Dynia na słodko



Miąższ i pestki dyni znajdują swoje zastosowanie głównie w zupach, sałatkach i daniach makaronowych. Pamiętajmy jednak, że dynia świetnie smakuje również na słodko. 

Dynia jest warzywem, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. W swojej słodkiej odsłonie dobrze komponuje się z muesli i mlekiem. Do przyrządzenia zdrowego i smacznego posiłku wystarczy kubek jogurtu naturalnego lub szklanka mleka oraz garść pestek dyni. To, w połączeniu z płatkami zbożowymi, daje porcję energii na cały poranek.

Gdy mówimy o słodkościach, myślimy zwykle o ciastach i tortach. Z pozoru mdła dynia i słodkie ciasto… Czy to dobry pomysł? Oczywiście, że tak! Takie słodycze przypominają  połączenie piernika z babką.  Zaletą wypieków z dyni jest też ich bardzo szybkie przygotowanie.

Jadalne pestki

Pestki dyni stanowią pyszny i zdrowy dodatek do naszych ciast np. w postaci posypki. Używa się ich zamiast orzechów lub migdałów, a co najważniejsze, są od nich zdrowsze, bo bogate w składniki odżywcze. Posypka z prażonych ziaren dyni świetnie sprawdza się również w połączeniu ze słodkimi naleśnikami. W pestkach zawarta jest witamina A, która zapobiega krzywicy u dzieci oraz cynk, dzięki któremu rany i drobne zadrapania goją się znacznie szybciej.

Miąższ dyni

Im bardziej intensywna jego barwa dyniowego miąższu, tym lepiej. Ciemny pomarańcz świadczy o dużej zawartości beta-karotenu, witaminy E oraz witamin z grupy B. Z miąższu dyni można przygotować m.in farsz do ciast i naleśników. Surowy jest mdły, ale po ugotowaniu lub upieczeniu nabiera charakterystycznego, ciekawego smaku.



Zadbaj o swoje zdrowie

Oprócz wcześniej wspomnianych wartości odżywczych, warto podkreślić, że dynia zawiera duże ilości błonnika, dlatego to idealny produkt dla osób z problemem nadwagi lub dbających o linię. Warzywo to bogate jest w witaminy C, B1, B2, potas, cukry, a także selen, cynk, miedź i mangan. Wspomaga działanie naszego układu nerwowego, stabilizuje ciśnienie i poprawia pracę serca. Nasiona dyni przeciwdziałają również miażdżycy, gdyż zawierają olej, w skład którego wchodzi bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te hamują odkładanie się w tkankach cholesterolu. Dla osób cierpiących na nadwagę, pestki powinny stać się obowiązkowym elementem diety.

Dynia to wspaniałe warzywo, zawierające wiele wartości odżywczych. Dlatego warto zadbać o to, aby w naszej kuchni oprócz codziennie wykorzystywanych warzyw, pojawiła się również i ona.

ZOBACZ TAKŻE

Recepta na sylwetkę gwiazd? Zabieg z wykorzystaniem Vela Shape II

Aktorki, piosenkarki, czy gwiazdy telewizji – wszystkie mają zgrabną, smukłą sylwetkę. Jednak sekretem ich figury jest nie tylko zdrowa dieta,…
CZYTAJ

Dyskretne sposoby na piękny uśmiech

Czy rezygnacja z kawy, czerwonego wina i słodyczy to jedyny sposób za zachowanie białych zębów? Czy wszyscy muszą wiedzieć o…
CZYTAJ

Pijesz wodę gazowaną? Uważaj na zęby!

Woda wymieniana jest jako ta zdrowsza alternatywa dla słodkich napojów. Pod jednym warunkiem – powinna być niegazowana. Wersja z bąbelkami…
CZYTAJ

Piękna matka, piękna córka

Mama jest dla większości z nas pierwszym wzorem kobiecości, od niej uczymy się dbania o siebie i swoją urodę. Kiedy…
CZYTAJ

Wiosna i lato w rozmiarze oversize. Najważniejsze trendy sezonu przybliża stylistka Magdalena Zabierzowska

Co jest kluczem do modnej stylizacji w tym sezonie? Na pewno kurtki i płaszcze. Królują też pastele, a w fakturze…
CZYTAJ

Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi

6 porcji, Czas przygotowania: 30 minut, Czas w lodówce: 4 godziny Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml mleka…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry w Wielkim Mieście

Smog, kurz, spaliny i promieniowanie UV - skóra osób żyjących w wielkich miastach każdego dnia narażona jest na działanie niekorzystnych…
CZYTAJ

Bank komórek macierzystych

Dzięki komórkom macierzystym i regeneracyjnym, nasz organizm regeneruje komórki, tkanki i narządy. Pozwolenie Ministra Zdrowia na bankowanie komórek macierzystych, które…
CZYTAJ

Igłą w ból czyli innowacyjność ortopedii regeneracyjnej

Problemy z kolanem, łokieć tenisisty lub inny uraz sportowy… w pierwszym odruchu sięgamy po leki przeciwbólowe, które niestety tylko na…
CZYTAJ

Ocenianie – zabija potencjał?

Ocenianie. To ono zabija potencjał i gasi najjaśniejsze iskry. Pewnie i tobie nieraz zdarzyło się zrobić coś, czego sama nie…
CZYTAJ

Dlaczego warto wybierać ręcznie robione kosmetyki ekologiczne?

Czy dokonując zakupu kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów zwracasz większą uwagę na te, które są ekologiczne bądź produkowane ręcznie?…
CZYTAJ

Dieta bogata w żelazo – komu jest potrzebna i dla kogo niedobory żelaza mogą być naprawdę niebezpieczne?

Zmęczenie, spadek wydajności, blada cera? To mogą być skutki niedoboru żelaza! Żelazo w jeden z ważniejszych pierwiastków mineralnych, niezbędnych nam…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Bank komórek macierzystych

Dzięki komórkom macierzystym i regeneracyjnym, nasz organizm regeneruje komórki, tkanki i narządy.…
CZYTAJ

Igłą w ból czyli innowacyjność ortopedii regeneracyjnej

Problemy z kolanem, łokieć tenisisty lub inny uraz sportowy… w pierwszym odruchu…
CZYTAJ

Co oznacza „UV 400”? Jak sprawdzić, czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?

Co oznacza "UV 400"? Jak sprawdzić, czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?…
CZYTAJ

Eksperci: Jest przełom w leczeniu raka nerki w Polsce

Nowoczesne terapie w porównaniu do możliwości, którymi do tej pory dysponowaliśmy znacząco…
CZYTAJ

Zdrowie zaczyna się od stóp, czyli nietypowe objawy wad stóp

Winę za ból kręgosłupa zrzucasz na siedzący tryb życia? Być może tak…
CZYTAJ