Zupy rozgrzewające



Zima i jesień to czas kiedy większość z nas najchętniej zapadłaby w sen zimowy. Szybko nadchodzący zmrok oraz mroźne dni nie wprowadzają nas w optymistyczny nastrój. Wspaniałym lekarstwem na to są zupy rozgrzewające. Po nich nie straszny będzie zimny wiatr i deszcz.

Przyprawy do zupy

Zimą najlepiej doprawiać zupy przyprawami o właściwościach rozgrzewających. Zapewnią one nie tylko charakterystyczny smak i aromat zimowym potrawą, ale też dobrze wpłyną na funkcjonowanie organizmu. Po co warto sięgnąć?

  • Kurkuma – posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Ponadto jest to przyprawa rozgrzewająca.
  • Tymianek – który ma moc, zwiększania apetytu, działa przeciwbakteryjnie oraz leczniczo, bowiem pomaga w dolegliwościach związanych z gardłem.
  • Imbir – który sprzyja trawieniu, wzmaga apetyt oraz działa rozgrzewająco.
  • Czym zastąpić kostki rosołowe

Kostki rosołowe zawierają glutaminian sodu, który może i często wplywa negatywnie na zdrowie i samopoczucie. Najlepiej więc, przyrządzić zupę na wywarze, który wykonamy własnoręcznie. Do wywaru domowej roboty będzie nam potrzebny:

  • kawałek mięsa (do rosołów i lekkich zup najlepsza będzie tusz z kurczaka, wołowina z kością lub cielęcina, natomiast do cięższych np. grochówka, żurek, lepiej sprawdzi się boczek lub wędzone kości wieprzowe),
  • 2 lub 3 średnie marchewki (świetnie osłodzają naszą zupę),
  • pietruszka, dwa ziemniaki, połówka selera, kawałek pora,
  • 2 litry wody,
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu,


  • Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso i warzywa wstawić do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować. Zebrać szumowiny z wierzchu wody. Następnie dodać przyprawy i zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zostawić bulion na 10-15 minut i następnie odcedzić. Taki wywar nadaje się od razu do sporządzenia zupy lub ostudzony wlany do pojemników albo woreczków na lód oraz umieszczony w zamrażalniku, posłuży jako kostka rosołowa.

    Najsmaczniejsze zupy rozgrzewające

    Zupa gulaszowa – w której króluje wołowina oraz papryka i cebula, dostarczy nam dużo energii

    Zupa czosnkowa – czosnek ma około 100 właściwości leczniczych. W zimowe i jesienne dni, zupa czosnkowa będzie nas chronić od przeziębień i leczyć z różnorodnych infekcji

    Zupa z marchwi z nutą chili oraz imbiru – jej rozgrzewający charakter, sprawi, że z chęcią wprowadzimy ją, do zimowego menu.

ZOBACZ TAKŻE

Chcesz mieć piękny uśmiech? Wybieraj zielone produkty!

Chcesz mieć piękny uśmiech? Wybieraj zielone produkty! Nasi praprzodkowie mieli mocne i silne zęby, nie tylko dlatego, że rozszarpywali nimi…
CZYTAJ

Ból, który rozkłada na łopatki

Wstając rano z łóżka, podnosząc ciężką torbę czy myjąc głowę w umywalce, nagle czujesz chrupnięcie i dosłownie zgina Cię w…
CZYTAJ

Aksamitny budyń jaglany z miodem i owocowym musem z daktylami. Dla dorosłych i dzieci już po 12 mc

Budyń jaglany to świetna alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Ten słodki deser jest szybki, sycący i wartościowy odżywczo, ale przede wszystkim…
CZYTAJ

Nowotwory neuroendokrynne – inne niż wszystkie

Nowotwory neuroendokrynne to nietypowe, trudne w rozpoznaniu i wciąż mało znane nowotwory o podłożu hormonalnym. W Polsce leczymy je na…
CZYTAJ

Delikatny balsam do ciała – Orzech – Fresh&Natural

Orzechy kojarzą się z bogactwem kwasów tłuszczowych, które dbają o naszą długowieczność, dobre samopoczucie i sprawność układu nerwowego. Przywodzą na…
CZYTAJ

Pewność siebie to przede wszystkim szacunek do samego siebie

- Już w dzieciństwie w wielu domach wpaja się  kobietom, że muszą być grzeczne, skromne, mieć dobre oceny w szkole,…
CZYTAJ

Terapia CGF, czyli anti-aging i leczenie wypadania włosów w jednym

Odświeża zmęczoną cerę, redukuje pierwsze zmarszczki, spowalnia starzenie się skóry, a nawet hamuje wypadanie włosów – terapia komórkami macierzystymi i…
CZYTAJ

Zakładamy gabinet kosmetyczny – o czym warto pamiętać?

W dzisiejszych czasach założenie własnego biznesu wydaje się być bardzo dobrą alternatywą dla pracy na etacie. Prowadzenie swojej firmy stwarza…
CZYTAJ

Polscy lekarze badają, jakie metody leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu są najskuteczniejsze

Wysiłkowe nietrzymanie moczu jest schorzeniem bardzo często występującym u kobiet. Szacuje się, że cierpi na nie ok. 30 procent z…
CZYTAJ

Naleśniki Bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Naleśniki Bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim Składniki: 2 jajka 1 i ½ szklanki mleka koziego ¾ szklanki mąki…
CZYTAJ

Bóle brzucha – dlaczego nie powinniśmy ich ignorować?

Bóle brzucha, biegunka, mdłości czy brak apetytu – to dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które dają się we znaki wielu…
CZYTAJ

Zdrowie z natury. Rokitnik – Poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak korzystać z jego wyjątkowej zdrowotnej mocy

Właściwości rokitnika sprawiły, że od kilku lat staje się on coraz bardziej rozpoznawalny i popularny zarówno w suplementach, kulinariach, jak…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Ból, który rozkłada na łopatki

Wstając rano z łóżka, podnosząc ciężką torbę czy myjąc głowę w umywalce,…
CZYTAJ

Nowotwory neuroendokrynne – inne niż wszystkie

Nowotwory neuroendokrynne to nietypowe, trudne w rozpoznaniu i wciąż mało znane nowotwory…
CZYTAJ

Bóle brzucha – dlaczego nie powinniśmy ich ignorować?

Bóle brzucha, biegunka, mdłości czy brak apetytu – to dolegliwości ze strony…
CZYTAJ

5 najlepszych kuracji z zieloną herbatą

5 najlepszych kuracji z zieloną herbatą. Napar z zielonej herbaty nie tylko…
CZYTAJ

Zakwasy – skąd się bierze ból po treningu?

Zakwasy – skąd się bierze ból po treningu? Zakwasy to popularna nazwa…
CZYTAJ