Egzotyczna medycyna – czego możemy się nauczyć od Marokańczyków?



Typowy marokański suk – gwarne targowisko, na którym przekrzykujący się sprzedawcy zachęcają do zakupów przechadzających się turystów. A kupić można tam niemal wszystko. Na półkach jednego ze straganów w bocznej uliczce, tuż obok słoików z maściami, buteleczek z olejkami i wiązanek aromatycznych ziół, suszą się skóry jaszczurek i zwisają skorupy żółwi.

Czy to kolejny sklep z pamiątkami? Nie, to… apteka. Wśród wielu nietypowych rzeczy można w niej znaleźć kilka prawdziwych skarbów, na przykład proszek z nopalu, olej z czarnuszki i spożywczy olej arganowy. Te naturalne specyfiki, które pomogą zadbać o zdrowie, są dziś dostępne także w Polsce.

 

Nie od dziś wiadomo, że Marokańczycy mają wiele sposobów na to, by za pomocą tego, co daje im natura, zadbać nie tylko o urodę, ale i o zdrowie. Tradycyjne berberyjskie apteki oferują specyfiki na niemal wszystkie schorzenia świata. Te na nieszczęśliwą miłość lepiej traktować z przymrużeniem oka, ale warto przyjrzeć się bliżej na przykład naturalnym produktom wzmacniającym odporność czy wspomagającym profilaktykę. Dla których zrobić miejsce w naszej domowej apteczce?

Moc zaklęta w kaktusie – NOPAL

Tajemniczo brzmiący nopal to gatunek pustynnego kaktusa, należący do rodziny opuncji. Ta znana od wieków roślina cieszy się dużą popularnością nie tylko w Afryce. Czemu ją zawdzięcza? – Sprzedawany w formie proszku nopal stanowi doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej – dzięki niemu łatwiej będzie nam zrzucić zbędne kilogramy. Jest on cennym źródłem błonnika pokarmowego, który nie zwiększając wartości energetycznej posiłku wywołuje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Jego zaletą jest też to, że wspomaga metabolizm tłuszczów i ogranicza ich wchłanianie – mówi Ewa Mazurkiewicz, farmaceuta ze sklepu internetowego MarokoSklep.com.

Ten specyfik od wieków spożywają mieszkańcy okolic Meksyku, gdzie do dziś odnotowuje się bardzo niską liczbę zachorowań na cukrzycę. Dlatego proszek z nopalu jest zalecany diabetykom i osobom zmagającym się ze zbyt wysokim poziomem glukozy i cholesterolu we krwi. Produkt ten nie tylko pomaga utrzymać je w ryzach, ale też oczyszcza organizm z toksyn, szkodliwych produktów fermentacji, złogów jelitowych i karcynogenów, zapobiegając ich przenikaniu do krwiobiegu. Dzięki naturalnym związkom bioaktywnym wspomaga także naszą odporność. – Panie zmagające się ze „skórką pomarańczową” ucieszy natomiast to, że zwiększa on również pochłanianie wody z komórek, dzięki czemu obkurcza cellulit i sprawia, że jest on mniej widoczny – dodaje Ewa Mazurkiewicz z MarokoSklep.com.

modanaurode.pl Proszek z nopalu



Płynne złoto faraonów czyli olej z nasion czarnuszki

„Czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci” – do dziś powtarzają Arabowie. Nic więc dziwnego, że tłoczony na zimno z nasion roślin rosnących w Maroku olej jest nazywany płynnym złotem faraonów. Ma on nie tylko właściwości pielęgnacyjne, ale też prozdrowotne. – Olej ten w 85% zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9, w tym rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy o właściwościach przeciwzapalnych – tłumaczy Ewa Mazurkiewicz z MarokoSklep.com.

– Jest polecany w szczególności w sezonie przeziębień, ponieważ dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów pomaga wzmocnić odporność, a także łagodzić infekcje górnych dróg oddechowych – dodaje. Olej z nasion czarnuszki pomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi, a zawarte w nim naturalne związki czynne wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Produkt ten wspomaga też oczyszczanie dróg moczowych z toksyn i złogów. Ten specyfik sprawdza się także u osób, które zmagają się z trądzikiem, wypadaniem włosów i opryszczką.

modanaurode.pl Olej z czarnuszki

Spożywczy olej arganowy

Wiele słyszymy o pielęgnacyjnych właściwościach kosmetycznego oleju arganowego. Warto jednak wiedzieć, że ten specyfik występuje również pod postacią spożywczą.

– Powstaje on z nasion drzew arganowych, które rosną wyłącznie na terenie południowo-zachodniej części Maroka. Ten rejon został w 1998 r. wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO – mówi Ewa Mazurkiewicz z MarokoSklep.com. Spożywczy olej arganowy składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych – oleinowego i linolowego, posiada też dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.

Ma silne działanie przeciwzapalne, podnosi odporność organizmu i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym zmniejsza także ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia, funkcjonowanie komórek wątroby, nerek oraz układu nerwowego.

Zawarte w nim sterole roślinne działają ochronnie i regenerują komórki naszych organizmów. Jego zaletą są ponadto walory smakowe doceniane przez szefów kuchni najlepszych restauracji.

Niezależnie od tego, czy kupujemy egzotyczny kosmetyk czy inny preparat, pamiętajmy o tym, by zawsze dokładnie przeanalizować jego skład i sprawdzić, czy posiada wymagane certyfikaty. Zwróćmy również uwagę na faktyczny kraj pochodzenia produktu – jeśli wiemy, że jest on wytwarzany w konkretnym miejscu na świecie, powinien właśnie tam zostać zapakowany i bezpośrednio stamtąd przywieziony. Dzięki temu będziemy pewni, że wybrany specyfik jest oryginalny i ma wszystkie cenne właściwości.

modanaurode.pl Olej arganowy spozywczy

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ