Pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami



Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

– Masło Ekstra od OSM Piątnica               50g

– mąka pszenna                                            2 szklanki

– proszek do pieczenia                               2  łyżeczki

– cukier                                                            3 łyżki

– jajka                                                               3 szt.

– maślanka                                                     3 szklanki

– olej do natłuszczenia patelni

– ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)

 

Sos karmelowy:

– Śmietanka 42% od OSM Piątnica           200ml

– Masło Ekstra od OSM Piątnica                1 łyżka

– cukier                                                             6 łyżek

– woda                                                              100ml



Wykonanie:

Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę,  i roztopione masło. Całość wymieszać.

Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru.

Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić do przestygnięcia.

Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem.

Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

Dziecku do szkoły zapakuj coś na ząb!

Od tego, co przygotujesz swojemu dziecku na drugie śniadanie zależy, czy sięgnie w przyszłości po szkodliwe dla zębów „śmieciowe jedzenie”.…
CZYTAJ

Agnieszka Kaczorowska szczerze o swoim pomyśle na życie – „Przyjemne rzeczy, to dla mnie za mało”

Jesienna słota, krótkie dni i niskie temperatury powodują, że brakuje nam chęci do działania i jedyne, o czym marzymy to…
CZYTAJ

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują dalszy spadek temperatur, opady śniegu,…
CZYTAJ

Zatrzymaj czas

Kto z nas nie zastanawiał się nad sekretem gwiazd, które z roku na rok wyglądają coraz lepiej? Przecież procesy starzenia…
CZYTAJ

Przepis na zupę chlebową – pomysłowo, bezglutenowo i w 15 minut!!!

Bardzo pomysłowa i aromatyczna propozycja przepisu na sycącą zupę, która jest gotowa w 15 minut. Proste składniki, krótki czas przygotowania…
CZYTAJ

Wielkie otwarcie Butik Caffe!

Na modowej mapie Warszawy, przy ulicy Zgoda 3/5 powstało nowe, wyjątkowe miejsce dla kobiet szukających inspiracji - Butik Caffe! Dziennikarki,…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i nieprzyjemny zapach, a sporo osób…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z przerzutami do mózgu, płuc i…
CZYTAJ

Popękane naczynka na twarzy – to nie problem!

Szacuje się, że z trwałymi lub przejściowymi problemami z rozszerzonymi czy pękającymi naczynkami krwionośnymi zmaga się aż 60% populacji! Czerwone…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ