Enzymy trawienne



Aby węglowodany, białka i tłuszcze zostały przyswojone, muszą zostać rozłożone, przy pomocy enzymów, na prostsze składniki. Amylaza, proteaza, lipaza, celulaza i laktaza, rozkładają odpowiednio skrobię, białka, tłuszcze, błonnik i laktozę.

 

Rozkład na proste składniki.

Enzymy są, obok witamin i hormonów, biokatalizatorami, które regulują przebieg naszych procesów życiowych. Trzy główne składniki pokarmowe: węglowodany, białka i tłuszcze mogą być przyswojone tylko po tym, jak zostaną, przy ich pomocy, rozłożone na prostsze składniki. Bez enzymów trawiennych organizm byłby więc źle odżywiony, ponieważ nie mógłby przyswajać wielu składników odżywczych.

 

Enzymy wydzielane są przez ścianę przewodu pokarmowego i narządy trawienne takie jak: ślinianki, żołądek, wątrobę czy trzustkę. Można pozyskać je również z surowego jedzenia. Jednak im bardziej przetworzona dieta, tym mniej znajduje się w niej enzymów.

 

Wzrost zapotrzebowania.

Zapotrzebowanie na enzymy trawienne wzrasta w następujących sytuacjach:

– wraz z upływem lat, gdyż produkcja enzymów maleje z wiekiem

– stres wynikający z nagłych zmian w sposobie spożywania pokarmów

– ekspozycja na zanieczyszczenia środowiskowe

– zmiany pogody

– częste podróże.

Główne enzymy trawienne:

1. Amylaza (skrobia).

Amylaza wytwarzana jest głównie przez trzustkę, a także przez ślinianki, wątrobę czy mięśnie. Wraz z sokiem trzustkowym, trafia do światła przewodu pokarmowego, gdzie bierze udział w rozłożeniu wielocukrów (skrobi, glikogenu, amylopektyn) do cukrów prostych. W wyniku tego powstają różne produkty hydrolizy jak: maltoza, glukoza, fruktoza czy dekstryny.

 

2. Proteaza (białka).

Proteazy to grupa enzymów, która poprzez rozcinanie wiązań peptydowych, między aminokwasami, rozkłada białka. Dochodzi wówczas do rozpadu na wolne aminokwasy i dwupeptydy. Proteazy biorą udział nie tylko w trawieniu, ale i degradacji szkodliwych białek w komórce. Dlatego ich nieprawidłowe działanie prowadzić może do chorób cywilizacyjnych jak nowotwory, cukrzyca, nadciśnienie czy infekcje wirusowe i bakteryjne.

 

3. Lipaza (tłuszcze).

Lipaza wyprodukowana przez trzustkę jest nieaktywna, czyli nie gotowa do trawienia. Dopiero po trafieniu do dwunastnicy, pod wpływem kwasów żółciowych, fosfolipidów i kolipazy (białko), przekształca się w formę aktywną. Następnie rozkłada triglicerydy pokarmowe do glicerolu i kwasów tłuszczowych.



4. Celulaza (błonnik).

W przewodzie pokarmowym człowieka, jak i wielu innych ssaków, brak jest celulaz, które rozkładają celulozę. Dlatego nie mamy możliwości trawienia błonnika. Mikroorganizmy, które wytwarzają ten enzym, obecne są w żołądkach przeżuwaczy i innych zwierząt trawożernych. Dlatego wykorzystują one błonnik, jako znaczące źródło energii. Jednak, aby uwolnić zamknięte w błonniku warzyw i owoców, składniki odżywcze, możemy przyjmować celulazę w suplementach.

 

5. Laktaza (laktoza).

Laktaza bierze udział w rozkładzie laktozy, czyli cukru występującego w mleku, na glukozę i galaktozę. Kiedy w organizmie brakuje tego enzymu, mogą pojawić się problemy z trawieniem produktów zawierających laktozę, jak również ich całkowita nietolerancja.

 

Osoby, które chcą wspomóc trawienie, stosować mogą suplement Enzymy trawienne. Zawiera on enzymy pochodzenia roślinnego tj. amylazę, proteazę, lipazę, laktazę i celulazę, które są odporne na działanie soków żołądkowych. Jest to produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan.

 

Probiotyk.

Hepatica wzbogaciła swój preparat o probiotyk Bacillus coagulans, który, dzięki odporności na zmiany pH, temperaturę i sole żółciowe, przemieszcza się do jelita grubego, gdzie wpływa korzystnie na stan naturalnej flory fizjologicznej. Jest w formie zarodnikowej, która w przeciwieństwie do wegetatywnej, charakteryzuje się wyższą przeżywalnością, w odcinku żołądkowo-jelitowym. Poza tym probiotyk ten hamuje wzrost chorobotwórczych bakterii z rodzaju Clostridium i Enterococcus, które mogą być przyczyną zatruć pokarmowych.

 

Link do zakładki nt. produktu http://hepatica.pl/sklep/enzymy-trawienne/

ZOBACZ TAKŻE

Czy warto zacząć odchudzać się latem?

Czy warto zacząć odchudzać się latem? Postanowienie, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów i zadbać o kondycję, robimy najczęściej kilka tygodni…
CZYTAJ

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż w 600 reakcjach enzymatycznych, co sprawia że jest…
CZYTAJ

Wakacje bez kompleksów! Cellulit, wystające boczki, problemy ze skórą jak temu zaradzić?

Wakacyjne wyjazdy powinny kojarzyć nam się tylko pozytywnie. Co może być złego w urlopie spędzonym na plaży czy przy hotelowym…
CZYTAJ

Prowadzisz samochód? Dowiedz się, jak latem zadbać o jakość i komfort widzenia

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wymagającymi warunkami dla kierowców są upał, pełne słońce i bezchmurne niebo. Cieszymy się, że…
CZYTAJ

Wypełniacze – letnia, odmładzająca alternatywa dla zabiegów regenerujących

Okres letni to bardzo dobry czas na zabiegi na bazie wypełniaczy. Są one dobrą alternatywą dla osób, które dbają o…
CZYTAJ

Jakie składniki redukują cellulit?

Jakie składniki redukują cellulit? Kofeina oraz ekstrakty z bluszczu, ruszczyka kolczastego, kasztanowca, bylicy boże drzewko i alg to składniki, jakie…
CZYTAJ

Sałatka z cukinią i rukolą

Składniki: garść liści sałaty - mytej Rukoli marki Eisberg 1 cukinia kilka zielonych oliwek 2 czerwone pomidory 2 łyżki pociętego…
CZYTAJ

Skóra w słońcu – czas na letni makijaż pielęgnacyjny!

Skóra w słońcu – czas na letni makijaż pielęgnacyjny! Nadeszło długo wyczekiwane lato. Choć to czas błogiego relaksu, to skóra…
CZYTAJ

5 kroków do zadbanej męskiej skóry

Skóra mężczyzny różni się od kobiecej – głównie ze względu na różnice w gospodarkach hormonalnych obydwu płci. U panów jest…
CZYTAJ

Domowa granola z mlekiem waniliowym

Domowa granola z mlekiem waniliowym - Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Składniki: - miód 3 łyżki - płatki…
CZYTAJ

Infekcja zęba u dziecka? Poznaj 7 niepokojących objawów

Ból głowy, gorączka, rozdrażnienie i brak apetytu, to objawy, które mogą towarzyszyć wielu chorobom. Jednak, jeśli oprócz nich, pojawią się…
CZYTAJ

Wakacyjny niezbędnik – te produkty zabierz ze sobą w podróż!

Wakacyjny niezbędnik – te produkty zabierz ze sobą w podróż! Na wyjeździe czy w podróży potrzebujesz ze sobą mieć tylko…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż…
CZYTAJ

Prowadzisz samochód? Dowiedz się, jak latem zadbać o jakość i komfort widzenia

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wymagającymi warunkami dla kierowców są upał,…
CZYTAJ

Alergia zdemaskowana – Badania pomocne w diagnostyce alergii

Alergia to problem powszechny i szczególnie doskwierający o tej porze roku. Jakie…
CZYTAJ

Wyciągi roślinne złagodzą skutki słońca

Mimo, iż nadmierna opalenizna stała się passe, nadal wiele osób zagrożonych jest…
CZYTAJ

Barwione soczewki okularowe – modny gadżet lepszy komfort widzenia

Coraz częściej zauważyć można osoby, które nie tylko na plaży czy stoku,…
CZYTAJ