Uwaga na skażone owoce i warzywa w diecie dzieci i dorosłych – poznaj listę tych najbardziej zatrutych pestycydami



Wydawałoby się, że dieta bogata w owoce i warzywa to najlepsze, co możemy zaoferować sobie i swojej rodzinie – w tym jej najmłodszym członkom. Okazuje się jednak, że nawet w tym przypadku czyhają na nas niebezpieczeństwa, z których nie zdajemy sobie sprawy.

Czy może być coś lepszego dla naszego zdrowia niż owoce i warzywa? Chyba tylko więcej owoców i warzyw. Witaminy, minerały, wartości odżywcze – a wszystko to w nieprzetworzonej, naturalnej formie – jak Matka Ziemia chciała. Niestety, w praktyce wcale nie jest tak doskonale – aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców, które możemy kupić w pierwszym lepszym sklepie, zawiera bowiem wykrywalny poziom pestycydów.

Co to oznacza?

Pestycydy to substancje, które używane są w rolnictwie do zwalczania szkodliwych lub niepożądanych organizmów, przeszkadzających w uprawie. Służą do likwidacji bakterii, grzybów, chwastów, wirusów czy pleśni, zabijają owady, roztocza, larwy, ślimaki i gryzonie. Mają sprawić, że plony będą bardziej obfite, a owoce i warzywa – ładniejsze i bardziej atrakcyjne dla konsumenta.

To właśnie dzięki nim na sklepowych półkach znajdujemy jabłka idealne jak z obrazka, a z zakupionych śliwek nie wyglądają przestraszone robaczki. Wszystko niestety ma jednak swoją cenę. Pestycydy trafiają do wody, powietrza i gleby, systematycznie je zanieczyszczając, nie są również obojętne dla naszego samopoczucia.

Wprawdzie nie zagrażają nam bezpośrednio, ale ich spożywanie regularnie i w dużych ilościach już bezpieczne nie jest, ponieważ kumulacja pestycydów może prowadzić do długotrwałej i przewlekłej utraty zdrowia (np.  nowotworów, wad wrodzonych,  problemów z płodnością, uczuleń…) i nieprawidłowości, objawiających się po latach. Powinniśmy o tym szczególnie pamiętać, wybierając produkty, które podajemy dzieciom.

Czy to oznacza, że w XXI wieku nawet spożycie warzyw i owoców powinniśmy ograniczać? Oczywiście, że nie – powinniśmy jednak wiedzieć, w których produktach chemii jest najwięcej – i ich unikać. Z pomocą przychodzi amerykańska organizacja non-profit Environmental Working Group (EWG), która rokrocznie publikuje ranking produktów, zawierających najwięcej pestycydów – tzw. parszywą dwunastkę.

W roku 2017 na czele niechlubnego rankingu znalazły truskawki, szpinak, nektarynki, jabłka i brzoskwinie – tłumaczy Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle – znanego producenta żywności dla dzieci i niemowląt.

– Tuż za nimi uplasowały się gruszki, wiśnie, winogrona, seler naciowy, pomidory, czerwona papryka i ziemniaki. Zestaw ten powtarza się praktycznie co roku, a poszczególne owoce i warzywa de facto przeważnie zamieniają się miejscami, czasem poszerzając się o np. jarmuż. Choć rynek amerykański różni się od europejskiego pod kątem dopuszczalnych norm stosowania pestycydów, jednak ranking ten pozwala wyłuskać te produkty, które chłoną pestycydy w największych stężeniach – dodaje Katarzyna Barwińska z Holle.




Potencjalnym sposobem na oczyszczanie owoców i warzyw z pestycydów jest moczenie ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem w wodzie o odczynie zasadowym.

Niestety, nawet to nie gwarantuje ich czystości chemicznej, ponieważ pestycydy w mniejszym lub większym stopniu przenikają do wnętrza roślin. Z tej samej przyczyny niewystarczające jest obieranie warzyw i owoców ze skórki, na której pestycydów jest najwięcej.

Najlepszym rozwiązaniem problemu pestycydów jest unikanie owoców i warzyw szczególnie podatnych na ich wpływ – mówi Katarzyna Barwińska z marki Holle

– Powinniśmy unikać także produktów przetworzonych, niesezonowych i co do których nie mamy pewności ich pochodzenia. W przypadku produktów dla dzieci i niemowląt, warto sięgać po musy czy kaszki z owocami, mogące pochwalić się certyfikatami rolnictwa ekologicznego czy biodynamicznego, w którym stosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest niedopuszczalne. W sezonie, jeżeli mamy możliwość, kupujmy świeże owoce i warzywa od sprawdzonych dostawców lub też zastępujmy je tymi, które kumulują pestycydy w niewielkim stopniu – dodaje Katarzyna Barwińska z Holle.

Warto wiedzieć, że Environmental Working Group (EWG), co roku publikuje także listę warzyw i owoców, które gromadzą toksyny obecne w środowisku, w którym rosną, w śladowych ilościach.

Na czele listy znajduje się awokado, kukurydza, ananas, kapusta, groszek cukrowy, cebula, szparagi, mango, papaja czy kiwi. Można je włączać do codziennej diety bez większego ryzyka, nawet jeżeli nie pochodzą z certyfikowanych upraw.

A co z warzywami i owocami, których nie ma na żadnej z list? W tym przypadku należy kierować się rozsądkiem i logiką. Skoro w zestawieniu tzw. parszywej dwunastki na wysokich miejscach plasuje się szpinak czy jarmuż, można podejrzewać, że podobne właściwości chłonne wykazują także inne zielonolistne warzywa, np. sałata, rukola czy roszponka. Decyzję, gdzie zaopatrywać się w te produkty i czy warto podawać je dzieciom w dużych ilościach, każdy rodzic musi już podjąć samodzielnie.

ZOBACZ TAKŻE

Najskuteczniejsza metoda walki z cellulitem – zabiegi łączone

Gabinety medycyny estetycznej od dawna oferują różne metody na redukcję oraz pozbycie się cellulitu. Do tej pory jednak większość tego…
CZYTAJ

Twoja „druga skóra”, czyli tradycyjne maski w nowej odsłonie

Nie jesteś pewna, jaka forma pielęgnacji na wiosnę będzie idealna dla Twojej skóry? Postaw na maski w płacie nowej generacji,…
CZYTAJ

Lodowy deser groszkowo-miętowy. Czysty zysk dla zdrowia – 3 zasady clean eating na wiosnę

Wiosna to idealny czas, aby zadbać o siebie, zaczynając od sposobu odżywiania. Wbrew pozorom nie musi to oznaczać przejścia na…
CZYTAJ

Kumazu – jakość, która zachwyca!

Profesjonalna pielęgnacja włosów jeszcze nigdy nie była tak przyjemna - dzięki marce Kumazu możemy uzyskać zaskakujące efekty nie tylko w…
CZYTAJ

5 zasad pielęgnacji cery po 25 roku życia

Kiedy skóra zaczyna się starzeć? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jednak większość badań wskazuje, że proces ten zaczyna…
CZYTAJ

Jak zbadać wiosenne alergie?

Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena i sterylność, a z drugiej duże zanieczyszczenie powietrza…
CZYTAJ

3 sposoby na pozbycie się cellulitu i jędrną skórę

Intensywne zabiegi zastosujemy. Najlepsze efekty dają zabieg skojarzone, do których wykorzystujemy masaż drenujący, fale akustyczne i radiowe. Dawki dostosowujemy do…
CZYTAJ

NA GRILLA: SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI

SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI Składniki: - sałata lodowa pół główki - krewetki tygrysie, parzone 250g - pomidorki…
CZYTAJ

Jak styl życia wpływa na Twoje włosy?

Zastanawiasz się jaki wpływ na wygląd twoich włosów ma styl życia jaki prowadzisz? Okazuje się, że większy niż może Ci…
CZYTAJ

Skuteczna depilacja przy użyciu lasera Light Sheer Duet

Depilacja laserowa jest jedną z najskuteczniejszych i najbezpieczniejszych metod usuwania owłosienia. Zastosowanie profesjonalnego lasera Light Sheer Duet pozwala na uzyskanie…
CZYTAJ

Wampirzy lifting – naturalny sposób na młodość

Wampirzy lifting – pod tą intrygującą nazwą kryje się uwielbiany przez gwiazdy sposób na odmłodzenie wyglądu, który zyskuje coraz większą…
CZYTAJ

Technologia cyfrowa niszczy wzrok! Dowiedz się, co to jest cyfrowe zmęczenie wzroku i czy dotyka również Ciebie.

Cyfrowe zmęczenie wzroku to kolejna dolegliwość, dołączająca do niechlubnego grona problemów cywilizacyjnych. Cierpią na nią coraz młodsze osoby, a jej…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Jak zbadać wiosenne alergie?

Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena…
CZYTAJ

Technologia cyfrowa niszczy wzrok! Dowiedz się, co to jest cyfrowe zmęczenie wzroku i czy dotyka również Ciebie.

Cyfrowe zmęczenie wzroku to kolejna dolegliwość, dołączająca do niechlubnego grona problemów cywilizacyjnych.…
CZYTAJ

Osteoporoza jest kobietą

Jeśli jesteś kobietą i do tego w okresie menopauzalnym, po 60. roku…
CZYTAJ

Jakie masz stopy? Co można wyczytać z wyglądu stóp?

Stopy przez całe życie okrążają kulę ziemską średnio trzy razy. Noszą nas…
CZYTAJ

Eksperci: Leki nowej generacji skutecznie hamują rozwój raka nerki

Są znacznie skuteczniejsze od poprzednio stosowanych, wydłużają życie i dobrze sprawdzają się…
CZYTAJ