Pieczone ormianskie pierogi ze szpinakiem, pierogi niekoniecznie po polsku:przepisy z czterech stron świata



Z mięsem, szpinakiem, czy ruskie. Okraszone masełkiem, skwarkami lub polane śmietaną. Trudno zliczyć rodzaje i sposoby podawania pierogów. Choć wydawać się mogą daniem na wskroś polskim, w istocie są obecne od wieków w wielu kulturach. Odważmy się i odkryjmy smaki pierogów z różnych stron świata.

Pomysł przygotowywania sakiewek z ciasta, wypełnionych sycącym i bogatym w smaku nadzieniem wywodzi się z Chin i na terenach wschodniej Europy przyjął się dopiero w XVIII wieku. Etymologia słowa „piróg” wskazuje na staropolskie ciasto obrzędowe, którego historia sięga czasów słowiańskich i kultu słońca.

W tej wersji danie to zbliżone było raczej do pieczonego pasztetu, niż nadziewanych klusek. Jeśli jesteśmy miłośnikami dań przygotowanych na bazie aromatycznego farszu, nie warto zamykać się w ramach wytyczonych przez rodzimą kuchnię. Razem z najnowszą kolekcją przepisów na Thermomix® „Pierogi z różnych stron świata”, wyruszmy w podróż po smakach pierogów prosto z Włoch, Senegalu, Chin czy Kaukazu, w wersji zapiekanej, jak i gotowanych tradycyjnie we wrzącej wodzie lub na parze.

Na wolnym ogniu

Najpopularniejszym sposobem przygotowania pierogów jest gotowanie. Smakoszom tej formy podania z pewnością przypadną do gustu gruzińskie chinkali z mięsem, wypełnione aromatycznym bulionem, który wypijamy tuż po przegryzieniu ciasta. Na pierwszy rzut oka ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale dzięki pomocy urządzenia Thermomix® lwia część pracy wykona się bez naszego udziału.

Inną odmianą gotowanych sakiewek z ciasta pszennego, na które przepis znajdziecie w kolekcji „Pierogi z różnych stron świata” są wietnamskie pierożki bánh bao, pochodzące od chińskich kluseczek, a raczej bułeczek, gotowanych na parze (baozi chin. bułeczka).

Co ciekawe, mimo że dla Europejczyka wyglądają jak danie obiadowe, w krajach dalekowschodnich stanowią odpowiednik codziennej kanapki. W Wietnamie pojawiły się one za sprawą imigrantów z prowincji Kanton. Tradycyjnie podawane są z nadzieniem mięsnym i jajkiem.

Chrupiący kąsek

Pierogi z chrupiącą skórką mają równie dużo zwolenników, co te klasycznie podane z wody. Przykład? Ameryka Południowa, gdzie prym wiodą apetyczne empanadas, czyli pierogi z ciasta francuskiego lub pszennego. Kluczem do uzyskania ich niepowtarzalnego smaku jest smażenie w oleju lub zapiekanie na blaszce, aż do uzyskania złocistej barwy.

Jeszcze bardziej chrupką odmianą pierogów są znane wśród ludów mongolskich i tatarskich czebureki z mięsnym nadzieniem – mielonym lub pokrojonym w drobne kawałeczki. Podobnie jak bánh bao w kulturze bliskowschodniej pełnią one rolę przystawki czy przekąski i podawane są bez sztućców.




Poza propozycjami, takimi jak chinkali, bánh bao, empanadas czy czebureki kolekcja przepisów na Thermomix® „Pierogi z różnych stron świata” zawiera też przepisy na włoskie cappellacci z dynią, senegalskie fataya, czy popularne w Polsce pierogi ze szpinakiem, ale w wersji zapiekanej, którą warto wypróbować właśnie teraz, gdy mamy sezon na świeży szpinak.

PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI NA 20 SZTUK

FARSZ

· 2 ząbki czosnku
· 10 g oleju rzepakowego
· 200 g liści szpinaku baby, świeżych
· ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
· 100 g sera owczego (typu feta lub mizithra), pokrojonego na 3 cm kawałki

CIASTO

· 150 g kefiru
· 20 g oleju rzepakowego
· 2 jajka, w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania pierogów
· 330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
· ½ łyżeczki cukru
· ½ łyżeczki sody oczyszczonej
· ½ łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

FARSZ

1 Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
2 Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min/120°C/obr. 2.
3 Dodać ser, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

CIASTO

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Do naczynia miksującego wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić 2 min/ . Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
3 Piec 15 min (200°C).
4 Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

FARSZ

1 Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, dusić na patelni ok. 10 min.
2 Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min.
3 Dodać starty ser. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

CIASTO

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Do miski wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić ciasto. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
3 Piec 15 min (200°C).
4 Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.

ZOBACZ TAKŻE

Wyeliminuj swoje kompleksy i ciesz się sobą

Każdy z nas ma jakieś kompleksy, które są dla nas dosyć drażliwym tematem. Choć robimy wszystko, żeby je zataić przed…
CZYTAJ

Okolice oczu – jak je odmłodzić

Okolice oczu – jak je odmłodzić? Okolice oczu, najpiękniejsza najbardziej przyciągająca część twarzy, stwarza najwięcej problemów pielęgnacyjnych. Dlaczego tak się…
CZYTAJ

Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide „Śniadanie farmera”

Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide „Śniadanie farmera” Składniki (2 porcje) : 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide -…
CZYTAJ

Szyja i dekolt bez zmarszczek

Podczas codziennej pielęgnacji często skupiamy się na twarzy, zapominając o skórze szyi i dekoltu, która jest niezwykle cienka i delikatna,…
CZYTAJ

Spodziewasz się dziecka? Nie zapominaj o kontrolach stomatologicznych

Spodziewasz się dziecka? Nie zapominaj o kontrolach stomatologicznych. Ciąża ma wpływ na cały organizm – zdrowie jamy ustnej nie jest…
CZYTAJ

Rola witaminy D w organizmie kobiety, mężczyzny oraz dzieci

Rola witaminy D w organizmie kobiety, mężczyzny oraz dziec- radzi położna Monika Wójcik, ambasadorka kampanii i konkursu „Położna na medal”.…
CZYTAJ

Jak trenować podczas miesiączki?

Kobiety podczas miesiączki rzadko mają ochotę na jakąkolwiek aktywność fizyczną. Dolegliwości tj. bóle brzucha, pleców, głowy, niskie samopoczucie i zły…
CZYTAJ

Daktyle w diecie dzieci – jakie wartości mają te wspaniałe owoce

Daktyle w diecie dzieci – jakie wartości mają te wspaniałe owoce, jak je wykorzystać i od kiedy można podawać je…
CZYTAJ

Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia

Mini dania na parze, czyli zdrowo i ze smakiem. W ostatnich latach dużą popularność zyskało pieczenie zarówno słodkości jak i…
CZYTAJ

Rak piersi – na czym polega nowoczesna profilaktyka?

Październik to miesiąc szczególnie poświęcony profilaktyce raka piersi. W całym kraju odbywają się bezpłatne badania, akcje promocyjne i informacyjne, które…
CZYTAJ

Zdrowa i piękna skóra, czyli jak łączyć zabiegi lecznicze i estetyczne

Skóra jest bardzo ważnym narządem ludzkiego ciała, pełniącym wiele funkcji. Jej kondycja często jest odzwierciedleniem ogólnego stanu zdrowia: fizycznego i…
CZYTAJ

Kobiece nowotwory – co warto o nich wiedzieć?

Kobiece nowotwory - co warto o nich wiedzieć? Rak piersi i rak jajnika to jedne z najczęściej występujących nowotworów złośliwych…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Wyeliminuj swoje kompleksy i ciesz się sobą

Każdy z nas ma jakieś kompleksy, które są dla nas dosyć drażliwym…
CZYTAJ

Jak trenować podczas miesiączki?

Kobiety podczas miesiączki rzadko mają ochotę na jakąkolwiek aktywność fizyczną. Dolegliwości tj.…
CZYTAJ

Rak piersi – na czym polega nowoczesna profilaktyka?

Październik to miesiąc szczególnie poświęcony profilaktyce raka piersi. W całym kraju odbywają…
CZYTAJ

Kobiece nowotwory – co warto o nich wiedzieć?

Kobiece nowotwory - co warto o nich wiedzieć? Rak piersi i rak…
CZYTAJ

W jakich sytuacjach Polacy sięgają na po okulary?

W jakich sytuacjach Polacy sięgają na po okulary? Wyniki najnowszego raportu. Według…
CZYTAJ