Superfoods na codzień, czyli zdrowo podkręć swoje koktajle



Po wspaniałym sukcesie serii trzech książek Koktajle, dla zdrowia i urody Katarzyna Błażejewska-Stuhr postanowiła zaserwować przepisy na zdrowe koktajle z superfoods. Czyli produktów o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.

Superkoktajle to przede wszystkim zestaw smakowitych i najzdrowszych przepisów na koktajle, ale też źródło inspiracji do tworzenia własnych superkompozycji. Książka uświadamia, jak wiele produktów typu superfoods polskiego pochodzenia jest dostępnych dokoła nas, na co dzień. Czas zacząć z tej wiedzy korzystać dla własnego superzdrowia!

Superfoods nadal mocno kojarzą się z produktami egzotycznymi i trudno dostępnymi, takimi jak jagody goji, komosa ryżowa, spirulina lub chlorella. Są cenione, jako produkty o najwyższej zawartości antyoksydantów, błonnika, minerałów, właściwości przyspieszających metabolizm, oczyszczających i wielu innych wartości.

Tymczasem, niewielu zdaje sobie sprawę jak wiele składników zaliczających się do grupy superfoods jest wokół nas. W Superkoktajlach znajduje się lista produktów polskiego pochodzenia, które można bez problemu znaleźć w lokalnych sklepach.

Z Katarzyną Błażejewską-Stuhr może być tylko pysznie!

Osiągnięcie statusu bestsellerów dotychczas wydanych trzech książek o koktajlach dowodzi, że związek zdrowia i smakowitości jest czymś czego wszyscy poszukują. Myśląc o polskich superfoods, jako składnikach koktajli, łatwo można pominąć takie produkty jak jarmuż, burak, czy kapusta. Trudno wyobrazić sobie pyszny koktajl stworzony na bazie takich warzyw. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, po serii książek Koktajle przeszła na kolejny poziom zaawansowania.

Tworząc Superkoktajle, czyli kompozycje składników o największej ilości wartości odżywczych, utrzymała wysoko zawieszoną przez siebie poprzeczkę walorów smakowych. Nowe przepisy są superzdrowe i superpyszne. Superkoktajle Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr to dbałość o zdrowie i dostarczanie prawdziwej feerii smaków swojemu podniebieniu.

Wśród superskładników owocowych koktajli, znajdziemy m.in. aronię, jagody, żurawinę, imbir, gruszkę, jeżyny a także warzywa. Bazą niektórych koktajli jest mleko roślinne. Autorka podaje rozwiązania jak niedużym nakładem pracy mieć mleko z orzechów laskowych, kokosowe lub żytnie zawsze pod ręką.

Superkoktajle są uporządkowane za pomocą dziesięciu rozdziałów, każdy dotyczy innej grupy składników bazowych koktajli. Przygoda zaczyna się od rozdziału Superjagody, poświęconego koktajlom z roślin jagodowych. Zaliczają się do nich: aronia, agrest, jagody, porzeczki, winogrona, truskawki i wiele innych.

Najważniejsze właściwości tych owoców to wysoka zawartość witaminy C, minerałów i silne działanie przeciwutleniające. Wysokie spożycie roślin jagodowych opóźnia procesy demencji, poprawia pamięć i logiczne myślenie. W przepisach kolejnych dwóch rozdziałów główną rolę grają nasiona i zboża. Czwarty i piąty rozdział podaje zbiory przepisów na bazie ziół i warzyw liściastych.

Ostrych wrażeń zmysłowych dostarczy rozdział szósty zatytułowany Supershot, czyli jak pysznie wkomponować w koktajle chili, imbir, czosnek, miętę i wiele innych. Kolejne rozdziały składają się z przepisów na bazie kolorowych owoców i warzyw: superczerwonych, superpomarańczowych, superbiałych i superzielonych.




Nie zabraknie efektu zaskoczenia. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, jako dietetyczka i doświadczona autorka książek ma do przekazania szereg ciekawostek dietetycznych. Każdy rozdział poprzedzony jest opisem najważniejszych właściwości składników bazowych, jakich dotyczy, każdy przepis wzbogacony kolejnymi ciekawostkami.

Można się z nich dowiedzieć, że spożywanie wiśni podnosi wydajność snu, czerwona papryka ma więcej witaminy C niż cytryna, a papryczka chili na kilka godzin przyspiesza metabolizm o 25-30%.

Superkoktajle dla zdrowia i urody
Autor: Katarzyna Błażejewska-Stuhr 
Kategoria: kulinaria
Liczba stron: 224
Format: 165 x 220 mm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Premiera: 11 kwietnia 2018
Cena: 39,90 zł.

Superkoktajle powstały z myślą o „upłynnieniu” cennych odżywczo produktów. Przygotowując przepisy, korzystałam nieraz ze składników zazwyczaj używanych do innych potraw niż koktajle. Niejednokrotnie smak przygotowanych z nimi napojów, był dla mnie prawdziwym zaskoczeniem – jak np. sok, w skład którego wchodzi brukselka, a który stał się ulubionym napojem mojego syna Stasia. Starałam się używać powszechnie dostępnych superfoods. Rodzime produkty niczym nie ustępują tym sprowadzanym z drugiego końca świata – mogą być równie pyszne i cenne dla naszego zdrowia.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Nigdy nie sądziłam, że bezalkoholowe koktajle mogą mnie tak zachwycić 😉
To zastrzyk energii na cały dzień! Brawo Kasia!

Patrycja Markowska


Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje.
W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ