Rozszerzenie diety malucha, czyli praca u podstaw



Od czego zacząć zmianę diety naszego dziecka? Od wprowadzania owoców czy może warzyw? A co z alergenami? Te i tysiące innych pytań zadaje sobie każdy rodzic już po kilku miesiącach od pojawienia się nowego członka rodziny. Pamiętając o kilku podstawowych zasadach i dysponując sprzętem kuchennym, który usprawni proces przygotowywania pierwszych posiłków dla malucha, zadanie to wcale nie jest takie skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Przekonajcie się sami!

Każdy rodzic pragnie, by dziecko rozwijało się jak najlepiej pod względem fizycznym, psychicznym i emocjonalnym. Niezwykle ważne jest, by nasze pociechy odżywiały się w sposób maksymalnie zdrowy i naturalny, aby jak najwcześniej kształtować ich kulinarne gusta we właściwy sposób.

Podstawa to mleko

Pokarm matki to najdoskonalszy składnik diety dziecka. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, zapewnia odpowiedni rozwój malucha i wzmacnia odporność. To na mleku powinna opierać się dieta dziecka – przynajmniej do 6 miesiąca życia. Początek żywienia uzupełniającego można rozpocząć jednak nieco wcześniej – od 4 miesiąca.

Jakie produkty będą do tego najlepsze? Przede wszystkim warzywa i owoce (marchewka, ziemniaki, jabłko, gruszka), koniecznie poddane obróbce termicznej, np. ugotowane na parze, a następnie przetarte. Pamiętajmy, by składniki przecierów pochodziły ze sprawdzonych źródeł i były uprawiane bez dodatku sztucznych nawozów. – Każdy nowy produkt wprowadzamy w niewielkich ilościach, pojedynczo – nie mieszając składników. Następnie przez kilka dni należy obserwować, czy u dziecka nie występują reakcje alergiczne, np. wysypka – radzi dr n. med. Andrzej Stawarski, który służył radą podczas tworzenia książki kucharskiej „Dania dla dzieci.

Zdrowe żywienie do drugiego roku życia”. Nowa książka opracowana i wydana przez producenta urządzenia Thermomix® jest zwięzłym poradnikiem na temat żywienia maluchów i bogatym źródłem informacji dla rodziców. Zawiera również dziesiątki przepisów dopasowanych do wieku dziecka. Autorzy opracowali przepisy zgodnie z aktualną i rzetelną wiedzą, opartą o wyniki najnowszych badań naukowych i zalecenia polskich pediatrów.

Rozszerzaj stopniowo

Jeszcze podczas karmienia piersią, warto pamiętać o produktach glutenowych, które stopniowo wprowadzamy po konsultacji z lekarzem. Najlepsze będą płatki owsiane lub kasza manna. Po ukończeniu 6 miesiąca życia, gdy nasze dziecko zaakceptuje już konsystencję przecierów, powoli można rozszerzać dietę o kolejne produkty, np. mięso, ryby i warzywa strączkowe, które będą doskonałym źródłem białka i błonnika, jak purée ziemniaczane z zieloną fasolką, marchewką i kurczakiem.

Zdrowe żywienie do drugiego roku życia”. To danie jest odpowiednio zbilansowane pod względem składników odżywczych i stosunku zawartości węglowodanów, białek i tłuszczy. Nie ma wątpliwości, że przygotowując samemu posiłki dla naszego malucha będziemy mieć pewność co do ich jakości. Nieocenione okaże się wielofunkcyjne urządzenie, które posieka, zmieli, ugotuje czy dokładnie zmiksuje składniki dania dla maluszka.

– Samodzielne przygotowywanie potraw dla malucha to nie tylko świadomość, że zapewniamy mu wartościowe dania, ale również budowanie u dziecka zdrowych nawyków żywieniowych już od pierwszych posiłków. Od rodziców bowiem zależy, czy ich latorośl w przyszłości intuicyjnie sięgnie po jabłko zamiast po czekoladowy batonik lub cukierki i czy wybierze zdrowy koktajl owocowy zamiast słodkiego, gazowanego napoju – zaznacza dr Andrzej Stawarski.

A gdy nieco podrośnie…

Wraz z ukończeniem przez dziecko 10 miesiąca życia w jego diecie powinno pojawić się więcej produktów – już nie w formie przecierów i musów, a takich o urozmaiconej fakturze. Kawałki warzyw, owoców, mięsa czy kasze, pomogą dziecku wykształcić i ćwiczyć czynności takie jak żucie i gryzienie, które są istotne w dalszym, prawidłowym rozwoju.

Pamiętajmy, że rozszerzanie diety niemowlaka to niezwykle żmudny proces, który wymaga przede wszystkim naszego spokoju. Nie zrażajmy się niepowodzeniami i tym, że w początkowej fazie wprowadzania żywienia uzupełniającego, nasze dania będą na śliniaczku, a nie w brzuszku maluszka. Nie zmuszajmy dziecka do jedzenia, a z czasem przyzwyczai się do nowych smaków i z apetytem będzie zjadać coraz to ciekawsze posiłki.




Purée ziemniaczane z zieloną fasolką, marchewką i kurczakiem

SKŁADNIKI:

– 120 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
– 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
– 70 g zielonej fasolki mamut, świeżej, pokrojonej na kawałki, bez łyka lub 70 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, bez łyka
– 50 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
– 250 g wody
– 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, marchewkę, zieloną fasolkę, kurczaka i wodę, gotować 20 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 30 s/obr. 7. Purée ziemniaczane z zieloną fasolką, marchewką i kurczakiem podawać polane oliwą bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do zamrażalnika.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

Ziemniaki, marchewkę, zieloną fasolkę, kurczaka ugotować w wodzie ok. 30 minut. Następnie zmiksować. Purée ziemniaczane z zieloną fasolką, marchewką i kurczakiem podawać polane oliwą bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do zamrażalnika.

Zbadaj swoją tkankę tłuszczową

Do niedawna sądzono, że jedyną funkcją tkanki tłuszczowej jest pasywne magazynowanie energii w postaci trójglicerydów. Okazuje się jednak, że tkanka…
CZYTAJ

Gdy najlepszym prezentem na Dzień Mamy jest chwila dla siebie…

26 maja wielu kojarzy się z kwiatami, laurkami, przedstawieniami w przedszkolach. Ale dla mam dzieci nieuleczalnie chorych to dzień jak…
CZYTAJ

Zrównoważony rozwój od 24 lat. ASICS wprowadza 10. edycję butów trailowych GEL-TRABUCO

Dokładnie 24 lata temu na rynku po raz pierwszy pojawiły się kultowe już trailówki ASICS GEL-TRABUCO. Obecnie japońska marka prezentuje…
CZYTAJ

Chepengeno triumfuje w ASICS Austrian Women’s Run Bardzo dobre występy reprezentantek Polski

W Wiedniu odbyła się już 34. edycja największego w Europie biegu dla kobiet – ASICS Austrian Women’s Run. Rywalizacja toczyła…
CZYTAJ

Skóra wrażliwa – co sprzyja działaniom anti-ageing? 4 rady kosmetologa

Skóra wrażliwa stale wymaga bardzo delikatnej i wyjątkowo skutecznej pielęgnacji. Łagodzenie podrażnień, oczyszczanie kosmetykami do cery o szczególnych potrzebach, zapobieganie…
CZYTAJ

limitowana edycja kosmetyków INGLOT x Julia Kostera już w sprzedaży!

Autorska kolekcja kosmetyków Julii Kostery dostępna w drogeriach Hebe już od 19 maja 2022. Produkty to owoc współpracy jednej z…
CZYTAJ

Proste zęby i piękny uśmiech to „miłe skutki uboczne” leczenia ortodontycznego – czemu tak naprawdę należy korygować wady zgryzu?

Proste zęby i piękny uśmiech to „miłe skutki uboczne” leczenia ortodontycznego – czemu tak naprawdę należy korygować wady zgryzu? odpowiada…
CZYTAJ

Zmieniaj świat, dbając o środowisko. Jak to robić lokalnie?

W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o konieczności wdrożenia rozwiązań, które zahamują zmiany klimatu. Zazwyczaj obejmują one systemowe rozwiązania dotyczące…
CZYTAJ

Kwas hialuronowy i algi również do pielęgnacji włosów

Kwas hialuronowy kojarzy się zazwyczaj z pielęgnacją skóry twarzy i ciała. W różnym stężeniu i pod różnymi postaciami jest szeroko…
CZYTAJ

Cafe Amor – odwiedź przestrzeń inspirowaną zapachami Cacharel

Przez najbliższe dwa tygodnie kawiarnia Mr. Pancake stanie się Cafe Amor, czyli wyjątkową przestrzenią inspirowaną kolekcją perfum Yes I Am…
CZYTAJ

Podsumowanie pandemii: jak dwa lata COVID-19 wpłynęły na zdrowie Polaków

Ostatnie dwa lata były dla wszystkich dużym wyzwaniem. Konieczność nagłej zmiany stylu życia, niepewność o zdrowie swoje i najbliższych, a…
CZYTAJ

BE FREE! – już są! Pierwsze na świecie rajstopy o działaniu antystatycznym od marki Gatta!

Ponad 58% kobiet irytuje elektryzowanie się rajstop, a w efekcie “klejenia się odzieży do nóg”. Jak wynika z badania koncernu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zbadaj swoją tkankę tłuszczową

Do niedawna sądzono, że jedyną funkcją tkanki tłuszczowej jest pasywne magazynowanie energii…
CZYTAJ

Podsumowanie pandemii: jak dwa lata COVID-19 wpłynęły na zdrowie Polaków

Ostatnie dwa lata były dla wszystkich dużym wyzwaniem. Konieczność nagłej zmiany stylu…
CZYTAJ

Higiena oczu w zależności od wieku. Czy oczy się starzeją?

Upływający czas i starzenie się to proces naturalny – zmienia się skóra,…
CZYTAJ

Wiosna – czas porządków w organizmie

Po zimowym zastoju powoli zaczynamy się ruszać, zdrowiej odżywiać i aktywniej korzystać…
CZYTAJ

Polka u ginekologa

Polki nie są zbyt sumienne, jeśli chodzi o profilaktykę dotyczącą kobiecego zdrowia.…
CZYTAJ