Co było pierwsze – jajko czy przepis? Sposób na idealne jajko po benedyktyńsku



Nieduże, proste w przygotowaniu i pełne najcenniejszych składników odżywczych jajko to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Zdecydowanie największą precyzją trzeba wykazać się przyrządzając jajko po benedyktyńsku, które wymaga cierpliwości i odpowiedniego wyczucia.

Na szczęście istnieje prosty patent na to, jak uzyskać idealną konsystencję o ściętym białku i zamkniętym w jego wnętrzu płynnym żółtku.

Wśród niezliczonych metod przygotowywania jajek – na miękko, na twardo, sadzonych, faszerowanych, marynowanych, pod postacią omletów, jajecznicy czy w formie pasty – jajko po benedyktyńsku uchodzi za jedno z trudniejszych w przygotowaniu. Gotowanie bez skorupki możliwe jest niemniej nawet wtedy, gdy nie chcemy wbijać jajka bezpośrednio do wrzącej wody.

Wystarczy skorzystać z praktycznego patentu, który choć odbiega od tradycyjnej metody, niweluje ryzyko porażki. Sprytnym sposobem na wyczarowanie jajka w koszulce jest wbicie go do posmarowanej masłem, przeźroczystej folii spożywczej i przygotowanie małej paczuszki, którą umieszczamy we wrzątku.

Przygotowane w ten sposób jajko to wprost doskonały dodatek do chrupiącego pieczywa z szynką, który wyśmienicie smakuje w towarzystwie kremowych sosów.

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym

Składniki:

1 bagietka pszenna

1 łyżeczka oleju rzepakowego

2 plastry boczku wędzonego

1 mała cebula

masło

2 jajka

serek topiony kremowy MSM Mońki

100 ml śmietanki słodkiej 18%

˝ pęczka szczypiorku

sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy



Wykonanie:

Bagietkę rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni.

Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę, oraz sól i pieprz do smaku.

Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienka warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka.

Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty. Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

Czy warto rozpocząć leczenie ortodontyczne w dorosłości

Obecnie coraz więcej dorosłych decyduje się na leczenie ortodontyczne. Chcemy być zdrowsi, ładniejsi. Czy jednak wiemy, jakie efekty możemy uzyskać…
CZYTAJ

Przygotowanie i regeneracja po treningu – dlaczego są aż tak ważne?

Przygotowanie i regeneracja po treningu – dlaczego są aż tak ważne? Aktywność fizyczna to podstawa zdrowego trybu życia. Dzięki rozpowszechnianiu…
CZYTAJ

Mój plan? Piękne ciało przez cały rok!

Mój plan? Piękne ciało przez cały rok! Styczeń to czas urodzaju dla firm dietetycznych i wszelkich placówek skupiających „pasjonatów” aktywności…
CZYTAJ

Pracujesz w korporacji? Sprawdź, jak dbać o kręgosłup!

Szacuje się, że ponad 80 proc. osób dorosłych narzeka na pojawiające się bóle kręgosłupa. Przyczyną części z nich jest nieodpowiednia…
CZYTAJ

Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem

Składniki: 3 garści Szpinaku młodego marki Eisberg 3 garści mieszanki Toscana mix z rukolą marki Eisberg pierś kurczaka sól, pieprz…
CZYTAJ

Dzięki tym witaminom wzmocnisz swoje włosy!

Dzięki tym witaminom wzmocnisz swoje włosy! Kiedy zauważamy u siebie problem z wypadaniem włosów, rozpoczynamy poszukiwania idealnych kosmetyków, które ocaliłyby…
CZYTAJ

Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

Składniki: - 12 pieczarek - 1 paczka Frankfurterek marki Berger - 50 g żółtego sera - ¼ czerwonej papryki -…
CZYTAJ

5 mitów o pielęgnacji włosów

5 mitów o pielęgnacji włosów. Czy Ty także co miesiąc udajesz się do fryzjerki, by podciąć końcówki włosów, bo słyszałaś,…
CZYTAJ

Fakty i mity o powiększaniu ust

Fakty i mity o powiększaniu ust. Czy powiększanie ust boli? Jak długo utrzymują się jego efekty i czy usta po…
CZYTAJ

PEG-i, SLS-y, parabeny. Z encyklopedii szkodliwych składników kosmetycznych

PEG-i, SLS-y, parabeny. Z encyklopedii szkodliwych składników kosmetycznych. Zapewne wiele razy słyszałaś o szkodliwości SLS-ów, parabenów lub PEG-ów. Co jednak…
CZYTAJ

Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi

Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru…
CZYTAJ

Karnawałowe szaleństwo! Stylizacje na karnawał

Karnawałowe szaleństwo! W czasie karnawału każda miłośniczka mody ma całkowite przyzwolenie na szaleństwo w stylizacjach. A my wiemy, gdzie znajdziesz…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Przygotowanie i regeneracja po treningu – dlaczego są aż tak ważne?

Przygotowanie i regeneracja po treningu – dlaczego są aż tak ważne? Aktywność…
CZYTAJ

Pracujesz w korporacji? Sprawdź, jak dbać o kręgosłup!

Szacuje się, że ponad 80 proc. osób dorosłych narzeka na pojawiające się…
CZYTAJ

Najzdrowsza herbata świata

Najzdrowsza herbata świata. Picie herbaty, zielonej herbaty w szczególności, zatrzymuje nasz dzień…
CZYTAJ

Terapia Indiba Activ – nowy wymiar rehabilitacji

Przeciążenia kręgosłupa, ostre stany zapalne spowodowane nagłymi urazami, różnego rodzaju kontuzje mogą…
CZYTAJ

Skierowanie na rehabilitację otrzymasz również od fizjoterapeuty!

Zwichnięcia, złamania, urazy powypadkowe – każdy z nas w ciągu swojego życia…
CZYTAJ