Smaczne i zdrowe święta bez glutenu? Podpowiadamy, jak się do nich przygotować



Święta Bożego Narodzenia kojarzą się większości Polaków ze stołem suto zastawionym pysznymi potrawami. Unoszące się nad nim zapachy ryb, ciast, sałatek czy wędlin tworzą mieszankę, której nie sposób się oprzeć. Ale czy w dobie coraz bardziej powszechnych alergii pokarmowych można dziś łatwo przygotować świąteczny stół w smacznym i zdrowym wydaniu? Jak najbardziej.

 

Wystarczy odpowiednio wcześniej zaplanować menu na ten czas, uzupełniając je o wartościowe i pozbawione glutenu produkty spożywcze. To gwarancja tego, że będziemy w pełni cieszyć się wigilijnym wieczorem spędzonym z bliskimi. Bez gimnastykowania się w kuchni i – co ważne – nadwyrężania domowego budżetu.

 

Gwiazdka pełna smaku

Tradycyjne świąteczne potrawy to charakterystyczny element polskiej kuchni wigilijnej. Jednak o ile przygotowywane na tę okazję menu urzeka smakiem, to jego skład często może zaszkodzić osobom o bardziej wrażliwym układzie pokarmowym. Wszystko przez alergie pokarmowe,

w tym uczulenie na gluten – chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Pojawiająca się na skórze pokrzywka czy wodnisty katar występujący po spożyciu niektórych produktów to pierwszy sygnał, że coś może być nie tak z naszym zdrowiem.

 – Dlatego jeśli cierpimy na nietolerancję tego białka, podejrzewamy u siebie problemy z trawieniem go albo ktoś z bliskich jest na niego uczulony, ułatwmy sobie i innym konsumpcję  mówi Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu w firmie Gzella.

– Wystarczy, że podzielimy świąteczne menu na potrawy przygotowane na bazie produktów z glutenem i pozbawione tego składnika. Dzięki temu wszyscy uczestnicy posiłku będą cieszyć się smakiem kosztowanych potraw. I to na długo po odejściu od stołu.



 

Coraz łatwiej (i smaczniej) bez glutenu

Zaletą produktów bezglutenowych jest ich coraz lepsza dostępność w sklepach – i to nie tylko tych ze zdrową żywnością. To świetna wiadomość dla wszystkich, którym zależy na urozmaiceniu wigilijnej kolacji o pełne aromatu artykuły spożywcze i jednocześnie odpowiednie dla wszystkich cierpiących na nietolerancję tego białka czy też tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i uregulować gospodarkę wodną swojego organizmu.

Najważniejsze jest jednak to, że z pomocą produktów bezglutenowych można przygotować na Wigilię potrawy równie smaczne, co te przyrządzane z tradycyjnych składników.

– Gluten już dawno przestał być „problematycznym” elementem polskiej kuchni – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

– Będąc na diecie bezglutenowej, można jeść tak zdrowo, jak i smacznie, nie odmawiając sobie praktycznie żadnych potraw podanych na świątecznym stole. Szczególnie gdy mowa o tych z dodatkiem mięsa, takich jak np. pasztety. Wystarczy wyrobić ciasto z mąki bezglutenowej, np. mąki kukurydzianej – równie smacznej jak ta tradycyjna, za to pozbawionej uczulającego składnika. Odrobina pomysłowości i nieprzebrane źródło pysznego smaku podane mamy na tacy.

 

Tylko sprawdzone wędliny

Dzisiejsza oferta rynku spożywczego jest bardzo szeroka. O ile jednak branża bezglutenowych produktów piekarniczych rozwija się bardzo szybko i takie pieczywo można znaleźć nawet w małych sklepach osiedlowych, o tyle większy problem jest z dostępem do wędlin produkowanych bez wykorzystania tego białka.

Na szczęście to się zmienia i z roku na rok oferta takich produktów się zwiększa, podobnie jak zapotrzebowanie na nie. Sprzyja temu fakt, że dieta bezglutenowa dawno przestała być „modą” określonej grupy społecznej, stając się powszechnym zjawiskiem. – Coraz częściej kupujemy wędliny bezglutenowe na święta – mówi Karolina Kawczyńska z firmy Gzella.

– I nic w tym dziwnego. Polacy przekonali się, że tradycyjne potrawy mogą zyskać naprawdę wyjątkowy wyraz właśnie dzięki wyeliminowaniu z nich glutenu i jednocześnie wzbogacenia składu wędlin o inne wartościowe składniki. Takie produkty, jak np. wysokomięsna Szynka Od Dawien Dawna mini firmy Gzella, to nie tylko gwarancja wyrobów wysokiej jakości. Kiełbasa Biała Surowa z dodatkiem aromatycznej mieszanki przypraw, wyprodukowana ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego to również idealne źródło białka. Natomiast w bigosie dobrze sprawdzą się Śląska Extra o apetycznej złocistej barwie i wysokomięsny Boczek Wędzony, który dzięki wędzeniu naturalnym dymem olchowo-bukowym nada potrawie wyjątkowy aromat.

 

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Szczególnie dla Polaków, celebrujących go w gronie najbliższych. Zadbajmy więc, by na wigilijnym stole nie zabrakło produktów nieuczulających i wysokiej jakości. Postawmy na to, co dobre, smaczne i zdrowe, czyli na dania pozbawione glutenu.

 

O firmie:

W 1985 rozpoczęła się wyjątkowa historia, która rozwija się do dzisiaj, otwierając z każdą dekadą nowe rozdziały.  Mirosław Gzella wcielił w życie odważną wizję zrodzoną z pasji do jakości i dobrego smaku. Początkowo mały zakład wędliniarski z przydomowym sklepem na przestrzeni 30 lat stał się silną korporacją swoim zasięgiem pokrywającą całą Polskę. Domem marki Gzella do dziś jest położona w samym sercu Borów Tucholskich miejscowość Osie. To właśnie w tym malowniczym otoczeniu powstają wysokojakościowe wyroby wędliniarskie – niezmiennie od lat.

ZOBACZ TAKŻE

Czy warto zacząć odchudzać się latem?

Czy warto zacząć odchudzać się latem? Postanowienie, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów i zadbać o kondycję, robimy najczęściej kilka tygodni…
CZYTAJ

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż w 600 reakcjach enzymatycznych, co sprawia że jest…
CZYTAJ

Wakacje bez kompleksów! Cellulit, wystające boczki, problemy ze skórą jak temu zaradzić?

Wakacyjne wyjazdy powinny kojarzyć nam się tylko pozytywnie. Co może być złego w urlopie spędzonym na plaży czy przy hotelowym…
CZYTAJ

Prowadzisz samochód? Dowiedz się, jak latem zadbać o jakość i komfort widzenia

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wymagającymi warunkami dla kierowców są upał, pełne słońce i bezchmurne niebo. Cieszymy się, że…
CZYTAJ

Wypełniacze – letnia, odmładzająca alternatywa dla zabiegów regenerujących

Okres letni to bardzo dobry czas na zabiegi na bazie wypełniaczy. Są one dobrą alternatywą dla osób, które dbają o…
CZYTAJ

Jakie składniki redukują cellulit?

Jakie składniki redukują cellulit? Kofeina oraz ekstrakty z bluszczu, ruszczyka kolczastego, kasztanowca, bylicy boże drzewko i alg to składniki, jakie…
CZYTAJ

Sałatka z cukinią i rukolą

Składniki: garść liści sałaty - mytej Rukoli marki Eisberg 1 cukinia kilka zielonych oliwek 2 czerwone pomidory 2 łyżki pociętego…
CZYTAJ

Skóra w słońcu – czas na letni makijaż pielęgnacyjny!

Skóra w słońcu – czas na letni makijaż pielęgnacyjny! Nadeszło długo wyczekiwane lato. Choć to czas błogiego relaksu, to skóra…
CZYTAJ

5 kroków do zadbanej męskiej skóry

Skóra mężczyzny różni się od kobiecej – głównie ze względu na różnice w gospodarkach hormonalnych obydwu płci. U panów jest…
CZYTAJ

Domowa granola z mlekiem waniliowym

Domowa granola z mlekiem waniliowym - Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Składniki: - miód 3 łyżki - płatki…
CZYTAJ

Infekcja zęba u dziecka? Poznaj 7 niepokojących objawów

Ból głowy, gorączka, rozdrażnienie i brak apetytu, to objawy, które mogą towarzyszyć wielu chorobom. Jednak, jeśli oprócz nich, pojawią się…
CZYTAJ

Wakacyjny niezbędnik – te produkty zabierz ze sobą w podróż!

Wakacyjny niezbędnik – te produkty zabierz ze sobą w podróż! Na wyjeździe czy w podróży potrzebujesz ze sobą mieć tylko…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż…
CZYTAJ

Prowadzisz samochód? Dowiedz się, jak latem zadbać o jakość i komfort widzenia

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wymagającymi warunkami dla kierowców są upał,…
CZYTAJ

Alergia zdemaskowana – Badania pomocne w diagnostyce alergii

Alergia to problem powszechny i szczególnie doskwierający o tej porze roku. Jakie…
CZYTAJ

Wyciągi roślinne złagodzą skutki słońca

Mimo, iż nadmierna opalenizna stała się passe, nadal wiele osób zagrożonych jest…
CZYTAJ

Barwione soczewki okularowe – modny gadżet lepszy komfort widzenia

Coraz częściej zauważyć można osoby, które nie tylko na plaży czy stoku,…
CZYTAJ