3 sekrety udanego sernika na Wielkanoc i sernik-pewniak z urządzeniem Thermomix



Wysoki, puszysty, aksamitnie gładki, delikatnie przyrumieniony i pachnący wanilią – taki powinien być idealny sernik. To ciasto równie popularne, co trudne do przygotowania.

Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad podczas przygotowania masy i pieczenia albo postawić na sernik-pewniak przygotowany w urządzeniu Thermomix, by podczas wielkanocnych świąt zachwycić gości pięknym wypiekiem.

 

Ser – klucz do sukcesu

Sekret udanego sernika tkwi w serze, jaki wykorzystamy do przygotowania masy. Im tłustszy, tym nasz sernik będzie bardziej kremowy, a masa zwiąże się podczas pieczenia. Zdecydowanie najlepszy będzie tradycyjny twaróg, który wymaga co prawda poświęcenia czasu na kilkukrotne zmielenie, ale jednak gwarantuje, że sernik będzie odpowiednio wilgotny i aksamitny. Jeśli zdecydujemy się na ser chudy albo ser z wiaderka, warto wykorzystać do upieczenia sernika przepis, w którym wśród składników wymieniona jest zagęszczająca masę mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana.

 

Nie za zimne

Duże znaczenie przy pieczeniu sernika ma też temperatura – i to zarówno składników, które wykorzystamy do przygotowania sernika, jak i ta, którą ustawimy w piekarniku. Składniki powinniśmy wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia – wówczas ich temperatura zbliży się do pokojowej, nie będą narażone na zbyt szybkie wyrastanie, a tym samym zminimalizujemy ryzyko pękania ciasta.

 

Nie za gorące

Największym koszmarem pań domu, które w świątecznym menu planują uwzględnić sernik jest opadanie ciasta. Zdecydowanie większą tendencję do opadania mają serniki napowietrzone, czyli takie, do których dodajemy ubitą pianę z jaj albo te, których masę zbyt długo miksujemy.

Czasami wystarczy jedynie zmieszać składniki w misce do ich połączenia, zamiast poddawać masę sernikową miksowaniu. Kiedy mamy już gotową masę – czas na pieczenie. W tym przypadku ponownie ogromne znaczenia ma temperatura. Im temperatura niższa, a czas pieczenia dłuższy, tym mniejsza tendencja do opadania ciasta.

Warto też wypróbować pieczenie w kąpieli wodnej. Wystarczy zabezpieczyć formę do pieczenia z sernikiem z zewnątrz folią aluminiową, następnie włożyć do drugiej formy do połowy wysokości wypełnionej wodą i piec w temperaturze do 120 stopni. Równie ważne jest też stopniowe wychładzanie ciasta, bez otwierania drzwiczek piekarnika od razu po wyłączeniu.

 

Sernik, który nie może się nie udać

Zastosowanie wszystkich wymienionych zasad na pewno zmniejszy ryzyko pękania i opadania sernika. Pamiętajmy jednak, że nadal pozostaje on ciastem dość „kapryśnym”. Może warto postawić na mniej tradycyjną formę i przygotować sernik gotowany – jedną z propozycji przepisu, jaka znalazła się w nowej kolekcji „Serniki. Pyszne i wyjątkowe”, dostępnej na platformie z przepisami na Thermomix – Cookidoo. Delikatny, puszysty sernik z kajmakiem kakaowym na kruchych herbatnikach, którego masę zamiast upiec – gotujemy, to idealne rozwiązanie na wielkanocny stół.



Sernik gotowany

Składniki na 20 porcji

Kajmak kakaowy

ˇ 400 g kajmaku, podzielonego na kawałki

ˇ 20 g mleka

ˇ 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego

Masa serowa

ˇ 400 – 450 g herbatników

ˇ 1000 g twarogu, sernikowego, podzielonego na kawałki

ˇ 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

ˇ 180 g cukru

ˇ 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego

ˇ 120 g mleka

ˇ 120 g budyniu śmietankowego w proszku, bez cukru

ˇ 4 jajka

ˇ 4 – 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprzednio uprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania:

Kajmak kakaowy:

Do naczynia miksującego włożyć kajmak, dodać mleko i kakao, podgrzewać 2 min/70°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące

Masa serowa:

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej herbatniki, odstawić.

2 Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, budyń i jajka, wymieszać 30 s/obr. 5, następnie podgrzewać 15 min/90°C/obr. 4.

3 Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 1/4 ilości herbatników, układając je jeden obok drugiego. Herbatniki posmarować 1/2 przygotowanego wcześniej kajmaku kakaowego, następnie polać 1/3 masy serowej. Masę serową przykryć kolejną 1/4 ilości herbatników, polać kolejną 1/3 masy serowej.

Masę serową przykryć kolejną 1/4 ilości herbatników, polać kolejną 1/3 masy serowej. Masę serową przykryć pozostałymi herbatnikami, posmarować je pozostałym kakaowym kajmakiem i posypać migdałami w płatkach.

4 Sernik odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz, następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).

5 Sernik gotowany podawać jako deser.

 

 

ZOBACZ TAKŻE

O tym, jak skutecznie zarządzać czasem, kiedy warto skorzystać z porad coacha

Każdy powinien czerpać radość z życia i dążyć do tego, aby realizować swoje marzenia. O tym, jak skutecznie zarządzać czasem,…
CZYTAJ

Zdrowie na wakacjach. 5 porad lekarzy

Zdrowie na wakacjach. 5 porad lekarzy. Wakacje to czas odpoczynku, relaksu i beztroski. Ale nawet błahy problem zdrowotny może zepsuć…
CZYTAJ

Odkryj głębię smaku – owoce morza w wakacyjnym menu

Ryby i owoce morza, mimo coraz większej popularności, wciąż są produktami rzadko spotykanymi na naszych stołach. A szkoda – ich…
CZYTAJ

Jak nawilżyć skórę od wewnątrz?

Latem nasza skóra woła o dodatkową dawkę nawilżenia. Wysoka temperatura, silne promieniowanie UV, zmiany klimatu podczas wyjazdów – to wszystko…
CZYTAJ

Select MDx – nieinwazyjne badanie w kierunku raka prostaty

Select MDx – nieinwazyjne badanie w kierunku raka prostaty. Zamiast inwazyjnej biopsji badanie z próbki moczu. Płynna biopsja moczu jest…
CZYTAJ

Najdelikatniejsza skóra, czyli jak dbać o cerę wokół oczu?

Najdelikatniejsza skóra, czyli jak dbać o cerę wokół oczu? Zmarszczki, cienie, opuchlizna – oczy zdradzają nieprzespane noce, godziny spędzone przed…
CZYTAJ

Choroba dziąseł kluczowa dla rozwoju RZS – nowe badania

Choroba dziąseł kluczowa dla rozwoju RZS – nowe badania. Cukrzyca czy choroba Hashimoto to nie jedyne schorzenia, które mogą mieć…
CZYTAJ

Miksuj ze smakiem – zdrowe koktajle mleczne w trzech odsłonach

Miksuj ze smakiem – zdrowe koktajle mleczne w trzech odsłonach. Orzeźwiająco owocowe, odżywiająco warzywne, słodkie niczym deser i pobudzające jak…
CZYTAJ

Młodsza dzięki własnym komórkom macierzystym

Utrzymanie skóry w nieskazitelnym stanie jest niezwykle trudne, zwłaszcza jeśli na przeszkodzie do osiągnięcia celu stają liczne czynniki zewnętrzne. Zadanie…
CZYTAJ

Poradnik urodowy na lato – najlepsze sposoby nawilżenia skóry

Latem organizm jest wyjątkowo narażony na odwodnienie. Taki stan pogarsza nie tylko nasze zdrowie, ale także urodę. Ponadto w tym…
CZYTAJ

Które zabiegi medycyny estetycznej można wykonać latem?

Stwierdzenie, że żadnych zabiegów medycyny estetycznej nie powinno się wykonywać latem, to mit. Tylko nieliczne z nich w okresie dużego…
CZYTAJ

Poznaj swoje prawa. Jak odzyskać pieniądze od biura podróży?

Poznaj swoje prawa. Jak odzyskać pieniądze od biura podróży? Podróże małe i duże. Czyli jak sobie radzić z problemami lotniczymi…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Zdrowie na wakacjach. 5 porad lekarzy

Zdrowie na wakacjach. 5 porad lekarzy. Wakacje to czas odpoczynku, relaksu i…
CZYTAJ

Select MDx – nieinwazyjne badanie w kierunku raka prostaty

Select MDx – nieinwazyjne badanie w kierunku raka prostaty. Zamiast inwazyjnej biopsji…
CZYTAJ

Prostsze i mniej inwazyjne leczenie halluksów

Mniej bólu, niewielka rana pooperacyjna i powrót do pełnej sprawności w krótkim…
CZYTAJ

Kult opalenizny a wzrost liczby zachorowań na czerniaka

W ostatnich latach nastąpiło obniżenie wieku, w którym pacjenci zaczynają zapadać na…
CZYTAJ

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż…
CZYTAJ