Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu



Jesień to taka pora roku, gdy każdy odczuwa spadek energii – i to często już na samym początku dnia. Ale jest to też idealny czas, by czerpać do woli z pysznych, naturalnych produktach będących jej nieprzebranym źródłem. Te w połączeniu ze smacznym pieczywem szybko rozgrzeją nawet najbardziej zziębnięty jesienną aurą organizm.

Podstawą każdej kanapki czy tosta jest chleb. Ale czym byłoby dobre pieczywo bez pysznych i wartościowych dodatków? To właśnie w połączeniu ze smacznymi sezonowymi produktami, jakie na nim kładziemy, zyskuje ono na smaku. Z czym więc je łączyć, by zjeść codziennie smaczne i zdrowe śniadanie oraz mające dobroczynny wpływ na naszą urodę?

Jesienne kanapki

Fenkuł, znany bardziej jako koper włoski, dla wielu brzmi dość egzotycznie. Nic więc dziwnego, że ogromna rzesza ludzi nie wie, jakim źródłem ważnych składników odżywczych jest właśnie to warzywo. Po pierwsze, jest bogaty w witaminę C, która w okresie jesiennym rewelacyjnie wspiera pracę układu odpornościowego i hamuje rozwój wolnych rodników, potas – m.in. obniżający ciśnienie krwi, witaminę B1 i błonnik – odpowiedzialny za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Po drugie, można go jeść na surowo, świetnie więc nada się do przygotowania z jego udziałem kanapek czy tostów. – Fenkuł w połączeniu z łososiem i pomarańczą na toście to idealny wybór dla fanów opiekanego pieczywa – mówi Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia.

– Taka grzanka idealnie smakować będzie na Chlebie tostowym pełnoziarnistym naszej firmy. Jest on przygotowany bez użycia konserwantów i na naturalnym zakwasie chlebowym, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie zdrowej i pożywnej śniadaniowej diety.

jesienne warzywa owoce

Ciepłe kolory na talerzu

Jesienią trzeba się rozgrzać. Dlatego poranny śniadaniowy talerz powinien obfitować w produkty, które będą nie tylko źródłem wartościowych składników odżywczych, ale też samym swoim wyglądem ocieplą jesienną aurę. Jednym z takich produktów jest dynia. Znana powszechnie jako główny składnik pysznych zup krem bardzo dobrze sprawdzi się też jako dodatek do kanapek.

Sama w sobie dynia ma wszechstronne działanie. Jest niskokaloryczna i jednocześnie bogata w witaminy: B, PP i A – zbawienną dla zdrowej i promiennej cery, oraz w minerały: fosfor, potas i wapń. – Jeśli mamy więcej czasu, warto poeksperymentować z tym warzywem. Możemy np. podpiec wydrążony wcześniej i doprawiony ulubionymi przyprawami miąższ, który położony na ciepłej jeszcze grzance rozgrzeje z samego rana. Zawsze i wszędzie sprawdzi się też prosta pasta z dyni, papryki i czosnku na kromce np. chleba Punpernikiel marki Haverland. Jest z pewnością mniej kaloryczna niż masło, dlatego szczególnie polecana jest osobom z problemami z krążeniem –mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.



Zdrów (i smaczny) jak rzepa

Czy mówiąc o zdrowej kanapce, komukolwiek nasuwa się na myśl rzepa? Jeśli nie, to koniecznie trzeba to zmienić. To intensywne w smaku warzywo ma bardzo wszechstronne zastosowanie: można z niego zrobić surówki, sałatki, ale też podawać duszone czy w formie dodatku do kanapek.

Warto po nią sięgnąć w przypadku częstych problemów z infekcjami, ponieważ działa antybakteryjnie, a także odkażająco i pobudzająco na pracę wątroby. Co najważniejsze, rzepa jest niskokaloryczna i zawiera dużo witamin, takich jak C, B1 i B2, PP, oraz potasu, żelaza, wapnia czy magnezu. Ma też bardzo dobry wpływ na przetłuszczające się włosy i cerę, ponieważ ma działanie przeciwłojotokowe.

Warto więc wprowadzić ją do codziennego menu, ponieważ jedzona regularnie bardzo dobrze wpływa na pracę całego organizmu. – I na dodatek jest łatwa w przygotowaniu. Sprawdza się nie tylko jako np. sałatka z orzechami, rodzynkami i jogurtem naturalnym, ale też dodatek do kanapek. Starty korzeń rzepy na pierwszy rzut oka świetnie imituje twarożek. A w połączeniu z ciemnym Chlebem żytnim Haverland od firmy Dan Cake i sałatą będzie źródłem nie tylko niezbędnych witamin, ale też pożywnej energii – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.

Dynia, koper włoski i czarna rzepa to typowo jesienne warzywa, które rewelacyjnie sprawdzą się w śniadaniowym menu na jesień. Jako dodatek do kanapek czy główny składnik sałatek z dodatkiem dobrego pieczywa będą źródłem wartościowych składników odżywczych i z pewnością przysłużą się naszej urodzie.

ZOBACZ TAKŻE

Dziecku do szkoły zapakuj coś na ząb!

Od tego, co przygotujesz swojemu dziecku na drugie śniadanie zależy, czy sięgnie w przyszłości po szkodliwe dla zębów „śmieciowe jedzenie”.…
CZYTAJ

Agnieszka Kaczorowska szczerze o swoim pomyśle na życie – „Przyjemne rzeczy, to dla mnie za mało”

Jesienna słota, krótkie dni i niskie temperatury powodują, że brakuje nam chęci do działania i jedyne, o czym marzymy to…
CZYTAJ

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują dalszy spadek temperatur, opady śniegu,…
CZYTAJ

Zatrzymaj czas

Kto z nas nie zastanawiał się nad sekretem gwiazd, które z roku na rok wyglądają coraz lepiej? Przecież procesy starzenia…
CZYTAJ

Przepis na zupę chlebową – pomysłowo, bezglutenowo i w 15 minut!!!

Bardzo pomysłowa i aromatyczna propozycja przepisu na sycącą zupę, która jest gotowa w 15 minut. Proste składniki, krótki czas przygotowania…
CZYTAJ

Wielkie otwarcie Butik Caffe!

Na modowej mapie Warszawy, przy ulicy Zgoda 3/5 powstało nowe, wyjątkowe miejsce dla kobiet szukających inspiracji - Butik Caffe! Dziennikarki,…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i nieprzyjemny zapach, a sporo osób…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z przerzutami do mózgu, płuc i…
CZYTAJ

Popękane naczynka na twarzy – to nie problem!

Szacuje się, że z trwałymi lub przejściowymi problemami z rozszerzonymi czy pękającymi naczynkami krwionośnymi zmaga się aż 60% populacji! Czerwone…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ