Sylwestrowe menu dla każdego!



Udany Sylwester w polskim wydaniu? Dla wielu to taki spod znaku dobrego smaku. Oto przepisy na pyszne i proste przekąski, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom w ten wyjątkowy, pełen wrażeń wieczór.

Frytki na zdrowo

Zapomnijmy o standardowych, słonych i niezdrowych chipsach czy paluszkach. Przyrządźmy przekąski sami. W cienkie plasterki pokrójmy warzywa np. słodką marchew oraz bataty i wstawmy je do piekarnika na kilka minut. Dzięki temu w krótkim czasie mamy gotowe chrupiące i zdrowe frytki. Z czym smakują najlepiej? Proponujemy dipy na bazie naturalnych składników – Sos ziołowy oraz Grecki sos tzatziki.

 

Kuszące koperty szpinakowe 

Wielbicieli ciasta francuskiego nie brakuje. Stwórzmy zatem prostą w przygotowaniu, a zarazem pyszną propozycję, która trafi w gusta większości naszych gości. Przekąska w formie koperty, której sekretem jest aromatyczny farsz na bazie szpinaku i serka wiejskiego to oryginalny pomysł na urozmaicenie sylwestrowego menu.

 

Słodkości mile widziane

Skąd wziąć tyle energii, by pozostać na sylwestrowym parkiecie aż do białego rana? Jest tylko jedna odpowiedź – czekolada. Dzięki zawartej w niej fenylotylaminie pobudza się w naszym organizmie produkcja endorfin, czyli hormonu szczęścia. Wyłożenie na stół kilku tabliczek czekolady byłoby zbyt proste, ale już własnoręcznie przygotowane Domowe trufle piernikowe na długo pozostaną w pamięci gości.

Sylwestrowe menu – przepisy:

Sos ziołowy

Sos_ziolowy

Składniki:

– Jogurt typu greckiego naturalny  ,,Piątnica”         200g

– majonez                                                                    3 łyżki

– koperek świeży                                                        ˝ pęczka

– natka pietruszki                                                       ˝ pęczka

– bazylia świeża                                                          ˝ pęczka

– zioła prowansalskie                                                 1 łyżeczka

– czosnek                                                                     1 ząbek

– sól, pieprz ziołowy do smaku

 

Wykonanie:

Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.

Grecki sos tzatziki

Grecki_sos_tzatziki

Składniki:

– jogurt typu greckiego naturalny „Piątnica” 150g            2 szt.

– ogórek świeży                                                                   300g

– koperek                                                                              1 średni pęczek

– czosnek                                                                              4 ząbki

– sól, pieprz, cukier do smaku

 

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Gdy ogórki puszczą sok, dokładnie je odcisnąć i dodać do jogurtu, sok wylać. Dodać również pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Koperty szpinakowe

Koperty_szpinakowe

Składniki:

– Masło Ekstra ,,Piątnica”                  1 łyżka

– szpinak mrożony                               500g

– czosnek                                             2 ząbki

– Śmietanka 30% „Piątnica”              2 łyżki

– sól, pieprz do smaku

– Serek wiejski 200g „Piątnica”         1szt.

– ciasto francuskie                              1 opakowanie

– jajko                                                    1szt.

 

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Domowe trufle piernikowe

menu sylwestrowe Domowe_trufle_piernikowe




Składniki:

– 150 ml Śmietanki 42% OSM Piątnica

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady

– szczypta soli

– starta skórka z jednej pomarańczy

– 50 g łuskanych orzechów włoskich

– płaska łyżeczka przyprawy piernikowej

– kakao lub wiórki kokosowe

– 50 ml rumu

 

Wykonanie:

Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance. Podgrzewamy ją w garnku na wolnym ogniu, często mieszając. Do masy dodajemy następnie szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową i drobno posiekane orzechy włoskie.

Wsypujemy przyprawę do pierników i wlewamy rum.

Całość dokładnie mieszamy i po zdjęciu z ognia wstawiamy do lodówki do czasu, aż zgęstnieje. Z zastygłej masy formujemy kulki, obtaczamy w kakao albo w wiórkach kokosowych i podajemy do kawy.

 

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

Zabierz paznokcie na wakacje

Letni sezon jest idealną okazją, by zaszaleć z kolorami. Na urlopie, w cieple słońca, sącząc pyszny, chłodny koktajl możemy bez…
CZYTAJ

Zęby mądrości – objawy, których nie wolno lekceważyć!

Zęby mądrości – objawy, których nie wolno lekceważyć! Zęby mądrości, choć brzmią dumnie, mogą sporo namieszać w zgryzie – powodować…
CZYTAJ

Pożegnaj siwe włosy

Siwe włosy kojarzyły się kiedyś dosyć jednoznacznie z dojrzałym wiekiem. Obecnie jest to jednak problem, który dotyka coraz młodszych osób,…
CZYTAJ

AUTOLOGIC Therapy (CE) – osocze bogatopłytkowe – „Gwiazda”, która od lat nie schodzi ze sceny, lecz błyszczy coraz JAŚNIEJ

Współczesna medycyna przeciwstarzeniowa oferuje szeroki wachlarz technologii i procedur zabiegowych, dzięki którym możliwe jest przywrócenie młodszego wyglądu oraz spowolnienie procesu…
CZYTAJ

Tosty z pastą z makreli i czerwonym pieprzem

Składniki na 6 porcji: - makrela wędzona 300 g - jajko 2 sztuki - majonez 2 łyżki - świeży szczypior…
CZYTAJ

Przywróć skórze naturalny blask

Wraz z wiekiem cera traci swój blask, a na jej powierzchni zaczynają pojawiać się liczne piegi i przebarwienia. Twarz i…
CZYTAJ

Dawanie radości w drobnych gestach? Easy! Powiedz hi Vibes nowej kolekcji!

Krople letniego deszczu spadające na rozgrzaną słońcem skórę? Szalony wypad w nieznane? A może noc pod gwiazdami w trakcie ulubionego,…
CZYTAJ

Jak dbać o stopy w każdym wieku?

Jak dbać o stopy w każdym wieku? Stopy zaczynają się starzeć już około 30 roku życia, a ten proces przyspiesza…
CZYTAJ

Jak wybrać kubek niekapek dla malucha?

Nauka picia z kubeczka to ważny krok, dzięki któremu maluch zdobywa kolejne umiejętności pozwalające mu osiągać coraz większą samodzielność. Zanim…
CZYTAJ

Detoks bez tajemnic. Czy nasz organizm potrzebuje oczyszczenia?

Wielkimi krokami zbliża się długo wyczekiwany okres urlopowy. To czas wyzwań i postanowień – pozytywnie naładowani słonecznymi promieniami, chcemy wprowadzić…
CZYTAJ

Beachy look w kilku krokach

Przemyć wakacyjne wibracje do swojej stylizacji. Stwórz makijaż, który przywodzi na myśl słońce i plaże. Pozwól, by Twoja opalona cera…
CZYTAJ

Domowej roboty aparaty ortodontyczne – eksperci przestrzegają przed niebezpiecznym trendem z internetu

Aparaty ortodontyczne DIY zyskały popularność w sieci, szczególnie wśród dzieci i nastolatków. Na internetowych filmikach widzimy, jak za pomocą m.in.…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Jak dbać o stopy w każdym wieku?

Jak dbać o stopy w każdym wieku? Stopy zaczynają się starzeć już…
CZYTAJ

Atak kleszczy! Jak ochronić się przed kleszczami? Sięgnij po BorelissPro od DuoLife

Sezon wiosenno – letni rozpoczął się na dobre, a w raz z…
CZYTAJ

Fitness na powietrzu – łyżworolki damskie są coraz modniejsze!

Aktywne kobiety, które zamiast ćwiczeń w domu czy zajęć na siłowni wybierają…
CZYTAJ

Zdrowe i czyste uszy? Postaw na profilaktykę!

O uszy trzeba dbać - o tym wiemy wszyscy. Niestety, kłopoty z…
CZYTAJ

Tarczyca – mały, ale ważny „motyl” w naszym organizmie

Tarczyca – mały, ale ważny „motyl” w naszym organizmie. Zmęczenie, problemy ze…
CZYTAJ