Przepis na Wegański pasztet z suszoną śliwką, poznaj świąteczne smaki!



Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni i szukacie pomysłów na nową odsłonę wigilijnego stołu mamy dla Was propozycję na prosty wegański pasztet, wzbogacony o suszone śliwki z linii Bakal Soft. Zostały one poddane specjalnemu procesowi nawodnienia, dzięki czemu są idealnie miękkie i nadadzą potrawie aksamitną teksturę. Odkryj połączenie, które podbije serca najbardziej wymagających smakoszy.

Przepis: wegański pasztet z suszoną śliwką

SKŁADNIKI: (na średnią keksówkę)

Przyprawy:
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 1 ziarno jałowca
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżeczka papryki wędzonej
• Szczypta cynamonu
• Sól i pieprz

Masa jaglano-soczewicowa:

• 2 cebule
• 1 ząbek czosnku
• 1 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
• 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
• 3 łyżki sosu sojowego
• Oliwa z oliwek
• Letnia woda- opcjonalnie
Dodatkowo:
• 8 suszonych śliwek z linii Bakl Soft




PRZYGOTOWANIE:

Pierwszy etap: Cebule i czosnek drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnie wraz z tymiankiem, liśćmi laurowymi oraz rozgniecionym zielem angielskim. Smażyć do zeszklenia na średnim ogniu.

Drugi etap: Kaszę jaglaną i soczewce ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i przełożyć do miski. Dodać podsmażone wcześniej składniki, sos sojowy, płatki drożdżowe oraz pozostałe przyprawy, zblendować na gładko. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodawać stopniowo letniej wody. Spróbuj, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.

Trzeci etap:
Połowę farszu przełóż do keksówki, następnie ułóż ok. 5 całych śliwek i przykryj pozostałą częścią. Pozostałe śliwki, przekrój na pół i ułóż na wierzchu pasztetu.

Czwarty etap: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. i piec ok. 45-50 minut. Po wyjęciu z pieca ostudzić.
Wskazówki: Przed przełożeniem masy do foremki, wysmaruj ją olejem bądź, wyłożyć papierem do pieczenia. Smacznego!

Suszone śliwki z linii Bakal Soft, nie tylko na słodko! Suszone owoce to nie tylko zdrowy dodatek do deserów, ale i idealne dopełnienie wytrawnych potraw, które możecie z powodzeniem serwować najbliższym.

Bakal to marka, która już od 30 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ