Świadomy konsument – Silikony



Silikony, czyli pochodne krzemowe, znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, spożywczym czy w medycynie. Są niezwykle popularne, jednak z punktu widzenia konsumenta, wciąż niewiele wiadomo o ich właściwościach i bezpieczeństwie.

Krzem, jest produktem wyjściowym, służącym do uzyskania silikonów. Obok atomu krzemu, te wielkocząsteczkowe związki, zawierają także atom tlenu. Ze względu na stopien polimeryzacji, mogą tworzyć lotne ciecze niskiej masie lub żywice silikonowe o ultra wysokiej masie cząsteczkowej.

Do głównych właściwości silikonów należy ich wysoka wytrzymałość na temperaturę, łatwość tworzenia emulsji. Większość jest nierozpuszczalna w wodzie, zatem trudno je usunąć za pomocą delikatnych środków. Ze względu na ich wyjątkowe właściwości oraz łatwość we wprowadzaniu do receptur, silikony mogą pełnić wielorakie funkcje wykorzystywane w kosmetyce.  Na samym początku były stosowane ze względu na zmniejszanie bielenie emulsji. Później odkryto ich dodatkowe właściwości.

Zastosowanie silikonów w kosmetyce

Przede wszystkim, silikony są substancjami błonotwórczymi, zmniejszającymi odparowywanie wody przez efekt okluzyjny, tzn. tworzą cienką warstewkę na powierzchni skóry, a więc zapobiegają jej odwodnieniu, jednocześnie utworzony film ochronny jest trudny do usunięcia oraz cechujący się wysoką odpornością chemiczną i termiczną. Wykazują one działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające.

Ponadto, ułatwiają rozprowadzanie kosmetyków na skórze, szczególnie środków promieniochronnych. Ponadto, współdziałają z substancjami aktywnymi zawartymi w preparacie bez oddziaływania na nie, poprawiając ogólną jego estetykę. Są dobrze tolerowane, dają przyjemny natychmiastowy efekt wygładzenia i delikatności skóry. W przeciwieństwie do olejów mineralnych, nie powodują uczucia lepkości czy tłustości i nie wpływają na zaburzenia gospodarki cieplnej organizmu.

Znalazły zastosowanie w kosmetyce kolorowej m.in. w tuszach do rzęs poprawiają ich własności użytkowe, a zastosowanie ich w podkładach, przedłuży jego trwałość. Warto podkreślić, że podkłady bezolejowe (np. podkłady w kompakcie) przeznaczone dla cery tłustej, zawierają niekomedogenne, czyli nieblokujące kanałów i niepowodujące powstawania zaskórników, pochodne silikonu.

W lakierach do paznokci silikony zwiększają zdolność przylegania. Ponadto w kosmetyce pielęgnacyjnej stosowane są w środkach do demakijażu, ułatwiając usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry. Znajdziemy je także w kremach, balsamach, preparatach do golenia. Silikony znalazły zastosowanie w kosmetykach kondycjonujących włosy. Zapewniają efekt łatwości rozczesywania i układania włosów, a także, dzięki właściwościom antystatycznym, substancje te zabezpieczą przed elektryzowaniem się i nadadzą piękny połysk.



Dlaczego silikony są źle postrzegane?

Głównym zadaniem kosmetyku jest szeroko rozumiana pielęgnacja. Ponieważ silikony pozostają na skórze w postaci wodoodpornej warstwy, uniemożliwiają przenikanie substancji aktywnych, w związku z czym, pielęgnacja i odżywienie skóry ogranicza się do działania na powierzchni naskórka, czy włosa. Same w sobie nie wykazują właściwości odżywczych. Ponadto, większość stosowanych silikonów jest nierozpuszczalna w wodzie, co utrudnia ich usuwanie z powierzchni i wymaga użycia cięższych detergentów, które mogą uszkadzać warstwę lipidową skóry, np. SLS – Sodium Lauryl Sulfate.

Silikony, ze względu na swoje właściwości, w produktach do pielęgnacji skóry i w środkach promieniochronnych, konkurują w widoczny sposób z olejami, woskami i innymi tłuszczami i mogą częściowo lub całkowicie, wyeliminować je z wielu receptur kosmetycznych.

Artykuł przygotowany przy współpracy z redakcją DOZ.pl

Piśmiennictwo:

  • W. Malinka. Zarys chemii kosmetycznej. Volumed Wrocław 1999, wyd. I.
  • Glinka R. receptura kosmetyczna. Oficyna Wydawnicza MA. Łódź 2003, wyd. I.
  • Krzyżostan M., Drzazga E. Bezpieczny kosmetyk, niekoniecznie EKO. Laborant 2013; 6: 22-25.
  • Chemical Review. Silikony. 22.04.2007

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność,…
CZYTAJ