Kuchnia hybrydowa – nietuzinkowe połączenia w Twoim menu na 2018 rok



Były już wodorosty, dobre na wszystko złote mleko z dodatkiem kurkumy i kolorowe smoothie bowls pełne witamin. Początek każdego kolejnego roku to zapowiedź nowych trendów, także tych kulinarnych. Eksperci i trendsetterzy przewidują – rok 2018 będzie rokiem kuchni hybrydowej, w której stawiać będziemy na nietypowe połączenia smaków. Dzięki prostym przepisom i dostępnym produktom nasza codzienna kuchnia także może być na czasie. Kto się odważy?

Kuchnia hybrydowa, inaczej nazywana kuchnią fusion zakłada połączenie przynajmniej dwóch, a nawet kilku potraw w jedną. Kulinarne hybrydy możemy stworzyć poprzez łączenie nie tylko różnych składników, ale też tekstur, czy technik gotowania, dzięki czemu uzyskujemy nietuzinkowe dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Ni to rogal ni to pączek i burger po japońsku

Modę na hybrydowe jedzenie zapoczątkował już kilka lat temu nowojorski cukiernik Dominique Ansel, który w swojej autorskiej cukierni stworzył nietypowy wypiek, którego nazwa zastrzeżona została nawet znakiem towarowym. Cronut™ to połączenie francuskiego rogalika croissanta ze słynnym pączkiem z dziurką – donutem.

Na jego punkcie oszaleli głównie Amerykanie, którzy ustawiają się w długich kolejkach, by zdobyć to wyjątkowe ciastko. W ślad za nowojorskim cukiernikiem poszli także inni kreatorzy smaków proponując coraz to śmielsze kulinarne połączenia. Ogromną popularnością za granicą cieszy się ramen burgery, czyli wysmażone mięso podawane nie w klasycznej bułce, a pomiędzy krążkami usmażonego makaronu – nieodzownego składnika japońskiej zupy ramen.

Miłośników azjatyckich smaków zainteresuje z pewnością sushiritto, czyli połączenie sushi i meksykańskiego burrito. Podana bez krojenia na kawałki rolka sushi zawinięta w pergamin wyglądem przypomina klasyczne, meksykańskie burrito. To świetna propozycja na szybki lunch dla wielbicieli sushi – możemy je zjeść bez konieczności używania pałeczek, nie rezygnując przy tym z ukochanej, japońskiej kuchni.




Domowa kuchnia na światowym poziomie

Jeśli jesteśmy gotowi na odrobinę kulinarnego szaleństwa i poznać ciekawe połączenia smakowe nie musimy wcale wybierać się w zagraniczną podróż. Z dostępnymi na sklepowych półkach produktami stworzymy równie ciekawe dania w domowym zaciszu. Wśród popularnych deserów hybrydowych, które modne będą także w tym roku znajdziemy waffagato oraz wonuty. Co je łączy? Ich podstawowym składnikiem są gofry. Waffagato to inaczej gofry moczone w aromatycznym espresso.

– Ten modny deser możemy przygotować w mgnieniu oka nie mając nawet gofrownicy. – zauważa Wiktor Kowalski z Dan Cake – Nasze gotowe, pakowane gofry są już wstępnie podpieczone. Wystarczy zaledwie kilka minut w klasycznym tosterze, aby otrzymać złociste, chrupiące gofry, które wystarczy zamoczyć w ulubionej kawie, by cieszyć się smakiem rozchwytywanego na świecie deseru.

Druga z propozycji hybrydowego deseru na bazie gofrów to wonuty, czyli gofry, wykrojone w kształt koła i smażone na głębokim oleju jak klasyczne pączki. Zamoczone w domowym lukrze i udekorowane owocami lub kolorową posypką będą ozdobą niejednego podwieczorku.

Zobacz przepis na TERIYAKI BURRITO Z KURCZAKIEM

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ