Święta w wersji light – Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię



Z czym kojarzą się nam Święta Bożego Narodzenia? Z kolorową choinką, pięknymi dekoracjami, a przede wszystkim zapachem smacznych potraw. Na wigilijne pyszności czekamy cały rok. Niestety staropolskie potrawy to prawdziwe bomby kaloryczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby świąteczne dania przygotować w nowej, dietetycznej formie.Przyjęło się, że w Wigilię serwujemy dwanaście dań, czyli tyle ilu było Apostołów podczas Ostatniej Wieczerzy. Chociaż nie wszystkie panie domu przyrządzają taką właśnie ilość posiłków, to z całą pewnością są potrawy, które co roku królują na naszych stołach. W wielu polskich rodzinach święta nie mogą obejść się bez pierogów z kapustą czy symbolicznego karpia. Tymczasem niektóre potrawy możemy przygotować w lżejszej wersji, jednocześnie odświeżając menu.KARP – Król w nowej odsłonieObecność tej ryby na polskim stole to długa historia. Jednak nie wszyscy wiedzą, że tradycja karpia podczas Wigilii pojawiła się dopiero w czasach PRL-u. Gatunek ten był jednym z niewielu dostępnych i stosunkowo tanich. Ówczesne hasło: Karp na każdym stole w Polsce sprawiło, że potrawa na dobre wpisała się w kanon świątecznych dań. Dla jej smakoszy mamy prosty, a zarazem smaczny przepis na karpia z orzechami i białym winem.Przygotowanie potrawy:Pokrojony filet należy dokładnie natrzeć sokiem z cytryny i pozostawić na godzinę w lodówce. Schłodzoną rybę trzeba obtoczyć w mące, posolić i popieprzyć, a następnie delikatnie podsmażyć.Kiedy nabierze ona złocistego koloru wkładamy ją w żaroodpornym naczyniu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. W tym czasie na patelni prażymy orzechy (laskowe albo nerkowce).Gdy będą rumiane dolewamy do nich trzy czwarte szklanki wina i dwie łyżki miodu, a całość mieszamy. Upieczonego karpia równomiernie polewamy sosem.



PIEROGI ZE SZPINAKIEM – Z zielonym wnętrzem

Pierogi to pozycja obowiązkowa w świątecznym menu. Zazwyczaj są one z kapustą, z grzybami albo ruskie.  Zgodnie z tradycją do niektórych dodajemy jeden grosz, zaś ten kto trafi na monetę  będzie miał szczęście w nadchodzącym roku. To jedno z najpopularniejszych polskich dań można przyrządzić w bardzo zdrowy, a równocześnie oryginalny sposób. Na przygotowanie takiego farszu wystarczy kilkanaście minut.

Przygotowanie potrawy:

Szpinak dusimy na patelni z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Następnie wystarczy dodać do niego ser, a całość wymieszać. Taką masą można wypełnić pierogi.

modanaurode.pl pierogi-z-szpinakiem Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię

SERNIK – Łakocie w lekkiej formie

Dopełnieniem każdej kolacji jest deser. Choć musi być słodki, to nie znaczy, że kaloryczny. Przedstawiamy przepis na delikatny sernik, który przypadnie do gustu największym łasuchom. Jego sekret tkwi w chudym, ale dobrej jakości twarogu.

Przygotowanie potrawy:

Jaja należy utrzeć ze słodzikiem, solą i cukrem waniliowym tak, aby masa była puszysta. Potem dodajemy zmielony twaróg i budyń. Składniki mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy połowę masy. Natomiast na warstwie serowej wykładamy oprószone mąką brzoskwinie bądź ananasy. Następnie wykładamy resztę masy i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Święta Bożego Narodzenia to czas kiedy trudno oprzeć się domowym rarytasom. Rodzinna atmosfera sprzyja kosztowaniu wszystkich dań. Łatwiej niż zazwyczaj łamiemy dietetyczne zakazy. Chociaż zdarza się, że wigilijną kolację nasz żołądek pamięta jeszcze przez kilka dni. Dlatego w tym roku pokuśmy się o kuchenne eksperymenty i spróbujmy czegoś w wersji light. Będzie równie smacznie, a na pewno zdrowo.

modanaurode.pl sernik Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię

ZOBACZ TAKŻE

Ultradźwięki – ultrazabieg, ultralifting, medycyna estetyczna

HIFU jest w ostatnim czasie bardzo modnym zabiegiem medycyny estetycznej. Jego wielką zaletą jest to, że liftinguje skórę bez podrażnienia…
CZYTAJ

Jak dbać o zęby w czasie świąt? Uwaga na cukier, kwasy i… wino

Święta sprzyjają objadaniu się. Cierpi na tym często żołądek i wątroba, ale także zęby. Spore dawki cukru, oblepiających potraw, cytrusów…
CZYTAJ

Pomyśl o sobie na święta! Zabiegi odmładzające, medycyna estetyczna

Choć ilość świątecznych spraw potrafi przytłoczyć każdą, nawet najlepiej zorganizowaną panią domu, warto w natłoku obowiązków znaleźć choć chwilę dla…
CZYTAJ

Jak w naturalny sposób pozbyć się rozstępów po ciąży?

Nawet 60% kobiet po urodzeniu dziecka zmaga się z problemem nieestetycznych rozstępów. Na początku mają postać czerwonych lub różowych pręg,…
CZYTAJ

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ