Odkrywamy tajemnicę kolorów owoców i warzyw



Bogactwo witamin i unikalna paleta barw. Apetycznie podane na talerzu kolorowe produkty to nie tylko kwestia estetyki. Okazuje się, że w zależności od kolorów, naturalne przekąski zawierają odmienne składniki odżywcze, co w konsekwencji przekłada się na różne role, jakie mają do spełnienia w naszym organizmie. Co zdradzają kolory?

Każdy z nas chciałby przez lata cieszyć się dobrym zdrowiem i zgrabną sylwetką. Musimy być świadomi, że nasze ciało nie może prawidłowo funkcjonować jeśli nie dostarczamy mu witamin i minerałów w odpowiednich ilościach. Tymczasem podczas robienia zakupów kolory jarzyn i owoców mogą być dla nas doskonałą wskazówką. To właśnie dzięki nim dowiemy się, jakie wartości odżywcze znajdziemy w poszczególnych produktach.

Czerwone dla serca i nerek

Pomidory zawierają spore ilości likopenu, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ten związek chemiczny jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Przede wszystkim obniża ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wielu chorób układu krwionośnego. Papryka to z kolei źródło cennej rutyny wzmacniającej naczynka.

Truskawki, na które większość z nas niecierpliwie czeka przez cały rok, mają działanie moczopędne. Pomaga to zapobiegać schorzeniom nerek, a także wspomaga działanie tego narządu u osób, które już zmagają się z takimi dolegliwościami. Flawonoidy, które znajdziemy w żurawinie są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby serca. Dzięki swoim własnościom antyoksydacyjnym zapobiegają utlenianiu cholesterolu, z kolei to niweluje ryzyko zatykania się naczyń krwionośnych.



Fioletowe na zgrabną sylwetkę

Dzięki dużej zawartości błonnika bakłażany usprawniają procesy trawienne. Właśnie z tego powodu, w restauracjach są bardzo często serwowane do tłustych mięs. – Osobom dbającym o linię warto polecić również fioletową kapustę. Ma dużo witamin, a ponadto jest niskokaloryczna, więc śmiało można zjadać przygotowane z niej surówki – tłumaczy Boris Karapetyan, KROSAGRO. Regularne spożywanie śliwek to popularny sposób na przyspieszenie metabolizmu. Wiele osób stosujących diety odchudzające często unika jedzenia fioletowego winogrona, dlatego że uważane jest ono za tuczące. Spożywanie go w umiarkowanych ilościach na pewno nie zaszkodzi naszej figurze, a wręcz pomoże oczyścić organizm.

Zielone przeciw nowotworom

Warzywa i owoce w tym wiosennym kolorze znane są ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Przeciwutleniacze służą nie tylko naszemu wyglądowi, ale także zapobiegają wielu chorobom. Są nieocenione m.in. w profilaktyce raka. Z takich właściwości słyną przede wszystkim brokuły. Trzeba jednak pamiętać, aby nie gotować ich zbyt długo. Tracą wówczas wiele cennych składników odżywczych. Palaczom bardzo często zaleca się spożywanie szpinaku, ponieważ zmniejsza to ryzyko wystąpienia nowotworu płuc.

W poszukiwaniu zdrowych warzyw

Współcześnie wiele osób poszukuje zdrowych warzyw. Jest o nie ciężko, bo nigdy nie wiemy, czy to co kupujemy w sklepie czy na straganie, pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Są jednak rozwiązania, które mogą sprawić, że zawsze będziemy mieli pewność co jemy. To między innymi przydomowe ogródki, które zyskują w Polsce popularność. Jak dodaje Boris Karapetyan, KROSAGRO  sposobem na zdrową żywność mogą być tunele foliowe, pozwalające zwiększyć ilość upraw i sprawić, że niektóre z warzyw, w przeciwieństwie do naturalnych upraw, będziemy mogli uzyskać kilka razy w roku.

Nie jest żadną tajemnicą, że podstawą właściwej diety jest dostarczanie różnorodnych składników odżywczych. Warto zatem zadbać, aby na naszym talerzu regularnie pojawiała się pełna paleta barw, a tym samym zestaw niezbędnych witamin i minerałów.

ZOBACZ TAKŻE

Niegroźnie wyglądający upadek? Uważaj na urazy ręki!

Najbardziej powszechne urazy ręki powstają, kiedy ratując się przed upadkiem opieramy cały ciężar ciała na górnych kończynach. Uraz ręki może…
CZYTAJ

Oczy na etacie, czyli jak dbać o wzrok w pracy?

W obecnych czasach trudno wyobrazić sobie biura, sklepy oraz wiele innych miejsc pracy bez komputerów i urządzeń elektronicznych - są…
CZYTAJ

Sposób na ciało, o jakim zawsze marzyłaś!

Gabinety medycyny estetycznej od dawna oferują metody wyszczuplania i modelowania sylwetki. Do tej pory jednak większość tego typu zabiegów kierowana…
CZYTAJ

Powiedz „STOP” pajączkom!

Rozszerzone naczynka krwionośne nie tylko szpecą, ale też szkodzą zdrowiu. Na szczęście można zapobiec tej przypadłości i cieszyć się zdrową,…
CZYTAJ

Gofry z kremem kawowo-cynamonowym i cukrem pudrem

Gofry z kremem kawowo-cynamonowym i cukrem pudrem Składniki na 2 porcje: serek mascarpone – 100 g śmietana kremówka 30% -…
CZYTAJ

Śluz ślimaka – bogactwo składników dla skóry

Aby zabezpieczyć i zregenerować swoje delikatne tkanki, które ulegają uszkodzeniu podczas poruszania się na twardej powierzchni, ślimaki wydzielają specjalny śluz.…
CZYTAJ

6 skutecznych rad i sposobów na nieprzyjemny zapach z ust

Halitoza, przypadłość objawiająca się nieprzyjemnym zapachem z ust, może skutecznie pokrzyżować życie towarzyskie, uczuciowe, a nawet stać się źródłem kompleksów…
CZYTAJ

Dentyści z Gliwic będą blokować ból prądem. Jako pierwsi w Polsce

Ukłucie igłą i podanie znieczulenia to często najboleśniejsza część wizyty u dentysty. Amerykańscy naukowcy znaleźli jednak sposób na to, aby…
CZYTAJ

Śmiertelnie groźne bakterie oporne na antybiotyki. Czego należy się obawiać?

Szczepy bakterii opornych na leczenie to coraz większy problem w czasach, gdy leki zamiast stosować rozważnie, łykamy jak witaminy. W…
CZYTAJ

Planujesz szczepienie? Dowiedz się, jak się do niego przygotować?

Dopada znienacka wykorzystując spadek odporności, ścina z nóg, powoduje szereg nieprzyjemnych objawów, a także stwarza ryzyko groźnych dla zdrowia i…
CZYTAJ

Kolagenowe dopalacze. 3 sposoby na zwiększenie produkcji kolagenu i młodszy wygląd

Z każdym rokiem ubywa 1% kolagenu w skórze. To niestety nie internetowy fake news, ale mało optymistyczna rzeczywistość. Punktem kulminacyjnym…
CZYTAJ

Trzydziestolatka u ortodonty. Co warto wiedzie?

Aparat ortodontyczny po 30-tce? Nigdy nie jest za późno, żeby wyrównać zęby i usunąć wady. Najstarszy pacjent, u którego wykonano…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Niegroźnie wyglądający upadek? Uważaj na urazy ręki!

Najbardziej powszechne urazy ręki powstają, kiedy ratując się przed upadkiem opieramy cały ciężar ciała na…
CZYTAJ

Oczy na etacie, czyli jak dbać o wzrok w pracy?

W obecnych czasach trudno wyobrazić sobie biura, sklepy oraz wiele innych miejsc pracy bez komputerów…
CZYTAJ

Śmiertelnie groźne bakterie oporne na antybiotyki. Czego należy się obawiać?

Szczepy bakterii opornych na leczenie to coraz większy problem w czasach, gdy leki zamiast stosować…
CZYTAJ

Prawidłowy pomiar poziomu cukru we krwi. Dieta cukrzyka

Jak badać poziom cukru we krwi? Regularne dokonywanie pomiarów poziomu glukozy we krwi jest konieczne…
CZYTAJ

Higiena i profilaktyka wzroku w dobie cyfryzacji

Zmysł wzroku pozwala nam na efektywne funkcjonowanie w otaczającej nas rzeczywistości. Każdego dnia nasze oczy…
CZYTAJ