Burgery z chorizo, guacamole i granatem-Idealny burger w trzech krokach



Burgery już dawno przestały być synonimem niezdrowego jedzenia typu fast food z przydrożnej budki. Serwują je modne food trucki, specjalizujące się w serwowaniu tego klasycznego, amerykańskiego przysmaku, burgery goszczą też w menu wielu dobrych restauracji. Przygotowanie smacznego burgera stało się prawdziwą sztuką, ale przy odrobinie wprawy jesteśmy w stanie zaserwować idealną kanapkę we własnej kuchni.

Przy zachowaniu trzech głównych zasad, w domowym zaciszu możemy wyczarować naprawdę smacznego burgera – w sam raz na przekąskę
w czasie zbliżającego się sezonu grillowego.

Krok 1: Mięso – serce burgera

Soczysty, kruchy kotlet to podstawa klasycznego burgera. Cały sekret tkwi w dobrej jakości mięsie – koniecznie wołowym i samodzielnie zmielonym. Wołowina na burgery nie może być za chuda – idealny burger powinien zawierać do 30% tłuszczu, który jest jego głównym spoiwem i tym samym nośnikiem smaku.

Najlepszą bazą burgerowego kotleta będzie łopatka, antrykot czy rostbef lub ich połączenia. Kluczowe znaczenie ma także proces mielenia – najlepszą strukturę kotleta uzyskamy mieląc dwukrotnie na średnim sitku, pokrojone w kostkę, lekko zmrożone mięso. Nie bez znaczenia jest także odpowiednie formowanie kotleta do burgera – mięso wyrabiamy tylko do połączenia i uzyskania pożądanego kształtu, pamiętając, że wołowina pod wpływem smażenia traci objętość, dlatego nasze kotlety powinny mieć średnicę o ¼ większą niż średnica bułki.

Krok 2: Maślany smak, chrupiąca skórka

Choć w sklepach bez trudu znajdziemy gotowe bułki do burgerów, żadne z nich nie zastąpią domowego, chrupiącego wypieku z sezamową posypką. Bułka do burgera nie może być zbyt puszysta, powinna mieć nieco zbitą strukturę i najlepiej, by była maślana. Jak je przyrządzić?

Z pomocą przyjdzie nam wielofunkcyjne urządzenie Thermomix® i platforma z przepisami Cookidoo®, na której znajdziemy przepis na szybkie, maślane bułki w sam raz do burgerów. Urządzenie Thermomix® w pięć minut wyrobi ciasto, z którego po zaledwie kwadransie w piekarniku uzyskamy mięciutkie, zarumienione bułki do burgerów.

Krok 3: Dodatki z charakterem

Najbardziej klasyczny, amerykański burger skrywa w sobie sos barbecue, liść sałaty, karmelizowaną cebulę, plaster pomidora
i ogórka. Mając solidną podstawę w postaci dobrej jakości kotleta i domowej, maślanej bułeczki warto poeksperymentować. Zamiast klasycznego barbecue – sos musztardowo-miodowy lub salsa balsamiczna na bazie buraków.

Doskonałą propozycją dla miłośników zarówno amerykańskich burgerów jak i meksykańskich smaków będą burgery z chorizo, guacamole i granatem. Przepis na nie znajdziemy w najnowszej książce z przepisami na Thermomix® „Dania mięsne”, która właśnie ma swoją premierę. Z przepisem zawartym w nowej książce, krok po kroku przygotujemy pomidorową salsę, która wraz z guacamole stanowić będzie dodatek do idealnego, domowego burgera.




Burgery z chorizo, guacamole i granatem

Składniki

Salsa pomidorowa

5-6 liści bazylii, świeżych
5-6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
¼-½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
50 g ogórka, pokrojonego na kawałki
230-250 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
1 łyżeczka białego octu winnego

Guacamole

10-12 gałązek kolendry, świeżej
1 ząbek czosnku
¼ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
40 g pomidora, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
250 g awokado, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
½ łyżeczki soli
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Burgery z chorizo

1 ząbek czosnku
80 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
500 g mięsa wołowego, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
olej rzepakowy, do smażenia burgerów
4 plastry sera cheddar
4 bułki do burgerów
4 łyżki majonezu
4-8 liści sałaty rzymskiej, miniaturowej
4 łyżki pestek granatu, do podania

Przygotowanie

Salsa pomidorowa

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, natkę pietruszki i papryczkę chili, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
2. Dodać ogórek, rozdrobnić 2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać sól, pieprz i ocet winny, wymieszać 3 s//obr. 3. Przełożyć do naczynia, w którym znajdują się rozdrobnione zioła z ogórkiem, wymieszać kopystką, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Guacamole

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, czosnek, papryczkę chili i cebulę szalotkę, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać pomidor, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć awokado, dodać sok z limonki, sól i pieprz, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobniony pomidor z dodatkami, wymieszać kopystką, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.

Burgery z chorizo

1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
2. Dodać chorizo, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć 250 g mięsa wołowego, rozdrobnić 15 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobnione chorizo i czosnek, odstawić.
4. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 250 g mięsa wołowego, rozdrobnić 15 s/obr. 6.
5. Dodać rozdrobnione wcześniej mięso z chorizo i czosnkiem, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
6. Z powstałej masy uformować 4 kotlety (Ø 10-12 cm, grubość ok. 2 cm). Burgery z chorizo smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, ok. 2-3 min z jednej strony, następnie odwrócić, na każdym burgerze położyć plaster sera cheddar, smażyć kolejne 2-3 min. Burgery zdjąć z patelni, odstawić.
7. Bułki do burgerów przekroić wzdłuż na pół. Na spodzie bułki rozsmarować 1 łyżkę majonezu, ułożyć 1-2 liście sałaty rzymskiej, następnie nałożyć 1 łyżkę przygotowanej wcześniej salsy pomidorowej, ułożyć na niej burger z serem cheddar, 1-2 łyżki przygotowanego wcześniej guacamole i 1 łyżkę pestek granatu. Całość nakryć górną częścią bułki. W ten sam sposób przygotować pozostałe burgery. W środek każdego burgera wbić patyczek do szaszłyków.
8. Burgery z chorizo, guacamole i granatem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

ZOBACZ TAKŻE

Dokucza ci nadwrażliwość zębów? Na te produkty uważaj przy świątecznym stole!

Dokucza ci nadwrażliwość zębów? Na te produkty uważaj przy świątecznym stole! Czekałaś na nie cały rok – grzane wino, ryby…
CZYTAJ

Święta w wersji wege? Świąteczne pierogi ze szpinakiem. Nie panikuj, to prostsze niż myślisz

Święta w wersji wege? Świąteczne pierogi ze szpinakiem. Nie panikuj, to prostsze niż myślisz. Organizujesz święta, a wśród Twoich gości…
CZYTAJ

Botoks – obalamy mity

Botoks sprawia, że rysy stają się łagodne, a twarz wygląda kilka lat młodziej. Kojarzony jest głównie jako sposób na zmarszczki,…
CZYTAJ

Leczenie ortodontyczne dzieci w wieku przedszkolnym

Coraz więcej rodziców jest kierowanych ze swoimi małymi dziećmi przez logopedów na leczenie ortodontyczne, ponieważ oprócz wady wymowy diagnozują nieprawidłowy…
CZYTAJ

Magdalena Cal-Kamińska: Mój zespół jest moją największą dumą

Za każdym sukcesem stoi zespół odpowiednio wykwalifikowanych ludzi. „Ufam, ale kontroluję i dużo rozmawiam. Przez tyle lat wypracowaliśmy wiele standardów,…
CZYTAJ

Ciężarna, matka karmiąca i niemowlak przy wigilijnym stole

Ciężarna, matka karmiąca i niemowlak przy wigilijnym stole - radzi położna Monika Wójcik, ambasadorka kampanii i konkursu „Położna na medal”.…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo i powikłania zabiegów medycyny estetycznej

W medycynie estetycznej nie ma zabiegów stuprocentowo bezpiecznych. Jedne są mniej ryzykowne, inne bardziej, a bezpieczeństwo wszystkich zależy od kilku…
CZYTAJ

Chroniczne zmęczenie – nie ignoruj go! To może być objaw choroby!

Chroniczne zmęczenie – nie ignoruj go! To może być objaw choroby! Idziesz wcześnie spać, przesypiasz 7-8 godzin, a mimo to…
CZYTAJ

Zielony koktajl „Przysmak Popeye’a”

Zielony koktajl „Przysmak Popeye'a” Składniki: 2 świeże ogórki 1 dojrzałe awokado 2 garści Szpinaku młodego marki Eisberg 1 pomarańcza 1…
CZYTAJ

Jeżeli nie masz jeszcze prezentu – zajrzyj do Kontigo!

Jeżeli nie masz jeszcze prezentu dla ukochanej osoby, to ostatni moment na to, by pomyśleć o czymś specjalnym. Zapraszamy do…
CZYTAJ

Bezglutenowe danie – makaron fusilli teff z pesto, parmezanem i kaparami

Bezglutenowe danie - makaron fusilli teff z pesto, parmezanem i kaparami. Prosty przepis na szybkie bezglutenowe danie idealne na obiad…
CZYTAJ

7 powodów, dla których nie należy ignorować krzywych zębów

7 powodów, dla których nie należy ignorować krzywych zębów. Nierówne zęby to coś więcej niż tylko kwestia estetyki. Ma to…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Chroniczne zmęczenie – nie ignoruj go! To może być objaw choroby!

Chroniczne zmęczenie – nie ignoruj go! To może być objaw choroby! Idziesz…
CZYTAJ

Eksperci: Coraz więcej chorych na raka prostaty

Na przełomie 30. lat liczba chorych na nowotwór gruczołu krokowego wzrosła aż…
CZYTAJ

Okulary korekcyjne kupujemy u optyka-rzemieślnika

Okulary korekcyjne kupujemy u optyka-rzemieślnika, przeciwsłoneczne w supermarkecie. Wyniki najnowszego raportu. Ponad…
CZYTAJ

Nietolerancja laktozy – dlaczego nie możemy pić mleka?

Nietolerancja laktozy – dlaczego nie możemy pić mleka? Wiele osób każdy swój…
CZYTAJ

Hemoroidy, co warto o nich wiedzieć?

Hemoroidy, co warto o nich wiedzieć? Guzki krwawnicze, potocznie nazywane hemoroidami, kojarzą…
CZYTAJ