Gotowanie na parze, czyli zdrowe gotowanie dzięki parowarom.



Jeśli jeszcze w twojej kuchni nie pojawił się parowar, to czas najwyższy by to zmienić. Bez wątpienia, takie urządzenie zostanie szybko docenione. Parowary mają bowiem same zalety. Potrawy, które przygotujemy w taki sposób, będą nie tylko zdrowsze niż te tradycyjne, ale też o wiele smaczniejsze. Wszystko dzięki temu, że obróbka cieplna pokarmów przy użyciu pary nie wpływa znacznie na utratę przez nie cennych składników odżywczych. A potrawy mają zachowany smak i aromat.

Najczęściej kupowane parowary, parowary na każdą kieszeń:

Parowary zdecydowanie doceniają użytkownicy internetowej porównywarki cen Skąpiec.pl. Serwis prześledził ich wybory. Okazuje się, że najpopularniejsze są te oto modele: Tefal VS4003, Zelmer 37Z010, Philips HD9140, Manta MM535 oraz Amica PT3011. Różnią się one nie tylko funkcjonalnością i wyglądem, ale też ceną. Na model Manta MM535 musimy wydać ok. 60zł, zaś np. na Philips HD9140 ok. 250zł. Takie zróżnicowanie powoduje, że każdy z pewnością znajdzie parowar na swoją kieszeń.

Popularne na Skąpiec.pl modele parowarów:

modanaurode.pl  -  parowar tefal vs4003

 Tefal VS4003 – cena od 330 zł

modanaurode.pl  -  parowar zelmer 37z010

 Zelmer 37Z010 – cena od 138 zł

modanaurode.pl  -  parowar philips hd9140

 Philips HD9140 – cena od 249 zł

modanaurode.pl  -  parowar amica pt3011

 Amica PT3011 – cena od 155 zł

modanaurode.pl  -  parowar manta 535

 Manta MM535 – cena od 60 zł

W czasach, kiedy zdrowe odżywianie stało się po prostu modne, przykładamy coraz większą wagę do tego, co ląduje na naszych talerzach. Korzystając z parowaru, możemy być pewni, że za każdym razem będziemy kosztować nie tylko zdrowy, ale też smaczny posiłek.



Przepis na warzywa gotowane na parze – “Warzywa a’la ratatouille”

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

– 3 średniej wielkości ziemniaki

– 1 Papryka (żółta, czerwona, zielona)

– 2 duże cukinie

– 4 pomidory

– 1 opakowanie (250 gramów)  Mozzareli

– Pietruszka (nac)

modanaurode.pl  -  warzwa al'a ratatouille, gotowane na parze

Przyrządzenie potrawy:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, następnie ziemniaki obieramy ze skórki, z papryk wykrawamy środek z pestkami, a cukinii odkrawamy końcówki, pomidory zaś zalewamy wrzątkiem w celu łatwiejszego obrania ze skórki.

Po obraniu ziemniaków, kroimy je w bardzo drobne talarki, po czym układamy je na samym dole naczynia, ponieważ ziemniaki będą gotowały się najdłużej. W podobny sposób kroimy cukinie i układamy ja na ziemniakach, przyprawiamy ja solą i pieprzem

(wg. uznania). Następnie paprykę kroimy w paski i układamy ja na cukinii. Obrane ze skórki pomidory, kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, nastepnie kładziemy je na papryce.

Na sam koniec odsączona Mozzarelle kroimy w plastry o grubości około 1 cm, kładziemy ją na pomidorach i polewamy oliwą, na wierzchu kładziemy natke pietruszki ( możemy także opcjonalnie dodac liście bazyli).

Gotowanie potrawy:

Całośc gotujemy w parowarze od 35 – 45 minut. Po upływie tego czasu, wyłączamy parowar ale warzywa pozostawiamy jeszcze w parowarze na około 15 – 20 minut.

ZOBACZ TAKŻE

„Matka Polka” – obalamy krzywdzące mity!

Każdy zna mit matki Polki: zaradna, wielozadaniowa kobieta, której niczego się nie boi, a wychowywanie dzieci to jej misja i…
CZYTAJ

Fitness na powietrzu – łyżworolki damskie są coraz modniejsze!

Aktywne kobiety, które zamiast ćwiczeń w domu czy zajęć na siłowni wybierają ruch na świeżym powietrzu coraz częściej decydują się…
CZYTAJ

Botoks: zastosowania, o których nie wiedziałaś

Botoks, zabieg nr 1. wśród gwiazd i najchętniej wybierana kuracja odmładzająca. Ciężko poddać ocenie źródło jego popularności, ale jednym z…
CZYTAJ

Botoks na lato

Botoks w medycynie estetycznej jest tematem, o którym powiedziano już niemalże wszystko. Zabiegi wykorzystujące działanie toksyny botulinowej są najstarsze, jeśli…
CZYTAJ

Zdrowe i czyste uszy? Postaw na profilaktykę!

O uszy trzeba dbać - o tym wiemy wszyscy. Niestety, kłopoty z uszami to bardzo częsty problem, który może dotyczyć…
CZYTAJ

Tarczyca – mały, ale ważny „motyl” w naszym organizmie

Tarczyca – mały, ale ważny „motyl” w naszym organizmie. Zmęczenie, problemy ze snem i masą ciała, czy rozdrażnienie mogą świadczyć…
CZYTAJ

Recepta na sylwetkę gwiazd? Zabieg z wykorzystaniem Vela Shape II

Aktorki, piosenkarki, czy gwiazdy telewizji – wszystkie mają zgrabną, smukłą sylwetkę. Jednak sekretem ich figury jest nie tylko zdrowa dieta,…
CZYTAJ

Dyskretne sposoby na piękny uśmiech

Czy rezygnacja z kawy, czerwonego wina i słodyczy to jedyny sposób za zachowanie białych zębów? Czy wszyscy muszą wiedzieć o…
CZYTAJ

Pijesz wodę gazowaną? Uważaj na zęby!

Woda wymieniana jest jako ta zdrowsza alternatywa dla słodkich napojów. Pod jednym warunkiem – powinna być niegazowana. Wersja z bąbelkami…
CZYTAJ

Piękna matka, piękna córka

Mama jest dla większości z nas pierwszym wzorem kobiecości, od niej uczymy się dbania o siebie i swoją urodę. Kiedy…
CZYTAJ

Wiosna i lato w rozmiarze oversize. Najważniejsze trendy sezonu przybliża stylistka Magdalena Zabierzowska

Co jest kluczem do modnej stylizacji w tym sezonie? Na pewno kurtki i płaszcze. Królują też pastele, a w fakturze…
CZYTAJ

Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi

6 porcji, Czas przygotowania: 30 minut, Czas w lodówce: 4 godziny Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml mleka…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Fitness na powietrzu – łyżworolki damskie są coraz modniejsze!

Aktywne kobiety, które zamiast ćwiczeń w domu czy zajęć na siłowni wybierają…
CZYTAJ

Zdrowe i czyste uszy? Postaw na profilaktykę!

O uszy trzeba dbać - o tym wiemy wszyscy. Niestety, kłopoty z…
CZYTAJ

Tarczyca – mały, ale ważny „motyl” w naszym organizmie

Tarczyca – mały, ale ważny „motyl” w naszym organizmie. Zmęczenie, problemy ze…
CZYTAJ

Bank komórek macierzystych

Dzięki komórkom macierzystym i regeneracyjnym, nasz organizm regeneruje komórki, tkanki i narządy.…
CZYTAJ

Igłą w ból czyli innowacyjność ortopedii regeneracyjnej

Problemy z kolanem, łokieć tenisisty lub inny uraz sportowy… w pierwszym odruchu…
CZYTAJ