Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych



Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych. Chcesz się właściwie odżywiać, ale brakuje Ci czasu na samodzielne przygotowywanie wszystkich posiłków? Przestań się martwić i poszukaj na półkach sklepowych tego, czego twój organizm potrzebuje, a co będzie dodatkowym źródłem wartości odżywczych. Podstawą zbilansowanej diety jest 5 porcji warzyw i owoców dziennie, a jedną z nich możesz zastąpić sokami, również tymi w kartonowych opakowaniach1. Niemożliwe? A jednak!

Szybkie tempo życia sprawia, że szukamy rozwiązań, które pozwolą nam zaoszczędzić czas. Dotyczy to także diety, która odpowiednio zbilansowana pomaga nam utrzymać dobrą kondycję organizmu i wpływa pozytywnie na samopoczucie. W dzisiejszych czasach wiele z tego, czego nasz organizm potrzebuje, znajdziemy na sklepowych półkach, trzeba jedynie wiedzieć, czego szukać.

Przykładem mogą być soki, które spożywane w rekomendowanych ilościach stanowią łatwe i szybkie uzupełnienie dawki witamin i składników mineralnych. Obalamy więc mity i przedstawiamy 5 faktów na temat soków, również tych w kartonowych opakowaniach.

FAKT #1 – SOK Z SOKU ZAGĘSZCZONEGO JEST PRODUKTEM BOGATYM W WARTOŚCI ODŻYWCZE

Najwyższa pora wyjaśnić, co oznacza to pojęcie. Sok zagęszczony to sok, który został wyciśnięty z owoców i warzyw, a z którego następnie odparowano wodę. Po co? Żeby obniżyć koszty transportu. Dzięki temu możesz w przystępnej cenie kupić np. sok pomarańczowy czy grejpfrutowy – z owoców, których w Polsce nie uprawiamy. Po dostarczeniu do miejsca docelowego do soku zagęszczonego dodawane jest tylko tyle wody, ile wcześniej zostało jej odparowane. Dzięki temu soki powstałe z soku zagęszczonego nadal zawierają porównywalną ilość składników odżywczych co owoce i warzywa, z których powstały.

FAKT #2 – SOKI NIE ZAWIERAJĄ KONSERWANTÓW I SZTUCZNYCH BARWNIKÓW

Sama nazwa „sok” widoczna na opakowaniu jest jasnym sygnałem, że powstał on tylko i wyłącznie z warzyw lub owoców, a więc naturalnych produktów. Obowiązujące przepisy2 zabraniają dodawania do soków konserwantów, słodzików, barwników oraz sztucznych aromatów, niepochodzących z warzyw lub owoców, z których soki zostały wyprodukowane. Są więc nie tylko wolne od sztucznych dodatków, ale zawierają także podobną do surowców, z których powstały, ilość witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych.

FAKT #3 – DŁUGI TERMIN PRZYDATNOŚCI SOKU DO SPOŻYCIA TO ZASŁUGA M.IN. PASTERYZACJI I OPAKOWANIA, A NIE KONSERWANTÓW

Dłuższy termin przydatności żywności do spożycia to wygoda i bezpieczeństwo, jednak niektórzy konsumenci błędnie zakładają, że jest to zasługa dodania do produktu konserwantów. Soki w kartonowych opakowaniach są pasteryzowane, czyli szybko podgrzewane, a następnie schładzane i rozlewane do opakowań w sterylnych warunkach.

Po co? Aby zachować wartości odżywcze przy jednoczesnym zniszczeniu drobnoustrojów i enzymów, prowadzących do naturalnego procesu psucia. Samo opakowanie kartonowe to dodatkowa ochrona przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak światło czy wysoka temperatura. Pasteryzacja i opakowanie aseptyczne są więc dodatkową zaletą, dzięki której sok jest dłużej dostępny.




FAKT #4 – SOKI BEZ DODANYCH CUKRÓW

Obowiązujące prawo1 znów przychodzi nam z pomocą – do soków owocowych, pomidorowych i 100% warzywnych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów (glukozy, fruktozy, cukru białego, syropu glukozowo-fruktozowego itp.) Tylko soki warzywne i owocowo-warzywne mogą zawierać cukier, ale na zasadzie przyprawy – jego małe ilości poprawiają smak.

FAKT #5 – 200 ML SOKU MOŻE BYĆ JEDNĄ Z 5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców może być szklanka soku (ok. 200 ml). Dotyczy to także soków z soku zagęszczonego, również tych dostępnych w kartonowych opakowaniach. Zawierają one porównywalną ilość składników odżywczych, co surowce, z których powstały, są więc świetnym uzupełnieniem witamin, mikro i makroelementów.

Zbilansowana dieta, której podstawą jest 5 porcji warzyw, owoców lub soku, może wydawać się wyzwaniem, jednak produkty bogate w wartości odżywcze są na wyciągnięcie ręki. Dotyczy to nie tylko soków, ale i innych artykułów dostępnych w sklepach, których etykiety jasno wskazują, co znajduje się w środku.

1. Traczyk „Warzywa i owoce w codziennym jadłospisie” (w:) Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, pod redakcją Mirosława Jarosza, IŻŻ, Warszawa 2008 str. 79

2. Dyrektywa parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 r. odnosząca się do soków owocowych oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. (Dz.U. 2013 poz. 327)

ZOBACZ TAKŻE

Kick the Tick® Expert – zestaw do bezpiecznego usuwania kleszczy

Z rozrzewnieniem wspominamy czasy, kiedy wyprawa do lasu albo do parku oznaczała zdrowy i bezpieczny wypoczynek. I jedynym zagrożeniem, którego…
CZYTAJ

Szczuplejsze i jędrne ciało już po jednym zabiegu – zdążysz przed wakacjami

Szczuplejsze i jędrne ciało już po jednym zabiegu – zdążysz przed wakacjami. Upragniony słoneczny sezon wiosenno-letni coraz bliżej. I choć…
CZYTAJ

Zapytaj stomatologa – Zęby mądrości – więcej kłopotu czy pożytku?

Zapytaj stomatologa - Zęby mądrości - więcej kłopotu czy pożytku? Dowiedz się czy ósemki są potrzebne, na czym polega ich…
CZYTAJ

Dieta, która ma wpływ na nasze nogi – bądź piękna na wiosnę!

Dieta, która ma wpływ na nasze nogi – bądź piękna na wiosnę! Wiosenna pogoda za oknem sprzyja spacerom i spędzaniu…
CZYTAJ

Taco, czyli meksyk w kuchni – Taco z fasolą

Taco to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które znane jest z pikantnych smaków oraz barwnych, pięknie wyglądających dodatków. Dodatkowo, przygotowując tę…
CZYTAJ

Taco, czyli meksyk w kuchni – Taco z krewetkami

Taco to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które znane jest z pikantnych smaków oraz barwnych, pięknie wyglądających dodatków. Dodatkowo, przygotowując tę…
CZYTAJ

Taco, czyli meksyk w kuchni – Taco z guacamole

Taco to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które znane jest z pikantnych smaków oraz barwnych, pięknie wyglądających dodatków. Dodatkowo, przygotowując tę…
CZYTAJ

Innowacyjna nauka czytania metodą BRAILLE’A za pomocą klocków LEGO

Innowacyjna nauka czytania metodą BRAILLE’A za pomocą klocków LEGO. Fundacja LEGO Foundation i Grupa LEGO, zainspirowane historiami i pomysłami osób niewidomych na…
CZYTAJ

Modowy niezbędnik majówkowy!

Wraz z nadchodzącymi ciepłymi dniami jedno nasuwa nam się na myśl – zbliża się majówka. Długo wyczekiwany okres dla wszystkich,…
CZYTAJ

Vaping – trend groźny dla zdrowia jamy ustnej, Jak e-papierosy wpływają na zdrowie jamy ustnej?

Vaping – trend groźny dla zdrowia jamy ustnej. Liczysz na to, że e-papierosy uchronią cię przed nałogiem, chorobami i żółtymi…
CZYTAJ

Implanty a karmienie piersią

Implanty a karmienie piersią. Powiększanie piersi wiąże się z szeregiem zmian w ciele i psychice – wpływa na wygląd, samoocenę,…
CZYTAJ

Mirelki sernikowe z kremem czekoladowym

Składniki: Mirelki - 250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki - 3 jajka - 60 g cukru pudru - 60…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Kick the Tick® Expert – zestaw do bezpiecznego usuwania kleszczy

Z rozrzewnieniem wspominamy czasy, kiedy wyprawa do lasu albo do parku oznaczała…
CZYTAJ

Znów czujesz się niewyspany? Zrezygnuj z kolejnej kawy i znajdź przyczynę dolegliwości!

Sen stanowi jeden z podstawowych stanów czynnościowych naszego ośrodka nerwowego i jest…
CZYTAJ

Rozdrażnienie, apatia, problemy z koncentracją – to może być objaw boreliozy?

Rozdrażnienie, apatia, problemy z koncentracją – to może być objaw boreliozy? Kleszcze…
CZYTAJ

Dlaczego wyniki lipidogramu są tak ważne?

Dlaczego wyniki lipidogramu są tak ważne? Zmiany stłuszczeniowe w naczyniach krwionośnych można…
CZYTAJ

Nowotwory – czy można ich uniknąć?

Nowotwory – czy można ich uniknąć? Modyfikacja stylu życia oraz unikanie czynników…
CZYTAJ