Kruche i łamliwe paznokcie – jak sobie z nimi poradzić?



Kruche i łamliwe paznokcie – jak sobie z nimi poradzić?

Dłonie to wizytówka każdej kobiety, a zdrowe i zadbane paznokcie są ich najważniejszym elementem. Dbanie o nie wymaga szczególnej staranności, gdyż każdego dnia narażane są na wiele szkodliwych czynników, a przy tym paznokcie niszczą się aż dziesięć razy szybciej niż skóra dłoni. Odpowiednia pielęgnacja może przywrócić im dobrą kondycję oraz sprawić, że staną się mocne, elastyczne i pełne blasku.

Kruche i łamliwe paznokcie to problem wielu kobiet. Jedną z przyczyn ich osłabienia jest dieta uboga w witaminy oraz składniki mineralne. Dlatego pamiętajmy, aby uzupełniać swój jadłospis o produkty z pełnego ziarna, ryby, owoce morza, soje oraz warzywa liściaste, takie jak cykoria, szpinak czy sałata. Można również sięgnąć po suplementy diety, w których składzie znajdziemy skrzyp polny (krzem), siarkę organiczną, witaminy A, C, E, cynk oraz witaminy z grupy B.



„Jednym z powodów złego stanu paznokci jest ich mechaniczne niszczenie detergentami oraz środkami chemicznymi. Podczas zmywania naczyń czy sprzątania nie zapominajmy o rękawiczkach, które uchronią płytkę przed kontaktem z nimi. Domowy przybornik do manicure wyposażmy z kolei w kryształowy, szklany lub papierowy pilnik. Ich powierzchnia ścierna uszczelnia krawędź paznokcia, zapobiegając rozdwajaniu, z kolei metalowe pilniki zadzierają paznokcie i nie zamykają płytki” – mówi Martyna Dżumaga, ekspert marki Gehwol.

W walce z kruchymi i łamliwymi paznokciami świetnie radzą sobie specjalistyczne preparaty do ich pielęgnacji. Wśród produktów marki GEHWOL znajdziemy sztyft, olejek oraz krem, których systematyczne stosowanie sprawia, że

paznokcie stają się elastyczne oraz powraca ich jedwabisty blask. Sztyft zawiera między innymi climbazol, czyli środek, który chroni przed zakażeniem grzybicą oraz przyspiesza regenerację paznokcia zarażonego.

W skład olejku pielęgnacyjnego wchodzą z kolei najwyższej klasy składniki pielęgnacyjne: olejek z kiełków pszenicy, pantenol, bisabolol. Krem stanowi świetne uzupełnienie zestawu, dzięki któremu nasze paznokcie na długo pozostaną piękne i zdrowe.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ