Słabo, blado i niemrawo, czyli o anemiach



Wiele zaburzeń i chorób ma źródło w niewystarczającej ilości określonych składników odżywczych w organizmie. Może się to wiązać zarówno z ich brakiem lub małą ilością w diecie, jak również ze zmniejszonym ich przyswajaniem lub zwiększonym wydalaniem z organizmu. Przyczyną tych ostatnich są nabyte, często rozwijające się w związku z predyspozycjami genetycznymi zaburzenia, które zdiagnozować można z pomocą badań laboratoryjnych.

 

Na czym polega anemia?

W potocznym rozumieniu anemik to osoba słaba fizycznie, chorowita, blada, o powolnych reakcjach. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, że cechy te mogą być wynikiem choroby – anemii, która powoduje, że organizm faktycznie słabnie – głównie na skutek zmniejszonej dostawy tlenu do tkanek. Większość przypadków anemii związana jest z niedoborami żelaza i witamin: B12 oraz kwasu foliowego.

Przyczyny niedoborów.

Niedobór żelaza wynikać może m.in. z:

– niewystarczającej podaży tego pierwiastka w diecie (np. wegetariańskiej)

– zaburzeń jego wchłaniania (np. w schorzeniach przewodu pokarmowego)

– wzrostu zapotrzebowania (np. w ciąży).

Niedobory witamin często nękają ludzi starszych (gorsze wchłanianie witaminy B12) oraz osoby nadużywające alkoholu (niedobory kwasu foliowego). Mocno przetworzona dieta również jest uboższa w te składniki. Ich braki mogą dawać objawy zaburzeń pokarmowych (biegunka, utrata apetytu).

Jak rozpoznaje się anemię?

Wnioskować o niej może lekarz na podstawie obniżonej ilości krwinek czerwonych i stężenia hemoglobiny oraz odbiegających od normy wartości tzw. parametrów czerwonokrwinkowych: MCH, MCHC, MCV. Wszystkie te wartości zawarte są w wyniku oznaczenia morfologii krwi. Dodatkowo sprawdzić można stężenie w surowicy żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego.

Badania, które są uwzględnione w pakiecie rozszerzonym, sieci Diagnostyka, pozwalają wykryć niedobory jeszcze zanim się w pełni ujawnią. Taką „kontrolką” ostrzegającą o braku żelaza jest obniżone stężenie ferrytyny, a o niedoborze witaminy B12 i kwasu foliowego – podwyższony poziom homocysteiny. Stwierdzone niedobory należy wyrównać pod kontrolą lekarską – odpowiednią dietą lub suplementacją.



Po sukcesie ostatniej kampanii, w której wzięło udział ponad 70 tys. osób, ogólnopolska sieć laboratoriów Diagnostyka, kontynuuje działania profilaktyczno-edukacyjne w 2016 roku. Kampania „Żyj zdrowo” będzie miała dwie edycje: wiosenną – dotyczącą diety i wzmożonej aktywności fizycznej oraz jesienną skupiającą się na świadomym odżywaniu.

Podobnie jak poprzednio, do zadbania o swoje zdrowie, uczestników skłonić ma obniżona o niemal 60% cena 2 pakietów badań. Poza tym kampanii towarzyszy konkurs, w którym do wygrania będą pobyty w Słoneczny Zdrój Hotel**** Medical Spa & Wellness tj. 2x wczasy odchudzające dla 2 osób, które potrwają tydzień i 5x weekend „Spa czyni Cuda” dla 2 osób, a także pakiety indywidualnych konsultacji dietetycznych, z sieci All for Body, dla 3 osób.

Aby wziąć udział we wiosennej akcji „Żyj zdrowo-bądź aktywny” wystarczy, między 1 kwietnia, a 30 czerwca, zarejestrować się na stronie akcji http://www.zyjzdrowo.diag.pl/ i pobrać vouchery na badania. Następnie należy wydrukować je lub zapisać na urządzeniu mobilnym i, do końca lipca 2016 r., udać się do najbliższego punktu pobrań Diagnostyki.

Badania podstawowe.

W zestawie podstawowym, który zamiast 165 zł, kosztować może 79 zł, znalazły się badania ogólne krwi i moczu, lipidogram, badanie poziomu cukru, magnezu, wątroby i dróg żółciowych, hormonów, a także badania pod kątem nietolerancji pokarmowej. Pakiet ten wykonać może każdy czy to pod kątem planowanych zmian w diecie czy na zasadzie ogólnej kontroli organizmu.

Badania rozszerzone.

W zestawie rozszerzonym, w cenie 99 zł, zamiast 290zł, zbadamy poziom witaminy D3, zwanej hormonem życia, homocysteinę, która jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia, hemoglobiny glikowanej (pod kątem cukrzycy), poziomy elektrolitów, żelaza, wapnia i kwasu foliowego.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ