Odkrywamy tajemnicę kolorów owoców i warzyw



Bogactwo witamin i unikalna paleta barw. Apetycznie podane na talerzu kolorowe produkty to nie tylko kwestia estetyki. Okazuje się, że w zależności od kolorów, naturalne przekąski zawierają odmienne składniki odżywcze, co w konsekwencji przekłada się na różne role, jakie mają do spełnienia w naszym organizmie. Co zdradzają kolory?

Każdy z nas chciałby przez lata cieszyć się dobrym zdrowiem i zgrabną sylwetką. Musimy być świadomi, że nasze ciało nie może prawidłowo funkcjonować jeśli nie dostarczamy mu witamin i minerałów w odpowiednich ilościach. Tymczasem podczas robienia zakupów kolory jarzyn i owoców mogą być dla nas doskonałą wskazówką. To właśnie dzięki nim dowiemy się, jakie wartości odżywcze znajdziemy w poszczególnych produktach.

Czerwone dla serca i nerek

Pomidory zawierają spore ilości likopenu, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ten związek chemiczny jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Przede wszystkim obniża ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wielu chorób układu krwionośnego. Papryka to z kolei źródło cennej rutyny wzmacniającej naczynka.

Truskawki, na które większość z nas niecierpliwie czeka przez cały rok, mają działanie moczopędne. Pomaga to zapobiegać schorzeniom nerek, a także wspomaga działanie tego narządu u osób, które już zmagają się z takimi dolegliwościami. Flawonoidy, które znajdziemy w żurawinie są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby serca. Dzięki swoim własnościom antyoksydacyjnym zapobiegają utlenianiu cholesterolu, z kolei to niweluje ryzyko zatykania się naczyń krwionośnych.



Fioletowe na zgrabną sylwetkę

Dzięki dużej zawartości błonnika bakłażany usprawniają procesy trawienne. Właśnie z tego powodu, w restauracjach są bardzo często serwowane do tłustych mięs. – Osobom dbającym o linię warto polecić również fioletową kapustę. Ma dużo witamin, a ponadto jest niskokaloryczna, więc śmiało można zjadać przygotowane z niej surówki – tłumaczy Boris Karapetyan, KROSAGRO. Regularne spożywanie śliwek to popularny sposób na przyspieszenie metabolizmu. Wiele osób stosujących diety odchudzające często unika jedzenia fioletowego winogrona, dlatego że uważane jest ono za tuczące. Spożywanie go w umiarkowanych ilościach na pewno nie zaszkodzi naszej figurze, a wręcz pomoże oczyścić organizm.

Zielone przeciw nowotworom

Warzywa i owoce w tym wiosennym kolorze znane są ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Przeciwutleniacze służą nie tylko naszemu wyglądowi, ale także zapobiegają wielu chorobom. Są nieocenione m.in. w profilaktyce raka. Z takich właściwości słyną przede wszystkim brokuły. Trzeba jednak pamiętać, aby nie gotować ich zbyt długo. Tracą wówczas wiele cennych składników odżywczych. Palaczom bardzo często zaleca się spożywanie szpinaku, ponieważ zmniejsza to ryzyko wystąpienia nowotworu płuc.

W poszukiwaniu zdrowych warzyw

Współcześnie wiele osób poszukuje zdrowych warzyw. Jest o nie ciężko, bo nigdy nie wiemy, czy to co kupujemy w sklepie czy na straganie, pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Są jednak rozwiązania, które mogą sprawić, że zawsze będziemy mieli pewność co jemy. To między innymi przydomowe ogródki, które zyskują w Polsce popularność. Jak dodaje Boris Karapetyan, KROSAGRO  sposobem na zdrową żywność mogą być tunele foliowe, pozwalające zwiększyć ilość upraw i sprawić, że niektóre z warzyw, w przeciwieństwie do naturalnych upraw, będziemy mogli uzyskać kilka razy w roku.

Nie jest żadną tajemnicą, że podstawą właściwej diety jest dostarczanie różnorodnych składników odżywczych. Warto zatem zadbać, aby na naszym talerzu regularnie pojawiała się pełna paleta barw, a tym samym zestaw niezbędnych witamin i minerałów.

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ

Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie

Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
CZYTAJ

Multiplikacja korzyści dla anti-agingu Jak działa potrójny kwas hialuronowy?

Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
CZYTAJ

Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety

Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie…
CZYTAJ

Kaszotto z warzywami

Doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita grubego. Ten złośliwy nowotwór jest drugim – po…
CZYTAJ

Hej, chcesz coś z Avonu? Artystka i ambasadorka marki – Cleo – dołącza do grona Konsultantek!

Po ogłoszeniu Cleo nową ambasadorką marki Avon, przyszedł czas na kolejny elektryzujący news! Wokalistka dołącza do grona Konsultantek, aby realizować…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ

Milion. Aż tyle osób choruje w Polsce na niewydolność serca. Jak skutecznie diagnozować tę śmiertelną chorobę? 

- Niewydolność serca to stan, w którym serce nie jest w stanie…
CZYTAJ

Sen dobrem luksusowym. Co zrobić, by w końcu się wyspać?

W Światowym Dniu Snu eksperci przypominają, że zdrowy sen jest szczególnie ważny…
CZYTAJ

Okulary progresywne – jak działają i kto powinien ich używać?

Wraz z upływem lat, komfortowe widzenie obiektów znajdujących się w różnych odległościach…
CZYTAJ

8 marca 2024, mija 15 lat od śmierci prof. Zbigniewa Religi. Prof. Andrzej Bochenek, który wielokrotnie operował z prof. Religą wspomina tą wybitną postać

8 marca, 2024 roku mija 15 lat od śmierci prof. Zbigniewa Religi,…
CZYTAJ