7 produktów, które powodują przebarwienia. Uważaj na nie!



7 produktów, które powodują przebarwienia. Uważaj na nie! Większość osób za przebarwienia szkliwa obwinia kawę, herbatę albo papierosy. Tymczasem za nieestetyczne ślady na zębach mogą być odpowiedzialne przyjmowane leki, przyprawy lub ciemne owoce. Poznaj zaskakujące produkty, które odpowiadają za przebarwienia zębów.

– Szkliwo zmienia się wraz z wiekiem. Im jesteśmy starsi, tym jest ono bardziej porowate i mniej gładkie. Substancje z pożywienia szybciej docierają do pęknięć czy szczelin i tworzą przebarwienia. Dlatego warto zwrócić uwagę na produkty, które jemy regularnie, żeby nie odbiły się one negatywnie na wyglądzie zębów – wyjaśnia lek. dent. Barbara Czopik, specjalista stomatologii zachowawczej z endodoncją w Scandinavian Clinic.

Antybiotyki

Za przebarwienia szkliwa odpowiadają leki stosowane przy leczeniu alergii, nadciśnienia, niedokrwienia serca czy niewydolności krążenia. Podobnie działają antybiotyki z grupy tetracyklin, które mogą powodować trwałą zmianę koloru szkliwa (żółte lub brązowe plamy na szyjce przy dziąśle), uszkodzenia zębów i opóźnienia rozwoju kośćca. Silny wpływ na barwę szkliwa mają również leki stosowane przy zaburzeniach psychicznych.

– Nie tylko leki mogą wpływać na estetykę naszego uśmiechu. Płyny do płukania ust, które zawierają chlorheksydynę i chlorek cetylopirydyniowy o działaniu antybakteryjnym, stosowane bez kontroli dentysty, również mogą zmienić kolor zębów. W takim przypadku najczęściej pojawiają się na szkliwie żółtobrązowe lub czarne plamki – komentuje lek. dent. Barbara Czopik.

Przyprawy

Kolor szkliwa może się zmieniać pod wpływem tego, co jemy i pijemy. – Na przebarwienia zębów wpływają trzy związki chemiczne: chromogeny zawarte w ciemnych produktach, które produkują koloryzujące pigmenty, taniny zawarte w kawie, herbacie i winie, które silnie barwią zęby oraz kwasy, pod wpływem których szkliwo staje się miękkie, a przez to narażone na przebarwienia – dodaje lek. dent. Barbara Czopik ze Scandinavian Clinic.

Na liście najbardziej barwiących produktów są przyprawy, takie jak curry, kurkuma czy czerwona papryka.

Sosy i syropy

Nie tylko przyprawy są odpowiedzialne za nieestetyczny wygląd uśmiechu. Podobnie na zęby wpływają sosy i ciemne syropy. Ketchup, sos pomidorowy, sojowy i winegret, ocet balsamiczny, syrop klonowy czy ciemne miody nie sprzyjają pięknym, białym zębom, więc warto wykluczyć je z codziennej diety.

Napoje gazowane

Szkliwo żółknie również od słodkich napojów gazowanych. Najszybsze i największe zmiany można zaobserwować przy regularnym piciu coca-coli. Zawiera ona m.in. chromogeny i ma kwaśny odczyn, co dodatkowo osłabia zęby. Podobne właściwości ma ciemne piwo.

Białe wino

O tym, że czerwone wino (zawiera taniny, chromogeny i kwaśny odczyn) silnie barwi zęby, wie każdy. Jednak o tym, że białe wino jest równie niebezpieczne dla szkliwa, często zapominamy. Trunek ten zawiera taniny i kwasy, przez które zęby stają się bardziej podatne na powstawanie plam.




Ciemne i kwaśne owoce

Negatywny wpływ na piękny uśmiech mają również ciemne owoce (wiśnie, borówki, żurawina), które zostawiają brzydkie ślady na zębach. Uważać powinniśmy też na cytrusy, które przez działanie kwasów w nich zawartych, uszkadzają warstwę ochronną zęba. To powoduje, że szkliwo staje się bardziej podatne na przebarwienia.

– Po spożyciu barwiących produktów należy przepłukać usta wodą, a kiedy mamy ochotę na cytrusy, nie zapomnijmy o umyciu zębów minimum 30 minut po ich spożyciu. To zapobiegnie uszkodzeniom szkliwa – mówi lek. dent. Barbara Czopik.

Cukierki, lizaki i żelki

Słodycze barwione za pomocą sztucznych barwników (żelki, lizaki, czy landrynki) sprawiają, że szkliwo jest bardziej narażone na przebarwienia. Barwniki spożywcze są szczególnie szkodliwe, kiedy korzenie zębów są odsłonięte.

– Zmiany barwy szkliwa to sygnał, że powinniśmy wybrać się do dentysty. Stomatolog sprawdzi stan uzębienia, a w zależności od charakteru zmian zaleci dodatkowe konsultacje specjalistyczne – dodaje lek. dent. Barbara Czopik z krakowskiego Scandinavian Clinic.

Nawet, jeśli stosujemy się do wszystkich zaleceń dentysty, a w naszej diecie nie ma produktów, które mogą negatywnie wpływać na kolor szkliwa, uśmiech może pozostawiać wiele do życzenia. Dlaczego? Przebarwienia zębów mogą być spowodowane chorobą. Na zmianę koloru wpływają schorzenia uwarunkowane genetyczne, takie jak porfiria wrodzona i alkaptonuria (przebarwienia różowo- lub ciemnobrązowe), ale również problemy z tarczycą (niedoczynność: zęby są mlecznobiałe, nadczynność: niebieskobiałe), torbielowate zwłóknienie trzustki (przebarwienia brązowoszare). Barwę szkliwa zmienia również przebyta chemioterapia.

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ

Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie

Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
CZYTAJ

Multiplikacja korzyści dla anti-agingu Jak działa potrójny kwas hialuronowy?

Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
CZYTAJ

Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety

Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie…
CZYTAJ

Kaszotto z warzywami

Doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita grubego. Ten złośliwy nowotwór jest drugim – po…
CZYTAJ

Hej, chcesz coś z Avonu? Artystka i ambasadorka marki – Cleo – dołącza do grona Konsultantek!

Po ogłoszeniu Cleo nową ambasadorką marki Avon, przyszedł czas na kolejny elektryzujący news! Wokalistka dołącza do grona Konsultantek, aby realizować…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ

Milion. Aż tyle osób choruje w Polsce na niewydolność serca. Jak skutecznie diagnozować tę śmiertelną chorobę? 

- Niewydolność serca to stan, w którym serce nie jest w stanie…
CZYTAJ

Sen dobrem luksusowym. Co zrobić, by w końcu się wyspać?

W Światowym Dniu Snu eksperci przypominają, że zdrowy sen jest szczególnie ważny…
CZYTAJ

Okulary progresywne – jak działają i kto powinien ich używać?

Wraz z upływem lat, komfortowe widzenie obiektów znajdujących się w różnych odległościach…
CZYTAJ

8 marca 2024, mija 15 lat od śmierci prof. Zbigniewa Religi. Prof. Andrzej Bochenek, który wielokrotnie operował z prof. Religą wspomina tą wybitną postać

8 marca, 2024 roku mija 15 lat od śmierci prof. Zbigniewa Religi,…
CZYTAJ