie tylko zalety.

Nie dość, że przyklejają się do powierzchni zębów i zalegają w przestrzeniach międzyzębowych, przez co trudno je usunąć, często są twarde lub trudne do przegryzienia. Trzeba je przeżuwać, wydłużając czas kontaktu szkodliwych substancji ze szkliwem i zwiększając ryzyko uszkodzeń mechanicznych. Nie zapominajmy też o tym, że zawierają sporo cukru – podobnie jak zwykłe owoce, które mimo, że są bardzo zdrowe dla naszego organizmu, zębom w pewnych warunkach mogą zaszkodzić.




Zadbaj o higienę jamy ustnej – na co dzień i od święta

Oczywiście nie chodzi o to, żeby zupełnie zrezygnować ze świątecznych słodkości, ale spożywać je z umiarem i nie zaniedbać w tym czasie odpowiedniej higieny jamy ustnej. Pamiętajmy, by szczotkować zęby po każdym posiłku, ale nie zaraz po jego zakończeniu. – To bardzo częsty błąd, który sprawia, że mycie zębów nie tylko nie pomoże, ale może wręcz zaszkodzić – komentuje Gala.

– Największym wrogiem naszych zębów jest kwas wydzielany w ustach w czasie jedzenia. Szczotkując zęby bezpośrednio po posiłku rozprowadzamy go w jamie ustnej, wzmacniając tym samym jego działanie. Kwasy zmiękczają szkliwo, na skutek czego jest ono bardziej podatne na uszkodzenia w czasie mycia szczoteczką, demineralizację i rozwój próchnicy.

Zanim sięgniemy po szczoteczkę, odczekajmy więc 20 – 30 minut, a jeśli czujemy, że resztki jedzenia zalegają pomiędzy zębami, skorzystajmy z nici dentystycznej, która pozwoli w szybki sposób pozbyć się niechcianych drobinek.

– Alternatywą dla nich są specjalne szczoteczki międzyzębowe, które z łatwością docierają do wszystkich miejsc w przestrzeniach pomiędzy zębami, bez ryzyka uszkodzenia. Szczoteczkę należy umieścić w przestrzeni międzyzębowej ukośnie do dziąsła, a następnie ostrożnie ją tam wprowadzić, wyprostować i przesunąć tak, aby przeszła na drugą stronę – mówi specjalista Scandinavian Clinic, kliniki stomatologicznej, gdzie duży nacisk kładzie się właśnie na profilaktykę i edukację pacjenta.

Pamiętajmy, że w święta możemy podejść do swojej diety nieco mniej restrykcyjnie niż zawsze, ale higienę jamy ustnej warto w tym czasie traktować równie poważnie, jak na co dzień.

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ