Dyniowe szaleństwo sezonowe



Jesienne złote liście, których coraz więcej wokół nas usilnie przypominają, że zima za pasem. Październik to ostatni dzwonek, kiedy na pobliskich straganach można wybrać spośród bogactwa warzywnych i owocowych specjałów. Kabaczek, śliwki czy świeży szpinak to tylko kilka przykładów dostępnych na rynku w tym czasie. Jak co roku, główną rolę odgrywa jednak dynia.

 

To okrągłe, intensywnie pomarańczowe warzywo swoją barwę zawdzięcza obecności karotenu, a właściwie witaminie A. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E i niacynę, a także wiele składników mineralnych takich jak fosfor, magnez czy żelazo. Dodatkowo, dynia jest niskokaloryczna, ponieważ 100g miąższu ma tylko 30 kcal.

Dzięki niskiej zawartości tłuszczu może być świetną bazą do dań, nawet dla osób na diecie odchudzającej. Bogactwo witamin i minerałów powoduje, że dynia ma również właściwości lecznicze – moczopędne, żółciopędne i odkwaszające. Co ciekawe jest polecana kobietom w ciąży, jako doskonały środek przeciwwymiotny.



Mówiąc o dyni należy również pamiętać o cennych właściwościach jej pestek. Zawdzięcza się to obecności pełnowartościowego tłuszczu, a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do budowy ścian komórkowych, witaminy D czy hormonów.

 

W medycynie to właśnie obecność tłuszczów tego typu pomaga w obniżaniu poziomu złego cholesterolu, a tym samym leczeniu miażdżycy. Tłoczony na zimno olej z nasion dyni ma lekko orzechowy zapach i smak i jest lekkostrawny. Szczególnie ceniony w kosmetyce, polecany dla suchej skóry wchodzi w skład kremów, balsamów czy peelingów. Pestki dyni to źródło cynku, który zbawiennie działa na włosy i paznokcie. Dba również o kondycję skóry, dlatego jest stosowany przy leczeniu trądziku czy opryszczki.

 

Kreatywność w kulinarnym wykorzystaniu tego warzywa jest wyjątkowo ceniona. To świetna baza do ciast, placków czy rozgrzewających koktajli z dodatkiem imbiru bądź cynamonu. Niemniej jednak najbardziej popularny pomysł na dynię to zupa krem, która z dodatkiem wspomnianych wyżej uprażonych pestek dyni może stanowić świetny przykład sycącego podwieczorku – dla zdrowia i dla figury.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ