Wigilijne dania z makaronem przygotowane przez Annę Klajmon – uczestniczkę 5 edycji TOP CHEF



Jeśli w tym roku masz ochotę na odmianę wigilijnego menu, z pewnością spodobają ci się przepisy łączące tradycję z nowoczesnością przygotowane przez Annę Klajmon – uczestniczkę 5 edycji TOP CHEF Polska. Nie rezygnuj z tradycyjnego karpia ani zupy grzybowej. Sprawdź, jak będą smakować w zupełnie nowych odsłonach!

Sałatka ze śledzia z makaronem z błonnikiem

przepis na 5 porcji

5 filetów świeżego śledzia
Czaniecki Makaron z Błonnikiem Owsianym (0,3 kg)
2 żółte buraki
3 czerwone buraki
3 łyżki pestki dyni

pół pęczka świeżego kopru
oliwa z pestek dyni
sól
świeżo mielony pieprz
przyprawy korzenne

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Buraki zawinięte w folię pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni. Filety ze śledzia solimy, następnie lekko posypujemy przyprawą korzenną i obsmażamy na patelni, na małej ilości tłuszczu.

Pestki z dyni prażymy na patelni na złoty kolor. Buraki czerwone kroimy w nierówne kawałki, a żółtego buraka w cienkie plasterki. Makaron, czerwonego buraka oraz pestki mieszamy z oliwą dyniową i posiekanym koprem, następnie wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy filet ze śledzia i plasterki żółtego buraka. Całość posypujemy posiekanymi pestkami dyni.

Zupa grzybowa z łazankami

0,5 kg świeżych grzybów
2 cebule
pół kostki masła
sól
pieprz
sos sojowy

zielona pietruszka
śmietana 30% (250 ml)
Czaniecki Makaron Łazanka (250 g)
2 ziemniaki
pęczek zielonej pietruszki
odrobina xantany

Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle dodając posiekane grzyby i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki oraz Czaniecki Makaron Łazanka. Doprawiamy do smaku. Pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie, następnie dodajemy do wody trochę xantany i blendujemy, tworząc piankę.




Karp w maku z Pappardelle grzybowym

2 filety ze świeżego karpia
0,2 kg mak mielonego maku
2 jajka
Czaniecki Makaron Pappardelle (250 g)
pietruszka zielona
0,3 kg borowików

śmietanka 30% (0,2 l)
2 łyżki mąka
masło klarowane
3 sztuki jarmużu
szklanka oleju
1 cebula

Cebulę i grzyby przesmażamy na maśle, dodajemy mąkę i podlewamy odrobiną wody, następnie dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie mieszamy z sosem. Następnie solimy filety karpia, panierujemy w prażonym maku i pieczemy około 20 minut w piecu o temperaturze 100 stopni. Pappardelle wykładamy na karpia, a całość posypujemy posiekaną pietruszką.

Makówki z lodami cynamonowymi

śmietanka 30% (0,5 l)
śmietanka 36% (0,5 l)
4 żółtka 
laska wanilii
80 g cukru
0,5 kg mielonego maku
1 l mleka

cukier do smaku
orzechy, migdały, rodzynki
miód 
kostka masła
Czaniecki Makaron Łazanka (250 g)
cynamon

Śmietankę 30% zagotowujemy z laską wanilii. Dodajemy żółtka wymieszane z cukrem i lekko podgrzewamy do około 85 stopni. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy sos angielski, cynamon i mrozimy. Masło, miód, bakalie oraz mleko zagotowujemy. Następnie dodajemy mak i znów zagotowujemy. Przelewamy do miski przekładając makaronem. Chłodzimy w lodówce i podajemy z lodami.

ZOBACZ TAKŻE

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy z chrupiącym dodatkiem

POSTNE, ALE NIE NUDNE – ZUPA Z CIECIERZYCY I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHRUPIĄCYM DODATKIEM Składniki na 4 porcje • ciecierzyca…
CZYTAJ

Zimowa recepta na blizny

Blizny powstają na skutek uszkodzenia, a następnie zasklepienia się skóry. Nowa tkanka różni się jednak od skóry właściwej kolorem i…
CZYTAJ

Wypadanie włosów? Ekspert doradza jak pozbyć się problemu skutecznie i na długo!

Długie, zadbane i gęste włosy to marzenie większości kobiet. A spełniają je na różne sposoby – od stosowania kosmetyków, poprzez…
CZYTAJ

Jak dbać o zęby osoby z zespołem Downa?

Higiena jamy ustnej u osób z zespołem Downa jest wyzwaniem dla opiekunów. Ze względu na zmiany w tkance miękkiej i…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ