Pieczone ormianskie pierogi ze szpinakiem, pierogi niekoniecznie po polsku:przepisy z czterech stron świata



Z mięsem, szpinakiem, czy ruskie. Okraszone masełkiem, skwarkami lub polane śmietaną. Trudno zliczyć rodzaje i sposoby podawania pierogów. Choć wydawać się mogą daniem na wskroś polskim, w istocie są obecne od wieków w wielu kulturach. Odważmy się i odkryjmy smaki pierogów z różnych stron świata.

Pomysł przygotowywania sakiewek z ciasta, wypełnionych sycącym i bogatym w smaku nadzieniem wywodzi się z Chin i na terenach wschodniej Europy przyjął się dopiero w XVIII wieku. Etymologia słowa „piróg” wskazuje na staropolskie ciasto obrzędowe, którego historia sięga czasów słowiańskich i kultu słońca.

W tej wersji danie to zbliżone było raczej do pieczonego pasztetu, niż nadziewanych klusek. Jeśli jesteśmy miłośnikami dań przygotowanych na bazie aromatycznego farszu, nie warto zamykać się w ramach wytyczonych przez rodzimą kuchnię. Razem z najnowszą kolekcją przepisów na Thermomix® „Pierogi z różnych stron świata”, wyruszmy w podróż po smakach pierogów prosto z Włoch, Senegalu, Chin czy Kaukazu, w wersji zapiekanej, jak i gotowanych tradycyjnie we wrzącej wodzie lub na parze.

Na wolnym ogniu

Najpopularniejszym sposobem przygotowania pierogów jest gotowanie. Smakoszom tej formy podania z pewnością przypadną do gustu gruzińskie chinkali z mięsem, wypełnione aromatycznym bulionem, który wypijamy tuż po przegryzieniu ciasta. Na pierwszy rzut oka ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale dzięki pomocy urządzenia Thermomix® lwia część pracy wykona się bez naszego udziału.

Inną odmianą gotowanych sakiewek z ciasta pszennego, na które przepis znajdziecie w kolekcji „Pierogi z różnych stron świata” są wietnamskie pierożki bánh bao, pochodzące od chińskich kluseczek, a raczej bułeczek, gotowanych na parze (baozi chin. bułeczka).

Co ciekawe, mimo że dla Europejczyka wyglądają jak danie obiadowe, w krajach dalekowschodnich stanowią odpowiednik codziennej kanapki. W Wietnamie pojawiły się one za sprawą imigrantów z prowincji Kanton. Tradycyjnie podawane są z nadzieniem mięsnym i jajkiem.

Chrupiący kąsek

Pierogi z chrupiącą skórką mają równie dużo zwolenników, co te klasycznie podane z wody. Przykład? Ameryka Południowa, gdzie prym wiodą apetyczne empanadas, czyli pierogi z ciasta francuskiego lub pszennego. Kluczem do uzyskania ich niepowtarzalnego smaku jest smażenie w oleju lub zapiekanie na blaszce, aż do uzyskania złocistej barwy.

Jeszcze bardziej chrupką odmianą pierogów są znane wśród ludów mongolskich i tatarskich czebureki z mięsnym nadzieniem – mielonym lub pokrojonym w drobne kawałeczki. Podobnie jak bánh bao w kulturze bliskowschodniej pełnią one rolę przystawki czy przekąski i podawane są bez sztućców.




Poza propozycjami, takimi jak chinkali, bánh bao, empanadas czy czebureki kolekcja przepisów na Thermomix® „Pierogi z różnych stron świata” zawiera też przepisy na włoskie cappellacci z dynią, senegalskie fataya, czy popularne w Polsce pierogi ze szpinakiem, ale w wersji zapiekanej, którą warto wypróbować właśnie teraz, gdy mamy sezon na świeży szpinak.

PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI NA 20 SZTUK

FARSZ

· 2 ząbki czosnku
· 10 g oleju rzepakowego
· 200 g liści szpinaku baby, świeżych
· ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
· 100 g sera owczego (typu feta lub mizithra), pokrojonego na 3 cm kawałki

CIASTO

· 150 g kefiru
· 20 g oleju rzepakowego
· 2 jajka, w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania pierogów
· 330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
· ½ łyżeczki cukru
· ½ łyżeczki sody oczyszczonej
· ½ łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

FARSZ

1 Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
2 Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min/120°C/obr. 2.
3 Dodać ser, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

CIASTO

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Do naczynia miksującego wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić 2 min/ . Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
3 Piec 15 min (200°C).
4 Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

FARSZ

1 Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, dusić na patelni ok. 10 min.
2 Dodać szpinak i pieprz, dusić 5 min.
3 Dodać starty ser. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

CIASTO

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2 Do miski wlać kefir i olej, dodać 1 jajko, mąkę, cukier, sodę i sól, wyrobić ciasto. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem.
3 Piec 15 min (200°C).
4 Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego.

ZOBACZ TAKŻE

Czy warto zacząć odchudzać się latem?

Czy warto zacząć odchudzać się latem? Postanowienie, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów i zadbać o kondycję, robimy najczęściej kilka tygodni…
CZYTAJ

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż w 600 reakcjach enzymatycznych, co sprawia że jest…
CZYTAJ

Wakacje bez kompleksów! Cellulit, wystające boczki, problemy ze skórą jak temu zaradzić?

Wakacyjne wyjazdy powinny kojarzyć nam się tylko pozytywnie. Co może być złego w urlopie spędzonym na plaży czy przy hotelowym…
CZYTAJ

Prowadzisz samochód? Dowiedz się, jak latem zadbać o jakość i komfort widzenia

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wymagającymi warunkami dla kierowców są upał, pełne słońce i bezchmurne niebo. Cieszymy się, że…
CZYTAJ

Wypełniacze – letnia, odmładzająca alternatywa dla zabiegów regenerujących

Okres letni to bardzo dobry czas na zabiegi na bazie wypełniaczy. Są one dobrą alternatywą dla osób, które dbają o…
CZYTAJ

Jakie składniki redukują cellulit?

Jakie składniki redukują cellulit? Kofeina oraz ekstrakty z bluszczu, ruszczyka kolczastego, kasztanowca, bylicy boże drzewko i alg to składniki, jakie…
CZYTAJ

Sałatka z cukinią i rukolą

Składniki: garść liści sałaty - mytej Rukoli marki Eisberg 1 cukinia kilka zielonych oliwek 2 czerwone pomidory 2 łyżki pociętego…
CZYTAJ

Skóra w słońcu – czas na letni makijaż pielęgnacyjny!

Skóra w słońcu – czas na letni makijaż pielęgnacyjny! Nadeszło długo wyczekiwane lato. Choć to czas błogiego relaksu, to skóra…
CZYTAJ

5 kroków do zadbanej męskiej skóry

Skóra mężczyzny różni się od kobiecej – głównie ze względu na różnice w gospodarkach hormonalnych obydwu płci. U panów jest…
CZYTAJ

Domowa granola z mlekiem waniliowym

Domowa granola z mlekiem waniliowym - Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Składniki: - miód 3 łyżki - płatki…
CZYTAJ

Infekcja zęba u dziecka? Poznaj 7 niepokojących objawów

Ból głowy, gorączka, rozdrażnienie i brak apetytu, to objawy, które mogą towarzyszyć wielu chorobom. Jednak, jeśli oprócz nich, pojawią się…
CZYTAJ

Wakacyjny niezbędnik – te produkty zabierz ze sobą w podróż!

Wakacyjny niezbędnik – te produkty zabierz ze sobą w podróż! Na wyjeździe czy w podróży potrzebujesz ze sobą mieć tylko…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż…
CZYTAJ

Prowadzisz samochód? Dowiedz się, jak latem zadbać o jakość i komfort widzenia

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wymagającymi warunkami dla kierowców są upał,…
CZYTAJ

Alergia zdemaskowana – Badania pomocne w diagnostyce alergii

Alergia to problem powszechny i szczególnie doskwierający o tej porze roku. Jakie…
CZYTAJ

Wyciągi roślinne złagodzą skutki słońca

Mimo, iż nadmierna opalenizna stała się passe, nadal wiele osób zagrożonych jest…
CZYTAJ

Barwione soczewki okularowe – modny gadżet lepszy komfort widzenia

Coraz częściej zauważyć można osoby, które nie tylko na plaży czy stoku,…
CZYTAJ