Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu



Jesień to taka pora roku, gdy każdy odczuwa spadek energii – i to często już na samym początku dnia. Ale jest to też idealny czas, by czerpać do woli z pysznych, naturalnych produktach będących jej nieprzebranym źródłem. Te w połączeniu ze smacznym pieczywem szybko rozgrzeją nawet najbardziej zziębnięty jesienną aurą organizm.

Podstawą każdej kanapki czy tosta jest chleb. Ale czym byłoby dobre pieczywo bez pysznych i wartościowych dodatków? To właśnie w połączeniu ze smacznymi sezonowymi produktami, jakie na nim kładziemy, zyskuje ono na smaku. Z czym więc je łączyć, by zjeść codziennie smaczne i zdrowe śniadanie oraz mające dobroczynny wpływ na naszą urodę?

Jesienne kanapki

Fenkuł, znany bardziej jako koper włoski, dla wielu brzmi dość egzotycznie. Nic więc dziwnego, że ogromna rzesza ludzi nie wie, jakim źródłem ważnych składników odżywczych jest właśnie to warzywo. Po pierwsze, jest bogaty w witaminę C, która w okresie jesiennym rewelacyjnie wspiera pracę układu odpornościowego i hamuje rozwój wolnych rodników, potas – m.in. obniżający ciśnienie krwi, witaminę B1 i błonnik – odpowiedzialny za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Po drugie, można go jeść na surowo, świetnie więc nada się do przygotowania z jego udziałem kanapek czy tostów. – Fenkuł w połączeniu z łososiem i pomarańczą na toście to idealny wybór dla fanów opiekanego pieczywa – mówi Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia.

– Taka grzanka idealnie smakować będzie na Chlebie tostowym pełnoziarnistym naszej firmy. Jest on przygotowany bez użycia konserwantów i na naturalnym zakwasie chlebowym, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie zdrowej i pożywnej śniadaniowej diety.

jesienne warzywa owoce

Ciepłe kolory na talerzu

Jesienią trzeba się rozgrzać. Dlatego poranny śniadaniowy talerz powinien obfitować w produkty, które będą nie tylko źródłem wartościowych składników odżywczych, ale też samym swoim wyglądem ocieplą jesienną aurę. Jednym z takich produktów jest dynia. Znana powszechnie jako główny składnik pysznych zup krem bardzo dobrze sprawdzi się też jako dodatek do kanapek.

Sama w sobie dynia ma wszechstronne działanie. Jest niskokaloryczna i jednocześnie bogata w witaminy: B, PP i A – zbawienną dla zdrowej i promiennej cery, oraz w minerały: fosfor, potas i wapń. – Jeśli mamy więcej czasu, warto poeksperymentować z tym warzywem. Możemy np. podpiec wydrążony wcześniej i doprawiony ulubionymi przyprawami miąższ, który położony na ciepłej jeszcze grzance rozgrzeje z samego rana. Zawsze i wszędzie sprawdzi się też prosta pasta z dyni, papryki i czosnku na kromce np. chleba Punpernikiel marki Haverland. Jest z pewnością mniej kaloryczna niż masło, dlatego szczególnie polecana jest osobom z problemami z krążeniem –mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.



Zdrów (i smaczny) jak rzepa

Czy mówiąc o zdrowej kanapce, komukolwiek nasuwa się na myśl rzepa? Jeśli nie, to koniecznie trzeba to zmienić. To intensywne w smaku warzywo ma bardzo wszechstronne zastosowanie: można z niego zrobić surówki, sałatki, ale też podawać duszone czy w formie dodatku do kanapek.

Warto po nią sięgnąć w przypadku częstych problemów z infekcjami, ponieważ działa antybakteryjnie, a także odkażająco i pobudzająco na pracę wątroby. Co najważniejsze, rzepa jest niskokaloryczna i zawiera dużo witamin, takich jak C, B1 i B2, PP, oraz potasu, żelaza, wapnia czy magnezu. Ma też bardzo dobry wpływ na przetłuszczające się włosy i cerę, ponieważ ma działanie przeciwłojotokowe.

Warto więc wprowadzić ją do codziennego menu, ponieważ jedzona regularnie bardzo dobrze wpływa na pracę całego organizmu. – I na dodatek jest łatwa w przygotowaniu. Sprawdza się nie tylko jako np. sałatka z orzechami, rodzynkami i jogurtem naturalnym, ale też dodatek do kanapek. Starty korzeń rzepy na pierwszy rzut oka świetnie imituje twarożek. A w połączeniu z ciemnym Chlebem żytnim Haverland od firmy Dan Cake i sałatą będzie źródłem nie tylko niezbędnych witamin, ale też pożywnej energii – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.

Dynia, koper włoski i czarna rzepa to typowo jesienne warzywa, które rewelacyjnie sprawdzą się w śniadaniowym menu na jesień. Jako dodatek do kanapek czy główny składnik sałatek z dodatkiem dobrego pieczywa będą źródłem wartościowych składników odżywczych i z pewnością przysłużą się naszej urodzie.

ZOBACZ TAKŻE

Kwas hialuronowy i wszystko, co powinnaś o nim wiedzieć

Słowo ,,kwas" nie budzi u nas najlepszych skojarzeń, zwłaszcza w kontekście stosowania go na delikatną skórę twarzy. Jednak w przypadku…
CZYTAJ

Prowadzenie ciąży – jakich informacji poszukują przyszłe mamy?

Większość kobiet spodziewających się dziecka, oczekując na narodziny maleństwa, stara się jak najlepiej przygotować do roli mamy. W tym celu…
CZYTAJ

Zapytaj stomatologa: Jak leczyć zęby bez bólu?

Zapytaj stomatologa: Jak leczyć zęby bez bólu? Poznaj nowoczesne możliwości komfortowego oraz bezbolesnego leczenia zębów i pozbądź się raz na…
CZYTAJ

Co robią Azjatki I co mogą zrobić Polki, aby uzyskać efekt „Baby Face Beauty”

„Baby Face Beauty”, czyli idealna cera według Azjatek. Już od kilku lat koreańskie kosmetyki cieszą się w Polsce ogromną popularnością.…
CZYTAJ

Młodość z własnych tkanek. Co to są zabiegi autologiczne?

Medycyna estetyczna wykorzystuje coraz więcej preparatów do wstrzykiwania ich w skórę w celu odmłodzenia. Czasem jednak nie trzeba sięgać daleko,…
CZYTAJ

Dekalog zdrowych nóg – zadbaj o nie w najlepszy sposób

Siedzący tryb życia, stres, mało ruchu czy zła dieta to elementy, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i wygląd naszych…
CZYTAJ

Co najbardziej zdradza twój wiek?

Co najbardziej zdradza twój wiek? Dbasz o codzienną pielęgnację, od lat stosujesz odpowiednie kremy i zabiegi kosmetyczne, ale masz wrażenie,…
CZYTAJ

Wybielaj zęby zimą! Śnieżnobiały, hollywoodzki uśmiech to marzenie każdego z nas

Śnieżnobiały, hollywoodzki uśmiech to marzenie każdego z nas. Z biegiem lat nasze zęby tracą jednak piękny kolor i stają się…
CZYTAJ

Chcesz mieć piękny uśmiech? Wybieraj zielone produkty!

Chcesz mieć piękny uśmiech? Wybieraj zielone produkty! Nasi praprzodkowie mieli mocne i silne zęby, nie tylko dlatego, że rozszarpywali nimi…
CZYTAJ

Ból, który rozkłada na łopatki

Wstając rano z łóżka, podnosząc ciężką torbę czy myjąc głowę w umywalce, nagle czujesz chrupnięcie i dosłownie zgina Cię w…
CZYTAJ

Aksamitny budyń jaglany z miodem i owocowym musem z daktylami. Dla dorosłych i dzieci już po 12 mc

Budyń jaglany to świetna alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Ten słodki deser jest szybki, sycący i wartościowy odżywczo, ale przede wszystkim…
CZYTAJ

Nowotwory neuroendokrynne – inne niż wszystkie

Nowotwory neuroendokrynne to nietypowe, trudne w rozpoznaniu i wciąż mało znane nowotwory o podłożu hormonalnym. W Polsce leczymy je na…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Dekalog zdrowych nóg – zadbaj o nie w najlepszy sposób

Siedzący tryb życia, stres, mało ruchu czy zła dieta to elementy, które…
CZYTAJ

Ból, który rozkłada na łopatki

Wstając rano z łóżka, podnosząc ciężką torbę czy myjąc głowę w umywalce,…
CZYTAJ

Nowotwory neuroendokrynne – inne niż wszystkie

Nowotwory neuroendokrynne to nietypowe, trudne w rozpoznaniu i wciąż mało znane nowotwory…
CZYTAJ

Bóle brzucha – dlaczego nie powinniśmy ich ignorować?

Bóle brzucha, biegunka, mdłości czy brak apetytu – to dolegliwości ze strony…
CZYTAJ

5 najlepszych kuracji z zieloną herbatą

5 najlepszych kuracji z zieloną herbatą. Napar z zielonej herbaty nie tylko…
CZYTAJ