Lody, lody dla ochłody. Lody własnej roboty!



Lody to nie tylko smaczna, ale i wbrew pozorom zdrowa przekąska. Pod warunkiem jednak, że przygotujemy je w domu. Wtedy sami decydujemy o tym, jakich użyjemy składników, ile dosypiemy cukru i czy dodamy czekoladę. Co ważne, lody to jedne z najmniej kalorycznych słodyczy. W dodatku potrafią schłodzić nasz organizm w letnie dni i poprawić nastrój.

Każde lody są zdrowe, o ile nie będziemy jeść ich w nadmiarze. Przede wszystkim są lekkostrawne, dlatego mogą być spożywane przez dzieci już od drugiego roku życia, osoby starsze i kobiety w ciąży. Mogą się nimi zajadać nawet uczuleni na białko mleka krowiego – należy wtedy wybierać sorbety (zwane potocznie sopelkami, przypominające wyglądem i smakiem zamrożony sok). Poza tym lody zawierają wapń i białko, a ich dodatkową zaletą jest fakt, że potrafią łagodzić ból. Szczególnie dobre są te, które przyrządzimy sami w domu.

Dobre lody, bo własne

Przepisów na lody jest naprawdę wiele. Przyrządzić możemy je bezpośrednio ze zmiksowanych owoców, dodać jogurtu, bądź od podstaw – przygotować masę ze śmietany, jajek i cukru, ewentualnie mleka, do której dodaje się mus owocowy. Wodze fantazji można puścić zastanawiając się nad ostatecznym smakiem oraz wyglądem naszego rarytasu. W wyborze mogą nam pomóc wspomnienia z dzieciństwa lub przywoływanie na myśl takich lodów, które wiążą się dla nas z miłym doświadczeniem, np. wakacyjnym wyjazdem. W ten sposób zyskamy podwójną przyjemność. Poza tym porcje lodów domowych są doskonałą przekąską na przyjęciach w gronie rodziny i przyjaciół.

Wielu z nas rezygnuje z produkcji własnych lodów, bo obawia się, że jest to zajęcie czasochłonne lub kosztowne. Nic bardziej mylnego. Podczas zamrażania możemy przecież robić różne inne czynności, a koszt zakupu składników jest zazwyczaj porównywalny do gotowego produktu.



Lody owocowe czy pistacjowe

Jeśli chcemy uzyskać lody o pożądanym przez nas smaku wystarczy dodać do bazy lodowej odpowiednie składniki – np. bakalie, suszone owoce. Możemy przygotować zmielone lub posiekane orzechy: włoskie, laskowe bądź pistacje. Zawierają one cenne tłuszcze, witaminę E, witaminy z grupy B, magnez. Potrafią też korzystnie wpływać na układ pokarmowy – przykładowo pistacje zawierają spore ilości błonnika, który wspomaga przemianę materii. Dlatego poleca się je wegetarianom, sportowcom, osobom pracującym umysłowo i wszystkim tym, którzy znajdują się w stresujących sytuacjach. Do orzechów warto też dodać nieco rodzynek. Wówczas zyskamy bardziej słodki smak bez konieczności używania białego cukru. Poza tym w rodzynkach znajdują się cenne witaminy, takie jak: A, C, E i cała gama witamin z grupy B.

 

Przygotowując lody możemy również skorzystać niemal z całej gamy dostępnych świeżych owoców i dodać je do swojej przekąski albo zrobić owocowy mus i połączyć z lodową bazą. Jedną z głównych zalet takiego deseru jest to, że nie tylko wspaniale wygląda i smakuje, ale równocześnie orzeźwia. Najbardziej popularne są w tym wypadku maliny, truskawki, jeżyny, jagody, ale warto też poeksperymentować z bardziej egzotycznymi owocami.

modanaurode.pl  -  lody wlasnej roboty, jak zrobic samemu lody?

Odrobina czasu i chęci aby samemu zrobic lody

Istnieje też wersja owocowych lodów dla osób mniej pracowitych. Okazuje się, że można je przyrządzić bez mleka i długiego mrożenia. Wystarczy za pomocą blendera zmiksować banany z mrożonymi owocami. Już po chwili uzyskuje się delikatny i kremowy deser.

 

Jeśli jednak dysponujemy dużą ilością wolnego czasu możemy bardziej skupić się nie tylko na tym co znajduje się wewnątrz naszych smakołyków, ale również i na ich wyglądzie. Lody można podawać na wafelku lub w fantazyjnych naczyniach. Dzieciom szczególnie spodobają się te desery, które są kolorowo udekorowane. Można to zrobić przy pomocy orzechów i małych owoców (rodzynek, jagód czy żurawiny). Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie gotowych ozdób do ciast.

W ciepłe dni mamy mniejszą ochotę na gorące wypieki. Dlatego warto zastąpić je lodowymi pucharkami, roladami i tortami. Można je przygotować znacznie szybciej i zazwyczaj łatwiej niż te pieczone w piekarniku. A przyjemny wygląd, zapach, smak i chłodne orzeźwienie z pewnością przekonają nawet tych mniej zagorzałych amatorów deserów.

ZOBACZ TAKŻE

Męskie sprawy w gabinecie medycyny estetycznej!

Mówi się, że idealny zabieg dla mężczyzny to jak dobrze „skrojony garnitur” szyty na miarę jego potrzeb. Musi więc być…
CZYTAJ

Barwione soczewki okularowe – modny gadżet lepszy komfort widzenia

Coraz częściej zauważyć można osoby, które nie tylko na plaży czy stoku, ale również podczas spaceru w lesie czy przechadzki…
CZYTAJ

Ciepło, coraz cieplej! I co dalej? Radzi dr Marek Janisz

Temperatura za oknem wciąż rośnie, zwiastując nadchodzące lato. To idealny moment, by skorzystać z profesjonalnych zabiegów upiększających, które rozgrzewając komórki,…
CZYTAJ

Zacznijmy szanować swoje stopy – Czy ładna i dobrze skrojona szpilka także jest niezdrowa?

Noszenie niewłaściwego obuwia, powszechna moda na bieganie i brak odpowiedniej profilaktyki schorzeń – wszystko to sprawia, że stopy narażone są…
CZYTAJ

Nowoczesna ortopedia z komórkami macierzystymi

Komórki macierzyste z tkanki tłuszczowej mogą różnicować się w chrząstki i kości, dzięki czemu są wykorzystywane w nowoczesnej ortopedii. Podane…
CZYTAJ

Nadpotliwość – jak sobie z nią radzić?

Lato w tym roku jest wyjątkowo ciepłe, a naprawdę upalne dni dopiero przed nami. Co zrobić, aby w tym czasie…
CZYTAJ

Pieczone ormianskie pierogi ze szpinakiem, pierogi niekoniecznie po polsku:przepisy z czterech stron świata

Z mięsem, szpinakiem, czy ruskie. Okraszone masełkiem, skwarkami lub polane śmietaną. Trudno zliczyć rodzaje i sposoby podawania pierogów. Choć wydawać…
CZYTAJ

Mamą być, czyli jak zadbać o ciało po ciąży

Ciąża i macierzyństwo to wyjątkowy czas. Mimo tego wielu kobietom nadal kojarzy się z rozstępami, dodatkową ilością tkanki tłuszczowej, rozluźnionymi…
CZYTAJ

Przepis na bezglutenowy aromatyczny chleb trzy ziarna – pyszny, chrupiący chleb prosto z twojego piekarnika

Dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe wypieki zarówno te słodkie jak i wytrawne, przedstawiamy prosty przepis na pyszny, niezwykle aromatyczny…
CZYTAJ

Sposób na długą młodość skóry: głębokie i długotrwałe nawilżenie metodą Hydrobalans

Oczyszczanie i nawilżanie w jednej idą parze. Usunięcie resztek makijażu i zanieczyszczeń to podstawa, ale bez odpowiedniej dawki nawilżenia o…
CZYTAJ

Jak pozbyć się niechcianych „pamiątek” po trądziku?

Pozornie trądzik jest wyłącznie problemem nastolatków. Okazuje się jednak, że często przypadłość ta dotyka także osoby dorosłe, które lata szkolne…
CZYTAJ

Pielęgnacja twarzy i ciała z Dominiką Grosicką

Pielęgnacja twarzy i ciała z Dominiką Grosicką. Rano, wieczorem, po treningu i przed ważnym wyjściem – pielęgnacja to podstawa zdrowego…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Barwione soczewki okularowe – modny gadżet lepszy komfort widzenia

Coraz częściej zauważyć można osoby, które nie tylko na plaży czy stoku,…
CZYTAJ

Zacznijmy szanować swoje stopy – Czy ładna i dobrze skrojona szpilka także jest niezdrowa?

Noszenie niewłaściwego obuwia, powszechna moda na bieganie i brak odpowiedniej profilaktyki schorzeń…
CZYTAJ

Nowoczesna ortopedia z komórkami macierzystymi

Komórki macierzyste z tkanki tłuszczowej mogą różnicować się w chrząstki i kości,…
CZYTAJ

Jak dbać o stopy w każdym wieku?

Jak dbać o stopy w każdym wieku? Stopy zaczynają się starzeć już…
CZYTAJ

Atak kleszczy! Jak ochronić się przed kleszczami? Sięgnij po BorelissPro od DuoLife

Sezon wiosenno – letni rozpoczął się na dobre, a w raz z…
CZYTAJ