Medycyna estetyczna zabieg kriopolizy modelowania ciala wyjasnia lekarz
fb
twitt
g+
kontakt
Medycyna estetyczna zabiegi porady specjalistów najnowsze zabiegi i trendy w medycynie estetycznej
cover_smart_lips_Konkurs4

Brojler, zagrodowy czy kurczak „eko” – czyli co i za ile kupujemy?

modanaurode.pl za co placimy wybierajac drób

Brojler, zagrodowy czy kurczak „eko” – czyli co i za ile kupujemy?

Statystyczny Polak zjada coraz więcej drobiu – tak jednoznacznie wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Tylko w zeszłym roku spożycie kurcząt w naszym kraju wyniosło aż… 1 400 000 ton! Oznacza to, że statystyczny Polak zjada rocznie co najmniej 27 kg drobiu. Tymczasem cena z kilogram kurczaka na półce sklepowej, straganie czy na targu waha się od 7 zł do 45 pln. Skąd wynikają te różnice i czym się kierować przy wyborze mięsa drobiowego? – zapytaliśmy o to ekspertów rynkowych.

„Konsument, który stoi przed półką sklepową z drobiem ma dosyć trudny wybór. Wynika to z prostego faktu, że jeszcze do niedawna w naszym kraju nie było jasnego, przejrzystego podziału rynku i klient tak naprawdę nie wie na co zwracać uwagę. I

le zapłacić za kurczaka czy którego wybrać – o tym często decyduje estetyczne opakowanie czy dobra nazwa. Producenci „prześcigają się” w pomysłach marketingowych, promocjach, ale tak naprawdę najczęściej w sklepach znaleźć można „kurczaka standardowego”, czyli zwykłego brojlera. Osiąga on przyrost masy w stosunkowo krótkim czasie – ok. 40 dni.

Za produkt premium powszechnie uważa się tzw. kurczaka ekologicznego, wolnobiegającego, pochodzącego z certyfikowanych hodowli, dorastającego przez co najmniej 81 dni. Od kilku lat na rynku obecna jest jednak ciekawa alternatywa, ciesząca się coraz większą popularnością wśród konsumentów – czyli kurczak zagrodowy. Wyróżnia się on dostępem do wolnego wybiegu, dłuższym okresem chowu  - co najmniej przez 56 dni oraz sposobem żywienia wyłącznie paszami roślinnymi.” – mówi Maciej Przyborski, prezes Drosed Surowiec. Ten prosty podział drobiu z pewnością wiele ułatwi – ale skąd klient ma wiedzieć jaki produkt leży na półce? Poniżej kilka praktycznych porad.

 

Jak wybrać wysokiej jakości drób w „dobrej cenie”?

Zdarza się, że potencjalny klient decyduje się na zakup kurczaka „zwabiony” atrakcyjną etykietą lub nazwą. Co więcej – gotowy jest zapłacić więcej widząc zdjęcie czy grafikę „szczęśliwego” kurczaka na tle sielskiego gospodarstwa wiejskiego. Tymczasem kupuje brojlera, który jest hodowany w sposób przemysłowy.

To na pewno bardzo dobry wybór jeśli kurczak pochodzi od sprawdzonej, wiarygodnej firmy. W naszym kraju przemysł drobiarski stoi na bardzo wysokim poziomie, a renomowani producenci dokładają starań, aby produkt był jak najwyższej jakości. W końcu obecnie Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej! Roczna produkcja mięsa drobiowego w naszym kraju to aż… 2 000 000 ton.

„Wybierając kurczaka warto przede wszystkim obejrzeć dokładnie opakowanie - jakie atesty i certyfikaty przedstawia producent. W Polsce te kwestie normalizowane są m.in. przez System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Pozwala on na kontrolę całej drogi, jaką przebywa żywność od producenta do konsumenta.

Dzięki temu wzrasta poziom ochrony odbiorcy przed ewentualnymi konsekwencjami niekorzystnych zdarzeń w łańcuchu żywnościowym. Warto wiedzieć, że w chwili obecnej certyfikowany wytwórca drobiu może posługiwać się znakiem QAFP na opakowaniach zawierających tuszę kurczaka oraz jego elementach typu: filet, udo, podudzie, noga, ćwiartka oraz mięso z uda.

Renomowani producenci oferują często znacznie więcej niż wymaga tego polskie prawo – ale to także gwarancja dla klienta, że kupuje wysokiej jakości, sprawdzone mięso. Cena za kilogram standardowego kurczaka nie powinna przekroczyć dziś na półce sklepowej 8 złotych.” – mówi Jacek Lewicki, prezes Drosed S.A., jednego z największych producentów drobiu w Polsce. 

Za co tak naprawdę płacimy w wersji „eko”?

Nie da się ukryć – w większości decyzje zakupowe podyktowane są… zasobnością portfela. To jednak nie oznacza, że w Polsce nie ma zapotrzebowania na produkty klasy premium. Wręcz przeciwnie! Z badań przeprowadzonych przez firmę Gemius, wynika że aż 71 % Polaków zwraca uwagę na skład i jakość kupowanej żywności, a 64 % jest gotowych zapłacić więcej za produkty spożywcze lepszej jakości.

A niestety zdarzają się praktyki, że na opakowaniach niektórych brojlerów pojawiają się informacje lub zdjęcia sugerujące np. że drób pochodzi z chowu bez klatek, że do paszy nie dodano hormonów wzrostu oraz mączek kostnych, a także że kurczak jest chłodzony powietrzem. I to nie zawsze w sposób bezpośredni, a np. poprzez zdjęcie czy grafikę kurczaka biegającego na wolności po tradycyjnym gospodarstwie wiejskim.

Tymczasem cena za kilogram mięsa drobiowego pochodzącego z certyfikowanej hodowli może dojść nawet do 45 złotych! To co najmniej kilka razy więcej niż standardowego kurczaka i nie ma możliwości obniżenia kosztów produkcji. Decyduje o tym znacznie dłuższy proces wzrostu – co najmniej dwa razy dłuższy niż brojlera, rasa, warunki chowu czy sama certyfikacja – a to wszystko kosztuje.

„Często klienci jako produkt premium traktują kurczaki sprzedawane na targach lub bazarkach, prosto ze stoiska. Nic bardziej mylnego – nie mamy jakiejkolwiek wiedzy ani możliwości sprawdzenia w jakich warunkach dorastał drób, czym był karmiony czy w jakich warunkach transportowany. Nie znamy źródła pochodzenia, nie mówiąc już o samej logistyce czy dostawie. Certyfikowane gospodarstwa ekologiczne poddawane są ścisłej kontroli, spełniają najwyższe wymagania, a to wszystko kosztuje.” – mówi Maciej Przyborski.

Kurczak zagrodowy – alternatywa dla wymagających

Jeżeli nie chcemy przepłacać, a zależy nam na jakości warto rozważyć zakup kurczaka typu „zagrodowego”. To coraz bardziej popularny na polskim rynku rodzaj kurczaków, stanowiących alternatywę dla brojlerów i certyfikowanego  drobiu  typu „eko”.

„Czym charakteryzuje się kurczak „zagrodowy”? Przede wszystkim to znacznie dłuższy czas chowu niż brojlera. Podczas gdy intensywny tucz powszechnego kurczaka trwa od 35 do 40 dni, wolny wzrost zagrodowego to minimium 56 dni! Nie bez znaczenia dla jakości mięsa są także warunki, w jakich drób rośnie.

Rasa pochodząca od tradycyjnych kur wiejskich w porównaniu do brojlera ma nie tylko więcej miejsca do poruszania się, ale także dostęp do naturalnego światła  i wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Żywienie naszych kurczaków opiera się w 100% na paszach opartych wyłącznie o składniki roślinne.

Specjalnie stworzoną mieszankę paszową przygotowuje się z wartościowych zbóż - pszenicy, kukurydzy, słonecznika, otrąb pszennych, a także z soi (bez GMO), olejów oraz witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.” – podsumowuje Krzysztof Terlikowski, prezes firmy, która wprowadziła na rynek polski „Kurczaka Zagrodowego”.

modanaurode.pl 3Wiosenna sałatka z żółtym serem i kurczakiem_MSM Mońki_fot. Fotolia

Najłatwiej znaleźć je w pożywnych sałatkach. Proponujemy dziś trzy przepisy na smakowite sałatki przygotowane ze świeżych warzyw i  odżywczego żółtego sera...3 wiosenne sałatki z żółtym serem – dodadzą uśmiechu i energii

modanaurode.pl  salatka_z_krewetkami_avocado_i_pomidorkami

W dużej misce wymieszaj dokładnie sok z cytryn Limmi, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek extra vergine Olitalia. Następnie pokrój w plastry avocado, posiekaj drobno cebulkę dymkę, przepółw pomidorki cherry i dorzuć całość do miski....Sałatka z krewetkami, avocado i pomidorkami

modanaurode.pl  Angielskie ?niadanie zapewni  nam mnóstwo energii aż do wieczora_fot. Fotolia

Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego… śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie....Energetyczne śniadanie na długi dzień

modanaurode.pl -strefa-niskich-cen
Hospicjum Dziecięce w Warszawie
modanaurode.pl zdrowe zeby aparaty ortodontyczne implanty mostki
modanaurode.pl wszystko o pielegnacji wlosow
modanaurode.pl  Fot Miedzybrodzki Makaron z warzywami

Moda na zdrowe odżywianie trwa. Coraz częściej przywiązujemy wagę do tego co jemy. Czytamy etykiety, liczymy kalorie, poszukujemy wysmakowanych inspiracji na zdrowe dania. Dobór odpowiednich składników oraz znajomość zbilansowanej diety wymaga zdobycia wiedzy na temat wartości składników pokarmowych...Moda na Zdrowe odzywianie - Lekka odsłona makaronowych przysmaków

modanaurode.pl  tortilla_warzywna_fot_Index_Food

Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojony drobno por. Dodaj passatę, krojone pomidory, kminek, sól i pieprz. Gotuj ok. 10 minut i dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny...Tortilla warzywna

modanaurode.pl 1PRZEPIS-NA-DOBRY-HUMOR

Codziennie jesteśmy bombardowani reklamami suplementów diety na różne dolegliwości. Na aptecznych półkach wyjątkową popularnością cieszą się specyfiki na stres. Nic dziwnego, bo w naszym życiu jest go coraz więcej...Owoce i warzywa kontra stres - czyli odpowiednia dieta w ciagu dnia

modanaurode.pl   5 mitow dotyczacych warzyw i owocow

Czy w cytrusach znajdziemy najwięcej witaminy C? Czy ziemniaki są tuczące? I czy połączenie pomidora z ogórkiem wyjdzie nam na zdrowie? Chociaż powszechnie wiadomo, że warzywa są cennym składnikiem naszej diety, na ich temat krąży wiele sprzecznych informacji...5 mitów dotyczących warzyw i owoców

modanaurode.pl  Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw. Danie to charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy po prostu uroczyste kolacje w gronie najbliższych...Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

modanaurode.pl  zielona cherbata z nasionami goji

Zielona herbata to napój o cennych właściwościach, m.in. wspomaga odchudzanie, przyspiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. W połączeniu z jagodami goji, które działają przeciwstarzeniowo i są mocnym antyoksydantem,..Przepis na wzmocnienie i energię - zielona herbata z jagodami goji.

modanaurode.pl  pieprz-cayenne przyprawy na przeziebienie

Kiedy temperatura spada o kilka kresek poniżej zera nawet grube, wełniane swetry nie zawsze zdają egzamin. Receptą na skuteczne rozgrzanie organizmu od wewnątrz jest na przykład odpowiednia dieta. Jednak w tym przypadku mity...3 przyprawy na przeziębienie i nie tylko ! - Szczypta na rozgrzanie

modanaurode.pl  spaghetti z krewetkami

Połączenie makaronu oraz owoców morza to danie, które będzie smakowało nawet tym najbardziej wybrednym gościom. Dodatkowo sprawdza się jeśli masz mało czasu i musisz przygotować coś pysznego. Zobaczcie jak w max 20 minut można zrobić efektowną kolacje.,,,Spaghetti z owocami morza

modanaurode.pl   uramaki_roll_fot_Index_Food

Sushi jest jednym z najbardziej efektownych dań świata. Wykonywane z niezwykłą precyzją i starannością przy wykorzystaniu składników najwyższej jakości będzie smaczną, a zarazem zdrową przekąską. Uramaki roll to prosty przepis na sushi, w którym to dodatki owinięte są algami, natomiast ryż stanowi warstwę zewnętrzną...Uramaki roll - PRZEPIS

modanaurode.pl   przepis na rozgrzewajaca zupa z dyni

Jesienią i zimą stawiamy na potrawy o właściwościach rozgrzewających i wzmacniających. O tej porze roku warto komponować posiłki na bazie warzyw i owoców, które dodadzą energii i nasycą na długi czas....Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni

zobacz więcej przepisów w “ Zdrowo i smacznie”


1

2

3

4

5

6

Znajdź nas na:

twitter
Modanaurode.pl na G+

 

 
Medycyna estetyczna Lifting i modelowanie ciała poczuj sie lepiej we własnej skorze

 




 
modanaurode.pl diety odchudzanie porady specjalistow

strefa niskich cen
Wersja mobilna Modanaurode.pl

modanaurode.pl-moda-zdrowie-uroda

Group Media

All rights reserved by

Modanaurode.pl