Medycyna estetyczna zabieg kriopolizy modelowania ciala wyjasnia lekarz
fb
twitt
g+
kontakt
Medycyna estetyczna zabiegi porady specjalistów najnowsze zabiegi i trendy w medycynie estetycznej
cover_smart_lips_Konkurs4

Prawdziwie leśna uczta – sezon na grzyby w kuchni rozpoczęty

Zdrowo i smacznie Prawdziwie le?na uczta

Jedni tęsknią za słońcem, inni długo wyczekują chłodniejszych dni i wilgotnego powietrza, które sprzyjają pojawianiu się grzybów.

Te największe skarby lasów wczesnej jesieni możemy kosztować na wiele sposobów. Jakie rodzaje grzybów znajdziemy w polskich lasach, na co zwracać uwagę przy ich zbieraniu oraz z czym najlepiej je zestawiać w kuchni? Zdradzimy wam tych kilka tajemnic i podpowiemy, jakie przepyszne dania przyrządzić z grzybów.

 

W polskich lasach spotkamy aż kilka tysięcy gatunków grzybów, w tym wiele jadalnych. Dużym zainteresowaniem zbieraczy cieszą się przede wszystkim prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kurki. Prawdziwek to istny król, a to wszystko za sprawą jego charakterystycznego aromatu, który uwydatnia się podczas procesu suszenia.

Dlatego tak bardzo doceniają go koneserzy sosów oraz zupy grzybowej, w których jest głównym składnikiem lub intensywną przyprawą. Wspomniane maślaki to także jedne z ulubieńców grzybiarzy. Co istotne, wszystkie z tego gatunku to grzyby jadalne. Nie poleca się ich suszyć, ale za to smażone, gotowane czy duszone, smakują wybornie.

 

Podczas leśnej wędrówki, sięgając po równie uwielbiane kurki, musimy być ostrożni, aby nie pomylić ich z ich sobowtórem, którym jest lisówka pomarańczowa. W odróżnieniu od swojego bliźniaka, kurki jadalne nie mają na spodzie kapelusza blaszek, a tzw. listewki.

Natomiast ich miąższ jest biały lub bladożółty, a nie pomarańczowy jak u lisówki. Kurki, tak jak większość grzybów, najlepiej smakują w prostych zestawieniach. W kuchni czują się szczególnie dobrze w towarzystwie świeżego masła. Podsmażone na patelni, podane z nutą czosnku i okraszone natką pietruszki to przekąska, której trudno się oprzeć.

 

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w raz z nią prawdziwy wysyp kolejnych wspaniałych grzybów - podgrzybków. Występują one w różnych typach lasów i na ich odmiennych płaszczyznach. Dlatego warto się rozglądać, bo nigdy nie wiemy, gdzie możemy je spotkać.

Podgrzybki są jednymi z najbardziej popularnych grzybów jadalnych w Polsce. Pozbawione są tzw. siateczki pod swoim kapeluszem, który jest ciemnobrązowy lub kasztanowobrązowy. Mają też błękitniejący miąższ – co zapewne zwróci naszą uwagę. Jedni je marynują, a drudzy zapiekają i dodają do makaronów. Bez podgrzybków nie wyobrażamy sobie także regionalnej kuchni i Bożego Narodzenia, kiedy to królują w kapuście czy pierogach.

 

Pieczarki bez trudu znajdziemy w każdym sklepie, jednak wszystkim tym, którzy poszukują ich także w lasach radzimy być bardzo ostrożnym. Łatwo pomylić je np. ze śmiertelnie trującym muchomorem. Stąd nasza rada:

 

Jeśli nie jesteście pewni czy dany grzyb jest jadalny, udajcie się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Tam znajdziecie specjalistów, którzy pomogą ustalić, czy możecie zajadać się swoimi zdobyczami.

 

Teraz gdy już wiemy co nieco o grzybach, nadeszła pora aby przyrządzić z nich coś pysznego. Oto kilka propozycji kulinarnych na proste i smaczne dania.

Tarta z grzybami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Zdrowo i smacznie Tarta z grzybami

Składniki:

Ciasto:

 

- Masło (np. Ekstra od OSM Piątnica)       150g

- mąka                                                      300g

- żółtko                                                      2 szt.

- woda                                                      100ml

- sól do smaku

 

Pozostałe składniki:

- Śmietanka 42%od OSM Piątnica             100ml

- Śmietana 18% od OSM Piątnica              1 łyżka na porcję

- cebula                                                     1 średnia sztuka

- masło                                                       1 łyżka

- podgrzybek świeży lub mrożony               250g

- kurki świeże lub mrożone                          250g

- pieczarka świeża                                       6 średnich sztuk

- mąka                                                        1 łyżeczka

- sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C.

Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni.

Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

modanaurode.pl -strefa-niskich-cen
Hospicjum Dziecięce w Warszawie
modanaurode.pl zdrowe zeby aparaty ortodontyczne implanty mostki
modanaurode.pl wszystko o pielegnacji wlosow

Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Zdrowo i smacznie Tagliatelle

Składniki:

- Śmietana 18%  (np. od OSM „Piątnica”)          250g

- Masło Ekstra „Piątnica”                                    2 łyżki

- makaron tagliatelle                                           250g

- świeże borowiki                                                 500g

- cebula                                                              1 średnia szt.

- mąka pszenna                                                  1 łyżeczka

- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku

- sos sojowy                                                       1 łyżeczka

- świeży rozmaryn                                               1 gałązka

 

Wykonanie:

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.

Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Zdrowo i smacznie zupa_grzybowa_zabielana_z_ziemniakami_OSMPiatnica_zdjęcie

Składniki:

- Śmietana 18% %  (np. od „Piątnica”)                  330g     

- wywar kostno-jarzynowy                                      2l

- grzyby suszone                                                   50g

- podgrzybek świeży lub mrożony                          350g

- kurki świeże lub mrożone                                    200g

- ziemniaki                                                             4 średnie szt.

- cebula                                                                 2 średnie

- olej                                                                      3 łyżki

- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku

- mąka pszenna                                                     1 płaska łyżka                                           

- natka pietruszki

 

Wykonanie:

Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.

Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę

i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. 

Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości. 

Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

 

Smacznego!

modanaurode.pl 3Wiosenna sałatka z żółtym serem i kurczakiem_MSM Mońki_fot. Fotolia

Najłatwiej znaleźć je w pożywnych sałatkach. Proponujemy dziś trzy przepisy na smakowite sałatki przygotowane ze świeżych warzyw i  odżywczego żółtego sera...3 wiosenne sałatki z żółtym serem – dodadzą uśmiechu i energii

modanaurode.pl  salatka_z_krewetkami_avocado_i_pomidorkami

W dużej misce wymieszaj dokładnie sok z cytryn Limmi, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek extra vergine Olitalia. Następnie pokrój w plastry avocado, posiekaj drobno cebulkę dymkę, przepółw pomidorki cherry i dorzuć całość do miski....Sałatka z krewetkami, avocado i pomidorkami

modanaurode.pl  Angielskie ?niadanie zapewni  nam mnóstwo energii aż do wieczora_fot. Fotolia

Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego… śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie....Energetyczne śniadanie na długi dzień

modanaurode.pl  Fot Miedzybrodzki Makaron z warzywami

Moda na zdrowe odżywianie trwa. Coraz częściej przywiązujemy wagę do tego co jemy. Czytamy etykiety, liczymy kalorie, poszukujemy wysmakowanych inspiracji na zdrowe dania. Dobór odpowiednich składników oraz znajomość zbilansowanej diety wymaga zdobycia wiedzy na temat wartości składników pokarmowych...Moda na Zdrowe odzywianie - Lekka odsłona makaronowych przysmaków

modanaurode.pl  tortilla_warzywna_fot_Index_Food

Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojony drobno por. Dodaj passatę, krojone pomidory, kminek, sól i pieprz. Gotuj ok. 10 minut i dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny...Tortilla warzywna

modanaurode.pl 1PRZEPIS-NA-DOBRY-HUMOR

Codziennie jesteśmy bombardowani reklamami suplementów diety na różne dolegliwości. Na aptecznych półkach wyjątkową popularnością cieszą się specyfiki na stres. Nic dziwnego, bo w naszym życiu jest go coraz więcej...Owoce i warzywa kontra stres - czyli odpowiednia dieta w ciagu dnia

modanaurode.pl   5 mitow dotyczacych warzyw i owocow

Czy w cytrusach znajdziemy najwięcej witaminy C? Czy ziemniaki są tuczące? I czy połączenie pomidora z ogórkiem wyjdzie nam na zdrowie? Chociaż powszechnie wiadomo, że warzywa są cennym składnikiem naszej diety, na ich temat krąży wiele sprzecznych informacji...5 mitów dotyczących warzyw i owoców

modanaurode.pl  Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw. Danie to charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy po prostu uroczyste kolacje w gronie najbliższych...Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

modanaurode.pl  zielona cherbata z nasionami goji

Zielona herbata to napój o cennych właściwościach, m.in. wspomaga odchudzanie, przyspiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. W połączeniu z jagodami goji, które działają przeciwstarzeniowo i są mocnym antyoksydantem,..Przepis na wzmocnienie i energię - zielona herbata z jagodami goji.

modanaurode.pl  pieprz-cayenne przyprawy na przeziebienie

Kiedy temperatura spada o kilka kresek poniżej zera nawet grube, wełniane swetry nie zawsze zdają egzamin. Receptą na skuteczne rozgrzanie organizmu od wewnątrz jest na przykład odpowiednia dieta. Jednak w tym przypadku mity...3 przyprawy na przeziębienie i nie tylko ! - Szczypta na rozgrzanie

modanaurode.pl  spaghetti z krewetkami

Połączenie makaronu oraz owoców morza to danie, które będzie smakowało nawet tym najbardziej wybrednym gościom. Dodatkowo sprawdza się jeśli masz mało czasu i musisz przygotować coś pysznego. Zobaczcie jak w max 20 minut można zrobić efektowną kolacje.,,,Spaghetti z owocami morza

modanaurode.pl   uramaki_roll_fot_Index_Food

Sushi jest jednym z najbardziej efektownych dań świata. Wykonywane z niezwykłą precyzją i starannością przy wykorzystaniu składników najwyższej jakości będzie smaczną, a zarazem zdrową przekąską. Uramaki roll to prosty przepis na sushi, w którym to dodatki owinięte są algami, natomiast ryż stanowi warstwę zewnętrzną...Uramaki roll - PRZEPIS

modanaurode.pl   przepis na rozgrzewajaca zupa z dyni

Jesienią i zimą stawiamy na potrawy o właściwościach rozgrzewających i wzmacniających. O tej porze roku warto komponować posiłki na bazie warzyw i owoców, które dodadzą energii i nasycą na długi czas....Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni

zobacz więcej przepisów w “ Zdrowo i smacznie”


1

2

3

4

5

6

Znajdź nas na:

twitter
Modanaurode.pl na G+

 

 
Medycyna estetyczna Lifting i modelowanie ciała poczuj sie lepiej we własnej skorze

 




 
modanaurode.pl diety odchudzanie porady specjalistow

strefa niskich cen
Wersja mobilna Modanaurode.pl

modanaurode.pl-moda-zdrowie-uroda

Group Media

All rights reserved by

Modanaurode.pl