Dieta na mocne nerwy



Codzienność potrafi przyprawić nas o ból głowy. Życie w ciągłym biegu, problemy w pracy i goniące terminy powodują permanentny stres, który negatywnie odciska się nie tylko na naszej produktywności, ale i na życiu prywatnym. Warto wiedzieć, że istnieje wiele sposobów na radzenie sobie z nerwami, a dobrze zbilansowana dieta, bogata w wybrane pokarmy może na stałe wzmocnić nasz układ nerwowy.

Układ nerwowy to skomplikowany system komórek odpowiedzialny za odbieranie bodźców i sterowanie aktywnością organów wewnętrznych. Ciągłe napięcie powoduje nieprawidłowości w jego funkcjonowaniu i wpływa na zaburzoną pracę pozostałych narządów. Dbając o dietę bogatą w odpowiednie witaminy i składniki mineralne jesteśmy w stanie przeciwdziałać negatywnym skutkom przewlekłego stresu, takim jak wrzody, nadciśnienie, czy depresja.

Niezastąpiona B-kompleks

Dietetycy biją na alarm – w naszej diecie brakuje witamin z grupy B, a to właśnie one stanowią podstawę jadłospisu wspierającego pracę układu nerwowego. Warto zapoznać się z ich właściwościami, by zdać sobie sprawę z niebagatelnej roli, jaką odgrywają w naszym organizmie.

Witamina B1, czyli tiamina obecna m.in. w wieprzowinie i pistacjach wzmaga czynność acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za zapamiętywanie i koncentrację. Zapobiega uczuciu chronicznego zmęczenia, a także zapaleniu nerwów. Z kolei witamina B2 nazywana także ryboflawiną występuje przede wszystkim w wątróbce i nabiale.

Spożywając odpowiednie ilości jogurtów i serów zabezpieczymy się przed jej niedoborem, który może powodować zapalenia błon śluzowych i uciążliwe migreny. Chyba najważniejszą dla układu nerwowego witaminą z grupy B jest pirydoksyna (wit. B6). Uczestniczy ona w syntezie serotoniny, powszechnie znanej jako „hormon szczęścia”. Przyczynia się do regulacji pracy układu nerwowego, a jej brak w poważnych przypadkach może doprowadzić do zaburzeń psychicznych i padaczkowych.

Przed niedoborami pirodyksyny uchronimy się dbając o częste włączanie do jadłospiu kasz i otrębów z pełnego przemiału. Nie do przecenienia jest także rola witaminy B12, która pomaga ochraniać komórki nerwowe. Znaleźć ją możemy w mięsie wołowym, podorobach i owocach morza.




Na ratunek skołatanym nerwom

Nie mniej ważne dla naszego mózgu są aminokwasy, gdyż właśnie dzięki nim powstają neuroprzekaźniki, które przenoszą informacje między neuronami. Aminokwasy z kolei tworzą białka, jeden z najważniejszych budulców naszego ciała. Ich źródło to mięso, ryby oraz jaja.

Kolejnym istotnym elementem diety wzmacniającej nerwy są kwasy omega-3. Tego poprawiającego ukrwienie mózgu składnika należy szukać w rybach morskich oraz oleju lnianym. Nie należy zapominać o minerałach. Najważniejszym z nich jest magnez, który transportuje glukozę do mózgu i bierze udział w przesyle impulsów nerwowych. Udowodniono, że jego niedobór wiąże się z obniżeniem sprawności intelektualnej, pogorszeniem nastroju oraz depresją.

Minerał ten odpowiada także za dobrą kondycję mięśni, gdyż reguluje ich napięcie i zapobiega skurczom. W sytuacjach stresowych jest on wytracany, dlatego tak ważne jest spożywanie produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin zielonych i strączkowych lub ewentualna suplementacja, która utrzyma ilość magnezu na właściwym poziomie.

W zgodzie z naturą

Powyższe przykłady pokazują, iż dieta na mocne nerwy powinna obfitować m.in. w mięsa, nabiał i zboża. Niestety, mimo chęci, nie zawsze jesteśmy w stanie odżywiać się zgodnie z zaleceniami dietetyków. Na przeszkodzie stoją chociażby choroby (nietolerancja glutenu – celiakia), brak dostępu do wysokojakościowych produktów, czy względy ideologiczne (wegetarianizm, weganizm). Na przeciw zestresowanym wychodzą liczne firmy farmaceutyczne oferujące suplementy diety w postaci tabletek i kapsułek, a także producenci żywności wzbogaconej czy też funkcjonalnej.

-Smaczną alternatywą dla tradycyjnych suplementów są wzbogacone soki owocowe, na przykład te, które zawierają zespół witamin B-kompleks i dużą dawkę magnezu – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców.

-Bezpośrednie tłoczenie i brak cukru sprawiają, że soki takie zachowują cenne właściwości składników, z których są skomponowane, a wysoka zawartość witamin w nich zawartych jest często w stanie pokryć nawet stuprocentowe dzienne zapotrzebowanie – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.

Decydując się na soki i inne wzbogacane produkty spożywcze warto zwrócić szczególna uwagę na ich skład oraz jakość. Należy również pamiętać, że suplementy i soki nie mogą być zamiennikiem zdrowej zbilansowanej diety, mogą ją natomiast wzbogacać, urozmaicać i uzupełniać.

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ