Lato w słoiku, czyli przetwory domowej roboty



Schyłek lata to idealny czas na przygotowanie przetworów. Bogactwo świeżych owoców daje nam szeroki wachlarz możliwości wykorzystania tych produktów.

Poza zajadaniem się nimi na surowo, możemy pomyśleć, w jaki sposób zatrzymać mijające lato w słoikach.

Każdy z nas na pewno ma w pamięci smak babcinych kompotów i powideł. Dziś tradycyjne przetwory, zwykle z braku czasu, zastępujemy gotowymi produktami kupionymi w sklepie. Jednak kto nie zjadłby z przyjemnością prawdziwego, pachnącego owocami dżemu lub nie wypił smacznego, świeżego soku? Zastanówmy się, czy nie warto poświęcić odrobiny czasu na przygotowanie przetworów domowej roboty.

Przetwory domowej roboty, wyroby – własne, czyli sprawdzone

Oczywistym jest, że kupując przetwory w sklepie nie mamy pełnej wiedzy na temat procesu ich przygotowania. Nie wiemy skąd dokładnie pochodzą owoce, z których są  wyprodukowane. Na etykiecie możemy przeczytać jedynie o procentowej zawartości poszczególnych składników.

Gotowe produkty, zanim trafią do sklepu, muszą przebyć długą drogę. Dlatego też, aby zachować ich świeżość, smak i aromat, stosuje się rozmaite konserwanty, ulepszacze oraz barwniki. Żadna z tych substancji nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Ten koronny argument powinien przekonać nas do przygotowywania własnych przetworów. Nagrodą za włożoną w ich przyrządzenie pracę będzie pewność, że jemy produkt skomponowany ze świeżych owoców i w sposób jak najbardziej naturalny.



Do wyboru, do koloru, smaczne kompoty….

Jeśli podczas szarej jesieni, często mamy ochotę na witaminową bombę, warto pomyśleć o tym już latem. W tej roli doskonale sprawdza się sok z czarnej porzeczki będący bogatym źródłem witamin C i B, żelaza, jodu, kwasu foliowego, boru, wapnia i magnezu. Kiedy dopada nas grypa nie musimy sięgać od razu po tabletkę aspiryny. Skutecznym lekarstwem na zimowe przeziębienie jest sok z malin.

Zawiera on naturalny kwas salicylowy, działający napotnie, a w konsekwencji obniżając gorączkę. Ze śliwek lub agrestu możemy przygotować smaczne kompoty. Oba te owoce poprawiają przemianę materii, a dzięki wysokiej zawartości witaminy A wykazują właściwości przeciwutleniające, co opóźnia proces starzenia się skóry.

Na zdrowie!

Z malin, brzoskwiń lub śliwek możemy przygotować nalewki. Sprawdzą się one nie tylko podczas towarzyskich spotkań, ale także w przypadku różnych dolegliwości.

Słynąca z wyrazistego smaku malinówka, jest bardzo skuteczna w walce z gorączką i przeziębieniem. Z kolei domowa nalewka z brzoskwiń korzystnie wpływa na serce i układ krwionośny. Zalet śliwowicy nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Po spacerze w mroźny dzień nic nie rozgrzeje nas lepiej niż herbata z dodatkiem tego owocowego trunku.

Dla każdego coś dobrego

Któż z nas podczas szarej jesieni czy mroźnej zimy nie będzie miał ochoty na aromatyczną, gorącą szarlotkę? Aby zachować apetyczny zapach i smak owoców, warto pomyśleć o przygotowaniu paru słoiczków smażonych jabłek. Otwarte zimą przypomną nam o lecie, stając się jednocześnie znakomitą podstawą naszego ciasta. Zmieszane z odrobiną cynamonu świetnie smakują zapieczone z ryżem.

Jako dodatek do naleśników, omletów czy pieczywa, doskonale sprawdza się dżem malinowy. Te słodkie i zdrowe owoce, bogate w witaminę C, błonnik i kwas foliowy, stanowią znakomitą podstawę do przygotowywania przetworów. Dżem truskawkowy możemy wykorzystać jako nadzienie do rogalików lub kruchych ciasteczek. Zajadając się pysznym deserem, przy okazji dostarczymy naszemu organizmowi sporej dawki witaminy C i flawonoidów.

Ze śliwek możemy przygotować natomiast aromatyczne powidła, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do pieczywa czy placka. Dużą ilość witamin znajdziemy w brzoskwiniach i morelach. Obydwa te owoce mogą stać się podstawą apetycznych i słodkich dżemów. Nadziewane nimi rogale bądź naleśniki to przepis na smaczny podwieczorek.

Przygotowywanie przetworów własnej roboty nie jest tak trudne, kosztowne i pracochłonne jak mogłoby się wydawać. Główne składniki tych produktów to świeże owoce i odrobina cukru. W zamian za te niewielkie nakłady, otrzymamy w pełni naturalne, świeże i zdrowe wyroby. Zajadając się nimi, będziemy mieć pewność, że dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Ponadto sprawimy przyjemność naszym podniebieniom, szybko zauważając różnicę między przetworami domowymi a kupionymi w sklepie. Zatem nie ma się co dłużej zastanawiać. Należy zaopatrzyć się w świeże owoce – najlepiej z własnego ogródka bądź sprawdzonego źródła – oraz wyjąć słoiki i butelki, w których spróbujemy zachować letnie smaki i zapachy.

ZOBACZ TAKŻE

Barwione soczewki okularowe – modny gadżet lepszy komfort widzenia

Coraz częściej zauważyć można osoby, które nie tylko na plaży czy stoku, ale również podczas spaceru w lesie czy przechadzki…
CZYTAJ

Ciepło, coraz cieplej! I co dalej? Radzi dr Marek Janisz

Temperatura za oknem wciąż rośnie, zwiastując nadchodzące lato. To idealny moment, by skorzystać z profesjonalnych zabiegów upiększających, które rozgrzewając komórki,…
CZYTAJ

Zacznijmy szanować swoje stopy – Czy ładna i dobrze skrojona szpilka także jest niezdrowa?

Noszenie niewłaściwego obuwia, powszechna moda na bieganie i brak odpowiedniej profilaktyki schorzeń – wszystko to sprawia, że stopy narażone są…
CZYTAJ

Nowoczesna ortopedia z komórkami macierzystymi

Komórki macierzyste z tkanki tłuszczowej mogą różnicować się w chrząstki i kości, dzięki czemu są wykorzystywane w nowoczesnej ortopedii. Podane…
CZYTAJ

Nadpotliwość – jak sobie z nią radzić?

Lato w tym roku jest wyjątkowo ciepłe, a naprawdę upalne dni dopiero przed nami. Co zrobić, aby w tym czasie…
CZYTAJ

Pieczone ormianskie pierogi ze szpinakiem, pierogi niekoniecznie po polsku:przepisy z czterech stron świata

Z mięsem, szpinakiem, czy ruskie. Okraszone masełkiem, skwarkami lub polane śmietaną. Trudno zliczyć rodzaje i sposoby podawania pierogów. Choć wydawać…
CZYTAJ

Mamą być, czyli jak zadbać o ciało po ciąży

Ciąża i macierzyństwo to wyjątkowy czas. Mimo tego wielu kobietom nadal kojarzy się z rozstępami, dodatkową ilością tkanki tłuszczowej, rozluźnionymi…
CZYTAJ

Przepis na bezglutenowy aromatyczny chleb trzy ziarna – pyszny, chrupiący chleb prosto z twojego piekarnika

Dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe wypieki zarówno te słodkie jak i wytrawne, przedstawiamy prosty przepis na pyszny, niezwykle aromatyczny…
CZYTAJ

Sposób na długą młodość skóry: głębokie i długotrwałe nawilżenie metodą Hydrobalans

Oczyszczanie i nawilżanie w jednej idą parze. Usunięcie resztek makijażu i zanieczyszczeń to podstawa, ale bez odpowiedniej dawki nawilżenia o…
CZYTAJ

Jak pozbyć się niechcianych „pamiątek” po trądziku?

Pozornie trądzik jest wyłącznie problemem nastolatków. Okazuje się jednak, że często przypadłość ta dotyka także osoby dorosłe, które lata szkolne…
CZYTAJ

Pielęgnacja twarzy i ciała z Dominiką Grosicką

Pielęgnacja twarzy i ciała z Dominiką Grosicką. Rano, wieczorem, po treningu i przed ważnym wyjściem – pielęgnacja to podstawa zdrowego…
CZYTAJ

W trosce o młodość spojrzenia

Oczy to zwierciadło duszy – to nieco spowszedniałe hasło, które jednak ma w sobie dużo prawdy. To właśnie one mówią…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Barwione soczewki okularowe – modny gadżet lepszy komfort widzenia

Coraz częściej zauważyć można osoby, które nie tylko na plaży czy stoku,…
CZYTAJ

Zacznijmy szanować swoje stopy – Czy ładna i dobrze skrojona szpilka także jest niezdrowa?

Noszenie niewłaściwego obuwia, powszechna moda na bieganie i brak odpowiedniej profilaktyki schorzeń…
CZYTAJ

Nowoczesna ortopedia z komórkami macierzystymi

Komórki macierzyste z tkanki tłuszczowej mogą różnicować się w chrząstki i kości,…
CZYTAJ

Jak dbać o stopy w każdym wieku?

Jak dbać o stopy w każdym wieku? Stopy zaczynają się starzeć już…
CZYTAJ

Atak kleszczy! Jak ochronić się przed kleszczami? Sięgnij po BorelissPro od DuoLife

Sezon wiosenno – letni rozpoczął się na dobre, a w raz z…
CZYTAJ