Pikanteria w kuchni czyli musztarda rządzi w kuchni! Odkryj smakowite przepisy.



Poszukujesz uniwersalnego dodatku do swoich dań? Koniecznie postaw na musztardę! Ta prosta kombinacja ziaren gorczycy, wody i octu jest jedną z najbardziej wszechstronnych przypraw na świecie.

Idealna do kanapek, mięsa, ryb i sałatek sprawdzi się w każdej kuchni. Przekonaj się z czym komponuje się najlepiej!

Moda na gotowanie:

Moda na gotowanie nie mija! Coraz chętniej na różne sposoby łączymy składniki i przyprawy, uwielbiamy eksperymentować. Poszukując inspiracji warto bliżej przyjrzeć się musztardzie. Jej charakterystyczny aromat potrafi odmienić smak potraw, nadając im zupełnie nowe oblicze. Jeśli zastanawiasz się jak wykorzystać musztardę w swojej diecie, przygotowaliśmy dla ciebie kilka nieszablonowych propozycji!



Musztarda w kuchni:

Wielbicielom pikantnej kuchni z pewnością przypadną do gustu musztardy o mocnym, zdecydowanym smaku. Na przystawkę przygotuj zapiekany camembert z czosnkiem  i sosem musztardowo-miodowym stworzonym na bazie dwóch łyżek białego wina, łyżeczki miodu i Musztardy Kieleckiej rosyjskiej.

Jeśli serwujesz jedno danie obiadowe, postaw na łososia w przygotowanej wcześniej marynacie z dodatkiem soku z cytryn, białego wina, kopru i Musztardy Kieleckiej sarepskiej. To jednak nie wszystko! Co powiesz na pierś z kurczaka z dodatkiem sosu o pikantnej pomidorowo-paprykowej nucie? Wystarczy, że na głębokiej patelni usmażysz sześć drobno pokrojonych pieczarek    i cebulę, oraz połączysz je z czterema łyżeczkami Musztardy

Kieleckiej pikantnej i 200 ml śmietany 18%, aby otrzymać ostry, aromatyczny sos. Do smaku dodaj odrobinę soli, pieprzu, słodkiej papryki i podawaj z ciepłym ryżem oraz zarumienionym na złoto kurczakiem.

Na co dzień, ciekawą alternatywą dla popularnej margaryny będzie aromatyczne masło z musztardą. „Tradycyjne” masło połącz z kilkoma łyżkami Musztardy Kieleckiej chrzanowej, następnie z masy uformuj prostokąty i schłodź przed podaniem. Każda kanapka nabierze charakteru!

modanaurode-WSP SPOŁEM Musztarda Kielecka sarepska 190g

Sztuka kulinarnej łagodności

Zwolennicy łagodnych smaków powinni wybierać musztardy o delikatnym aromacie i aksamitnej konsystencji. Łącząc Musztardę Kielecką delikatesową stołową z sosem winegret otrzymasz wytrawny dodatek do surówek i sałatek. Smak mięs z rusztu podkreśli lekko słodkawa Musztarda Kielecka kremska, którą uzupełniono aromatycznym bukietem starannie wyselekcjonowanych ziół.

modanaurode.pl  -  kuchnia pikanteria w kuchni

Jeśli szukasz nowych pomysłów na zalewy, wypróbuj ogórki w zalewie musztardowej. Do jej przygotowania będą ci potrzebne: litr wody, szklanka octu i cukru, 3 płaskie łyżki soli i 5 łyżek  ulubionej Musztardy Kieleckiej.

Dodając marchewkę, nieco chrzanu, koper, ziele angielskie, gorczycę, pieprzw ziarenkach, liść laurowy i czosnek otrzymasz aromatyczną kompozycję, którą będziesz mógł smakować w długie jesienne oraz zimowe wieczory.

Eksperymentując w kuchni i zmieniając smak popularnych dań zaskoczysz przyjaciół i kto wie… może odnajdziesz nowe hobby? Odkryj smakowite przepisy i zostań samozwańczym mistrzem kuchni!

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ