Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym
Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym
Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw. Danie to charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy po prostu uroczyste kolacje w gronie najbliższych.
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
- Listki bazylii
Pulpety:
- Mięso mielone wołowe/wieprzowe – 400 g
- Parmezan – ok. 2 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Jajko – 2 szt.
- Bułka tarta – 3 łyżki
- Oregano, sól, pieprz
Sos:
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 3 ząbki
- Oliwa – 1 łyżka
- Przecier pomidorowy – 700 g
- Cukier – szczypta
- Oregano, sól, pieprz
- Mleko – 100 ml
Wykonanie:
- Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
- Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.
- Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.
Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie…
Doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie,…
Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita grubego. Ten złośliwy nowotwór jest drugim – po…
Tagi
#koronawirus
#zdrowoismacznie
badania
badania laboratoryjne
beauty
cellulit
ciąża
covid-19
dieta
dziecko
fashion
fit
ginekologia estetyczna
gotowanie
hifu
kosmetyki
kulinaria
make up
makijaż
medycyna estetyczna
medycyna estetyczna zabiegi
mezoterapia
moda
odmładzanie
pielęgnacja
przepisy
próchnica
sałatki
skóra trądzikowa
stomatolog
stomatologia
trendy
UNICEF
uroda
wegańskie potrawy
wege
wybielanie zębów
wypadanie włosów
włosy
zabiegi
zdrowie
zmarszczki
zmiany klimatyczne
zupy
zęby