Mleko roślinne – z czym to się je?



W Polsce zapanowała moda na zdrowe odżywianie. Blogi kulinarne rosną w siłę, a coraz więcej ludzi zwraca uwagę na jedzenie ekologiczne i wegańskie. W tym trendzie każdy ma okazję znaleźć dla siebie coś ciekawego. Aby nie dać się zwariować, polecamy wypróbować jedną z proponowanych przez wegan alternatyw tradycyjnych produktów – mleko roślinne.

 

Wysłać krowy na emeryturę

Nasze babcie wychowywały się na mleku zwierzęcym i nikt nie wmówi im, że nie jest to rzeczą naturalną. Owszem, mleko prosto od krowy zawiera wapń, magnez, fosfor, potas i witaminy. Jednak obok tych składników dostarczamy także organizmowi dużo tłuszczy nasyconych, cholesterol oraz hormony, które są przeznaczone dla cielaków, nie dla ludzi.

Weganie walczą z wiatrakami, a dokładnie z koncernami nabiałowymi, przekonując ludzi o tym, że w rzeczywistości nie żyjemy w symbiozie z krowami. Dziś niewiele osób ma dostęp do naturalnego, nieprzetworzonego produktu. Roślinny odpowiednik jest łatwy w wykonaniu i nie przyczynia się do wykorzystywania zwierząt. Dlatego propozycja mleka roślinnego – przygotowanego w domu – jest ciekawą opcją.

Jak zrobić mleko roślinne?

Należy zacząć od wybrania składniku, z którego będziemy robić nasze mleko. Tutaj do dyspozycji mamy orzechy, zboża i nasiona. Zależnie od preferencji można wykorzystać płatki owsiane, ryż, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, sezam, słonecznik, czy nawet kaszę jaglaną.

Proces wytwarzania takiego mleka odbywa się według schematu. Dla przykładu, robiąc mleko ryżowe, należy zalać szklankę ryżu wodą. Dzięki odstawieniu jej na całą noc do lodówki ziarna zmiękną oraz uwolnią toksyczne enzymy. Następnie płuczemy je i wrzucamy do blendera. Dodajemy 4 szklanki wody i nadal miksujemy. Po tej czynności zostało nam tylko przepuścić całość przez gazę lub sitko z małymi oczkami i nasze mleko jest już gotowe.



Dobrze jest dodać szczyptę soli, aby wytężyć smak napoju. Kwestią nieobowiązkową są dodatki. Cukier, miód, kakao, aromat waniliowy, cynamon – wedle uznania i własnych upodobań. Tak przygotowane mleko najlepiej przechowywać w lodówce w szklanej butelce do 3 dni.

Ciastko z mlekiem

Po odcedzeniu mleka pozostaje nam trochę „produktu ubocznego”. W naturze nic nie może się zmarnować, dlatego też warto wykorzystać np. wiórki kokosowe lub płatki owsiane do przygotowania deseru. Najprostszym i najszybszym pomysłem jest zrobienie ciasteczek z dodatkami, kokosanek, lub innych ciasteczek z nieskomplikowanym przepisem.

Ciekawym pomysłem jest też podzielenie powstałej masy na mniejsze części, dodanie miodu, suszonych owoców i przygotowanie musli. Blogi kulinarne obfitują w przepisy tego typu. Produkt końcowy będzie dietetyczny i zdrowy, o ile nie przesadzimy z ilością cukru, a zamiast niego dodamy bogaty w witaminy i minerały miód.

Zdrowa alternatywa

Badania pokazują, że spora część osób choruje na nietolerancję laktozy. Oznacza to, że organizm nie jest w stanie jej rozłożyć, co prowadzi do dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Wiele osób odczuwa objawy, ale nie do końca potrafi określić, że to właśnie spożywanie mleka wpływa tak na organizm.

W książkach naukowych możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że dorosły człowiek nie potrzebuje,

a nawet nie powinien pić mleka. Zwolennicy diety omijającej produkty odzwierzęce powtarzają, że nie ma na świecie dorosłego ssaka, który pije mleko, a w wieku niemowlęcym – nie od swojej matki. Oczywiście jak i każdy pogląd, również i to podejście ma zarówno swoich fanów oraz zagorzałych przeciwników.

Nawet będąc wielkim zwolennikiem mleka krowiego możemy czasem skorzystać z alternatywy tego produktu w postaci roślinnej. Każdy rodzaj mleka roślinnego dostarcza nam różnych składników odżywczych. Ponadto bazuje na wodzie co dodatkowo wpływa na nawadnianie organizmu. Dla przykładu mleko owsiane zawiera potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk oraz karoteny, które warto uzupełniać w naszej codziennej diecie. Zatem korzystajmy z dobrodziejstw natury – na zdrowie!

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ