Zbilansowana dieta podstawą dobrego samopoczucia



Jak odżywiać się zdrowo i jednocześnie ze smakiem? To proste: odpowiednio bilansując swoją dietę. Nie musi być ona pasmem samych wyrzeczeń i pozbawiona smaków, które tak bardzo lubimy. Odpowiednio komponując codzienne posiłki, zapewnimy sobie źródło energii i dobrego samopoczucia na każdy aktywny dzień.

Wystarczy poświęcić trochę czasu i tak opracować swoje menu, by dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych. Dobra forma fizyczna i psychiczna, której źródłem jest pełnowartościowy jadłospis, jest zawsze pożądana. Szczególnie jesienią.

„Mięsożerny” jak Polak

Mięso jest bardzo ważnym składnikiem diety każdego człowieka. To nie tylko bogate źródło ważnych składników odżywczych, ale również prawdziwa kopalnia łatwo przyswajalnego i wartościowego białka. Właśnie ono z kolei pozwala budować dobrą formę zarówno psychiczną, jak i fizyczną.

Nic więc dziwnego, że produkty mięsne od lat zajmują wysokie miejsce w diecie Polaków. Jednak te obecne na naszym talerzu jeszcze 20 lat temu mocno odbiegały pod względem jakości od dzisiejszej oferty branży mięsnej. Potwierdzają to badania naukowców z Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, z których wynika, że w ciągu dnia na posiłek mięso wybiera aż 50% naszych rodaków. Wzrostowi uległo także jego spożycie.

Z czego to wynika? Przede wszystkim ze zmiany samego mięsa, a dokładniej sposobu jego wyrobu i obecnym w nim wartości odżywczych. Produkowane obecnie jest chudsze niż to sprzed lat, ma mniej tłuszczu i sodu, za to o wiele więcej żelaza i witamin z grupy B. Są to składniki mające ogromny i – co ważne – pozytywny wpływ na nasze zdrowie.



Białko – źródło regeneracji

Najważniejsze jest jednak łatwo przyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego. To podstawa 75% masy obecnych w organizmie miękkich tkanek, ich budulec i jednocześnie „regenerator”. Ludzkie ciało co prawda umie je produkować, jednak nie na tyle, by zaspokoić zapotrzebowanie na nie.

Dlatego powinno się dostarczać ten składnik organizmowi wraz z pożywieniem, a dokładniej z bogatymi w nie produktami mięsnymi. – Białko zwierzęce jest źródłem tzw. aminokwasów egzogennych – mówi Karolina Kawczyńska, dyrektor marketingu w firmie Gzella.

– Odpowiadają one m.in. za szybszą regenerację organizmu, w tym za gojenie ran. Ale mięso to także bogate źródło żelaza, magnezu, cynku, wapnia, fosforu czy witamin z grupy B – bardzo ważnych w prawidłowej pracy układu nerwowego i metabolizmie. Dlatego w naszej diecie nie może zabraknąć mięsa dobrego pochodzenia, szczególnie białego. Wyjątkowo kruchy Kurczak Biesiadny firmy Gzella to wyjątkowy smak, którego sekret kryje się w składzie produktu.

 

Wyprodukowany jest z aż w 90% z chudego fileta z kury i mięsa kurczaka, bez dodatku: fosforanów i glutaminianu sodu. W połączeniu z warzywami będzie idealnym dodatkiem i zarazem podstawą kanapek, stałego elementu śniadaniowego menu wielu Polaków.

Mięso w diecie maluchów

Mięso to także ważny element diety dzieci. Z racji tego, że w okresie intensywnego wzrostu zapotrzebowanie na zawarte w nim białko jest wyjątkowo duże, warto nim urozmaicić jadłospis pociechy. Jego brak może bowiem skutkować pogorszeniem rozwoju psychofizycznego, być źródłem poważnych problemów zdrowotnych u najmłodszych, takich jak zahamowanie wzrostu, obniżenie odporności czy nawet pogorszenie sprawności intelektualnej. Jak jednak wiadomo, dzieci są wymagające.

Dlatego zadbajmy o to, by nie tylko pierwsze, ale też drugie śniadanie naszej pociechy było bogate w źródło tego składnika pod postacią uwielbianych parówek. – Parówki to od lat hit na dziecięcym talerzu – mówi Karolina Kawczyńska z firmy Gzella.

– Rodzice je doceniają, bo są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też szybko zaspokoją głód nawet największego łakomczucha. Wybierając jednak produkt konkretnej firmy, kierujmy się zawartość w nim mięsa. Warto zwrócić uwagę na Parówki Kubusie firmy Gzella. Wyprodukowane aż z 72% mięsa z kurczaka nadają się nie tylko do gotowania i smażenia, ale też do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z opakowania. Będą idealne jako podstawa śniadania, jak również jako przekąska w szkole.

Warto znaleźć dla mięsa miejsce w codziennym zbilansowanym menu. Ale tylko na to smaczne, wartościowe i od sprawdzonego producenta. Tylko takie zapewni nam odpowiednią dawkę energii na każdy aktywny dzień i jednocześnie dobre samopoczucie – tak niezbędne w okresie jesiennej szarugi za oknem.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ