Pistacje – orzechy szczęścia



Pistacje – orzechy szczęścia

Takim mianem Chińczycy określają te wyjątkowo smaczne i zdrowe owoce. Jednak nie tylko mieszkańcy Dalekiego Wschodu docenili ich walory odżywcze i kulinarne. Ten przysmak o charakterystycznej zielonej barwie znany jest w wielu regionach świata już od starożytności. W dzisiejszych czasach, cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.

Drzewa pistacjowe uznawane są za długowieczne, ponieważ owocują nawet przez 200 lat. Ciepłolubna roślina pochodzi z terenów Azji Mniejszej i Środkowej. W Europie, największe plantacje znajdują się natomiast na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego. Z uprawy tych aromatycznych orzechów słynie grecka wyspa Egina. Dojrzewają one na przełomie lata i jesieni, a o ich gotowości do spożycia świadczą zaróżowione, pęknięte skorupki. Poza wyjątkowym smakiem, pistacje odznaczają się prozdrowotnymi właściwościami oraz wieloletnią i fascynującą historią.

Pistacje – Smakołyk z królewskich stołów

Drzewo pistacjowe uznawane jest za jedno z najstarszych kwitnących drzew orzechowych. Już w biblijnej Księdze Rodzaju możemy znaleźć o nich wzmiankę. Makeda, władczyni królestwa Saby tak je uwielbiała, że wydała rozkaz, aby wszystkie pistacje, które zostaną zebrane na terenie całego państwa były przeznaczone tylko dla niej.

Do Imperium Rzymskiego sprowadził je sam cesarz Witelkoiusz. W spisanej po łacinie książce kucharskiej pochodzącej z czasów starożytności znajdziemy wiele przepisów, których jednym ze składników są zielone orzechy. Apicjusz, jej autor uważany za mistrza sztuki kulinarnej epoki antyku, doceniał charakterystyczny smak oraz zdrowotne właściwości pistacji.




Pistacje – Owoc o wielu twarzach

Pistacje, nazywane również zielonymi migdałami używane są przede wszystkim do przygotowywania wyrobów cukierniczych takich jak: torty, ciasta i puddingi. Doskonale sprawdzają się także jako składnik słodkich mas oraz lodów. Ponadto można spożywać je w formie przekąski, zarówno na surowo, jak i po wcześniejszym uprażeniu. Z nasion tych owoców wytłacza się olej, który uchodzi za ekskluzywny dodatek do różnego rodzaju potraw. Co ciekawe, ich walory cenione są nie tylko w kuchni. Znajdują one szerokie zastosowanie w branży meblarskiej. Żywicę drzewa pistacjowego wykorzystuje się przy produkcji lakierów, a ekstrakt pochodzący z liści stosowany jest do barwienia jedwabiu i dywanów.

Naturalny kompleks witamin

Zielone migdały są bogatym źródłem wielu cennych dla organizmu mikro- i makroelementów. Zawierają duże ilości białka, żelaza, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Pistacje polecane są osobom dbającym o linię, ponieważ wchodzący w ich skład błonnik przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne. Lekarze i dietetycy zalecają ich częste spożywanie w ramach profilaktyki chorób serca. Co więcej, uchodzą za jeden z najsilniejszych antyoksydantów, co oznacza, że mają dobroczynny wpływ nie tylko na zdrowie. Jako silny przeciwutleniacz pozytywnie oddziałują na stan skóry oraz pozwalają zachować jej młody wygląd.

Choć w naszym klimacie wyhodowanie drzewa pistacjowego we własnym ogrodzie może okazać się niemożliwe, to nie należy rezygnować z ich spożywania. Doceńmy zalety zielonych orzeszków i włączmy na stałe do swojego jadłospisu.

Źródło: ROS-SWEET Sp. z o.o. 

ZOBACZ TAKŻE

Pomyśl o sobie na święta! Zabiegi odmładzające, medycyna estetyczna

Choć ilość świątecznych spraw potrafi przytłoczyć każdą, nawet najlepiej zorganizowaną panią domu, warto w natłoku obowiązków znaleźć choć chwilę dla…
CZYTAJ

Jak w naturalny sposób pozbyć się rozstępów po ciąży?

Nawet 60% kobiet po urodzeniu dziecka zmaga się z problemem nieestetycznych rozstępów. Na początku mają postać czerwonych lub różowych pręg,…
CZYTAJ

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy z chrupiącym dodatkiem

POSTNE, ALE NIE NUDNE – ZUPA Z CIECIERZYCY I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHRUPIĄCYM DODATKIEM Składniki na 4 porcje • ciecierzyca…
CZYTAJ

Zimowa recepta na blizny

Blizny powstają na skutek uszkodzenia, a następnie zasklepienia się skóry. Nowa tkanka różni się jednak od skóry właściwej kolorem i…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ