Zbilansowana dieta podstawą dobrego samopoczucia



Jak odżywiać się zdrowo i jednocześnie ze smakiem? To proste: odpowiednio bilansując swoją dietę. Nie musi być ona pasmem samych wyrzeczeń i pozbawiona smaków, które tak bardzo lubimy. Odpowiednio komponując codzienne posiłki, zapewnimy sobie źródło energii i dobrego samopoczucia na każdy aktywny dzień.

Wystarczy poświęcić trochę czasu i tak opracować swoje menu, by dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych. Dobra forma fizyczna i psychiczna, której źródłem jest pełnowartościowy jadłospis, jest zawsze pożądana. Szczególnie jesienią.

„Mięsożerny” jak Polak

Mięso jest bardzo ważnym składnikiem diety każdego człowieka. To nie tylko bogate źródło ważnych składników odżywczych, ale również prawdziwa kopalnia łatwo przyswajalnego i wartościowego białka. Właśnie ono z kolei pozwala budować dobrą formę zarówno psychiczną, jak i fizyczną.

Nic więc dziwnego, że produkty mięsne od lat zajmują wysokie miejsce w diecie Polaków. Jednak te obecne na naszym talerzu jeszcze 20 lat temu mocno odbiegały pod względem jakości od dzisiejszej oferty branży mięsnej. Potwierdzają to badania naukowców z Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, z których wynika, że w ciągu dnia na posiłek mięso wybiera aż 50% naszych rodaków. Wzrostowi uległo także jego spożycie.

Z czego to wynika? Przede wszystkim ze zmiany samego mięsa, a dokładniej sposobu jego wyrobu i obecnym w nim wartości odżywczych. Produkowane obecnie jest chudsze niż to sprzed lat, ma mniej tłuszczu i sodu, za to o wiele więcej żelaza i witamin z grupy B. Są to składniki mające ogromny i – co ważne – pozytywny wpływ na nasze zdrowie.



Białko – źródło regeneracji

Najważniejsze jest jednak łatwo przyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego. To podstawa 75% masy obecnych w organizmie miękkich tkanek, ich budulec i jednocześnie „regenerator”. Ludzkie ciało co prawda umie je produkować, jednak nie na tyle, by zaspokoić zapotrzebowanie na nie.

Dlatego powinno się dostarczać ten składnik organizmowi wraz z pożywieniem, a dokładniej z bogatymi w nie produktami mięsnymi. – Białko zwierzęce jest źródłem tzw. aminokwasów egzogennych – mówi Karolina Kawczyńska, dyrektor marketingu w firmie Gzella.

– Odpowiadają one m.in. za szybszą regenerację organizmu, w tym za gojenie ran. Ale mięso to także bogate źródło żelaza, magnezu, cynku, wapnia, fosforu czy witamin z grupy B – bardzo ważnych w prawidłowej pracy układu nerwowego i metabolizmie. Dlatego w naszej diecie nie może zabraknąć mięsa dobrego pochodzenia, szczególnie białego. Wyjątkowo kruchy Kurczak Biesiadny firmy Gzella to wyjątkowy smak, którego sekret kryje się w składzie produktu.

 

Wyprodukowany jest z aż w 90% z chudego fileta z kury i mięsa kurczaka, bez dodatku: fosforanów i glutaminianu sodu. W połączeniu z warzywami będzie idealnym dodatkiem i zarazem podstawą kanapek, stałego elementu śniadaniowego menu wielu Polaków.

Mięso w diecie maluchów

Mięso to także ważny element diety dzieci. Z racji tego, że w okresie intensywnego wzrostu zapotrzebowanie na zawarte w nim białko jest wyjątkowo duże, warto nim urozmaicić jadłospis pociechy. Jego brak może bowiem skutkować pogorszeniem rozwoju psychofizycznego, być źródłem poważnych problemów zdrowotnych u najmłodszych, takich jak zahamowanie wzrostu, obniżenie odporności czy nawet pogorszenie sprawności intelektualnej. Jak jednak wiadomo, dzieci są wymagające.

Dlatego zadbajmy o to, by nie tylko pierwsze, ale też drugie śniadanie naszej pociechy było bogate w źródło tego składnika pod postacią uwielbianych parówek. – Parówki to od lat hit na dziecięcym talerzu – mówi Karolina Kawczyńska z firmy Gzella.

– Rodzice je doceniają, bo są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też szybko zaspokoją głód nawet największego łakomczucha. Wybierając jednak produkt konkretnej firmy, kierujmy się zawartość w nim mięsa. Warto zwrócić uwagę na Parówki Kubusie firmy Gzella. Wyprodukowane aż z 72% mięsa z kurczaka nadają się nie tylko do gotowania i smażenia, ale też do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z opakowania. Będą idealne jako podstawa śniadania, jak również jako przekąska w szkole.

Warto znaleźć dla mięsa miejsce w codziennym zbilansowanym menu. Ale tylko na to smaczne, wartościowe i od sprawdzonego producenta. Tylko takie zapewni nam odpowiednią dawkę energii na każdy aktywny dzień i jednocześnie dobre samopoczucie – tak niezbędne w okresie jesiennej szarugi za oknem.

ZOBACZ TAKŻE

Ultradźwięki – ultrazabieg, ultralifting, medycyna estetyczna

HIFU jest w ostatnim czasie bardzo modnym zabiegiem medycyny estetycznej. Jego wielką zaletą jest to, że liftinguje skórę bez podrażnienia…
CZYTAJ

Jak dbać o zęby w czasie świąt? Uwaga na cukier, kwasy i… wino

Święta sprzyjają objadaniu się. Cierpi na tym często żołądek i wątroba, ale także zęby. Spore dawki cukru, oblepiających potraw, cytrusów…
CZYTAJ

Pomyśl o sobie na święta! Zabiegi odmładzające, medycyna estetyczna

Choć ilość świątecznych spraw potrafi przytłoczyć każdą, nawet najlepiej zorganizowaną panią domu, warto w natłoku obowiązków znaleźć choć chwilę dla…
CZYTAJ

Jak w naturalny sposób pozbyć się rozstępów po ciąży?

Nawet 60% kobiet po urodzeniu dziecka zmaga się z problemem nieestetycznych rozstępów. Na początku mają postać czerwonych lub różowych pręg,…
CZYTAJ

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ