Pasteryzacja – hit sezonu czy nieprzemijająca moda



Weki, powidła, soki czy ogórki oraz zapach domu, kiedy nasze mamy i babcie przygotowywały zapasy na zimę, to dla wielu z nas jedno z najmilszych wspomnień z dzieciństwa. Wekowanie, czyli metoda pasteryzacji na ciepło, powraca jednak do wielu domów i co najważniejsze jest także coraz częściej wykorzystywana przez producentów. Dzięki takiej konserwacji, firmy oferują zdrowe produkty bez konserwantów, barwników i stabilizatorów smaku.

Metoda „słoikowego” zachowywania świeżości produktów znana jest od wielu lat. Utrwaliły ją kolejne pokolenia młodych ludzi, którzy po weekendach czy wakacjach przywozili wiktuały od swoich mam. Teraz modę na własne powidła, ketchup czy ogórki kreują nie tylko znane kulinarne autorytety.

Internet jest pełen przepisów. Nie brakuje też blogów i programów kulinarnych, a na Youtube są setki filmików instruujących jak samodzielnie zrobić przetwory. Dla tych, którzy nie mają zacięcia kulinarnego, dla zapracowanych czy podróżujących z pomocą przychodzą rodzimi producenci, oferując nie tylko przetwory, ale i dania gotowe tzw. kuchni roślinnej (jej bazę stanowią warzywa), w których świeżość utrwalono metodą pasteryzacji na ciepło.

Nie tylko przetwory, ale i dania jak od mamy

Wielu producentów, szczególnie tych promujących bezmięsne produkty, pasteryzację stosuje także do zachowywania świeżości dań gotowych. Przykładem jest marka Pan Pomidor. To zupy najwyższej jakości z naturalnych składników, takich których sami używamy w kuchni, tj. bez glutenu, barwników, konserwantów oraz stabilizatorów smaku.

Bazę do ich przygotowania stanowią warzywa z wyselekcjonowanych, głównie lokalnych upraw. Walory smakowe i odżywcze zup uzupełnia bogata gama świeżych ziół i naturalnych przypraw. Świeżość zapewnia tradycyjne pakowanie na gorąco. Są niskokaloryczne, pyszne i zdrowe oraz mają doskonałe właściwości odżywcze.

To idealny pomysł na szybki obiad czy lekką kolację, dla dorosłych i dla dzieci. Zupy można doprawić według własnego gustu, dodając również grzanki, pestki z dyni lub świeże zioła.




Nie tylko słoiki

Chociaż obecnie nie zawsze są to słoiki, to metoda wekowania wykorzystywana przez mamy i babcie sprawdza się nadal. Współczesne panie domu mogą jednak sięgać nie tylko po własne zapasy, ale i po produkty na sklepowych półkach, mając pewność, że pasteryzacja, także ta stosowana przez producentów, gwarantuje to co najzdrowsze i najlepsze, jedzenie bez chemii i bez konserwantów.

Pan Pomidor & Co. to lider w kategorii świeżych zup gotowych – posiada w portfolio aż 14 zup:

zupy kremy dostępne w 5 smakach: Pan Pomidor & bazylia, Pan Pomidor & papryczki, Pan Brokuł & szpinak, Pani Marchew & imbir, Pani Dynia & cynamon,

zupy tradycyjne dostępne w 5 smakach: Pan Barszcz ukraiński, Pan Krupnik z borowikiem, Pani Ogórkowa z koperkiem, Pani Szczawiowa z ziemniakiem, Pani Pieczarkowa z lubczykiem

zupy świata dostępne w 3 smakach: Pani Indyjska z mleczkiem kokosowym i żółtym curry, Pani Tajska z ciecierzycą i curry madras oraz Pani Marokańska z quinoą, batatem i kolendrą

zupy sezonowe:  Pan Groszek & mięta

Sosy marki Pan Pomidor & Co. to: Basilico – pomidor & bazylia, Arrabbiata – pomidor & chili, Puttanesca – pomidor & oliwki.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ