Peptydy grasicy podniosą odporność



Po 25 roku życia spada produkcja hormonów grasicy, co powoduje słabszą pracę układu odpornościowego oraz większą podatność na nowotwory, choroby reumatyczne i zaburzenia wzrostu. Dlatego w celu wsparcia systemu immunologicznego warto zażywać kapsułki, które zawierają hydrolizat białka o małej masie cząsteczkowej, enzymatycznie uzyskany z peptydów tego gruczołu.

Grasica znajduje się za mostkiem, w śródpiersiu, a zbudowana jest z kory, która podzielona jest na zraziki i rdzenia. Dojrzewają w niej komórki odpowiedzialne za odpowiedź odpornościową, komórkową, czyli limfocyty T, zwane również grasicozależnymi. Powstają one w czerwonym szpiku kostnym, po czym wędrują do grasicy, gdzie ulegają namnożeniu. Gdy są już dojrzałe przenoszą się do krwi obwodowej i narządów limfatycznych (węzły chłonne i śledziona), które zasiedlają. Jednak zadaniem gruczołu jest również eliminacja auto reaktywnych limfocytów, czyli tych, które mogłyby zaatakować komórki i tkanki organizmu.

Grasicę zalicza się nie tylko do układu chłonnego, ale również do hormonalnego, gdyż jej komórki rdzenia produkują hormony mające budowę peptydową. Chodzi o:

– tyrozynę, THF (grasiczny czynnik humoralny) i tymulinę (grasiczny czynnik surowiczny), które powodują różnicowanie i dojrzewanie limfocytów T. Pośrednio wpływają również na reakcje związane z odrzuceniem przeszczepu czy obronę przeciw komórkom nowotworowym.

– tymostymulinę, która pobudza wytwarzanie interferonu, a jej niedobór powoduje osłabienie mechanizmów obronnych przeciwko wirusom.

– tymopoetynę I i II, czyli hormonów hamujących przewodzenie impulsów nerwowych miedzy komórkami nerwowymi i mięśniowymi. Ich niedobór powoduje osłabienie i zmniejszenie siły skurczu mięśni szkieletowych, a nadmiar wzrost tej siły.

Ponadto grasica zapobiega rozwojowi alergii, wpływa na zdolności rozrodcze, wzrost oraz metabolizm. Dlatego, gdy jej funkcjonowanie zostanie zaburzone, może dojść do rozwoju wielu chorób, także tych potencjalnie śmiertelnych.

Na funkcjonowanie grasicy wpływ ma przyjmowanie antybiotyków, tabletek antykoncepcyjnych, steroidów, picie alkoholu, palenie papierosów, zażywanie narkotyków i stresowe życie. Pod wpływem tych czynników dojść może do patologicznych zmian grasicy, np. do przerostu, również o charakterze nowotworowym.

Przerost grasicy, ze wzmożeniem jej czynności, zwykle jest przyczyną miastenii, jednak może pojawić się także w przebiegu innych chorób, takich jak toczeń układowy, nadczynność tarczycy czy niedokrwistość aplastyczna. Przyczyną rozrostu gruczołu mogą być także nowotwory tj. grasiczak i chłoniaki. Z kolei choroby związane z zanikiem grasicy to zespół di George’a i zespół SCID.



Na funkcjonowanie grasicy wpływ ma przyjmowanie antybiotyków, tabletek antykoncepcyjnych, steroidów, picie alkoholu, palenie papierosów, zażywanie narkotyków i stresowe życie. Pod wpływem tych czynników dojść może do patologicznych zmian grasicy, np. do przerostu, również o charakterze nowotworowym.

Przerost grasicy, ze wzmożeniem jej czynności, zwykle jest przyczyną miastenii, jednak może pojawić się także w przebiegu innych chorób, takich jak toczeń układowy, nadczynność tarczycy czy niedokrwistość aplastyczna. Przyczyną rozrostu gruczołu mogą być także nowotwory tj. grasiczak i chłoniaki. Z kolei choroby związane z zanikiem grasicy to zespół di George’a i zespół SCID.

Jednak najważniejszym czynnikiem ograniczającym funkcjonowanie tego gruczołu, który dotyczy każdego człowieka, jest wiek. Grasica rozwija się w życiu płodowym, jako narząd ważący do 15 g występuje u noworodków, natomiast powiększa się do 2-3 roku życia, kiedy osiąga największą wagę 30-40 g. Następnie pozostaje duża do okresu dojrzewania (25 g), po czym, wraz ze wzrostem poziomu hormonów płciowych, na które jest wrażliwa, zaczyna zanikać. U człowieka w wieku 60 lat i więcej waży jedynie kilka gramów.

Niestety system immunologiczny słabnie więc wraz z wiekiem. Powodem tego jest to, że zdolność działania grasicy jest coraz mniejsza, gdyż jej funkcjonalna tkanka przekształca się częściowo w tłuszcz. W 40-50 roku życia istnieje już tylko około 5-10% początkowej ilości jej komórek. Tworzenie się peptyd grasicznych w wieku starszym znaczenie spowalnia.

Z tego względu należy życia zażywać Thym Uvocal plus w kapsułkach, który w Polsce sprzedaje apteka apo-discounter.pl. Preparat zawiera hydrolizat białka o małej masie cząsteczkowej, enzymatycznie uzyskany z peptydów grasicy. Hydroliza jest procesem chemicznym, dzięki której białka są wstępnie rozbijane do peptydów. Zabieg ten poprawia zdecydowanie wchłanianie oraz czas absorpcji. 1 kapsułka oprócz 200 miligramów hydrolizatu białka z hormonów grasicy zawiera również 2,3 miligramów cynku i 10 mikrogramów selenu. Te pierwiastki śladowe są przeciwutleniaczami i jako składniki enzymów biorą udział w wielu procesach przemiany materii.

Thym Uvocal plus wspomaga funkcjonowanie grasicy, która odgrywa decydującą rolę w produkcji białych krwinek w organizmie. Dzięki temu ten suplement diety pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także usprawnić metabolizm i procesy fizjologiczne. Podczas jego stosowania organizm może bardziej efektywnie walczyć z infekcjami, a co za tym idzie zmniejsza się jego podatność na choroby. Do tego wspiera procesy przeciwutleniające i chroniące komórki, szczególnie w sytuacjach wyczerpania i podwyższonego zapotrzebowania na środki odżywcze.

Preparat, który sprzedawany jest w opakowaniu zawierającym 180 kapsułek zażywać mogą osoby powyżej 12 roku życia, w ilości 1-3 kapsułek dziennie. Nie mogą stosować go osoby, które mają alergię na elementy białkowe pochodzenia zwierzęcego. Suplement nie zawiera laktozy i glutenu.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ