O czym należy pamiętać w czasie rozszerzania diety dziecka?



Rozszerzanie diety dziecka – to niezwykle istotny etap w jego życiu. To co będziemy podawać dziecku na początku okresu poznawania przez nie nowych smaków może znacznie rzutować na jego późniejsze preferencje smakowe.

Powszechnie uważa się, że pierwsze „prawdziwe” danie powinno składać się z delikatnego w smaku owocu, albo warzywa.

Jednak jak wskazują specjaliści nawet właśnie to, czy dziecko jako pierwszego zasmakuje np. jabłka, a nie marchewki możne mieć wpływ na to, że później niezbyt chętnie będzie jadło warzywa i pokarmy, które nie mają słodkiego posmaku. W jaki więc sposób prawidłowo rozszerzać dietę dziecka?

Marchewka, ziemniaczek, jabłuszko, brzoskwinia…

Tak jak to zostało wspomniane wyżej pierwsze dania przygotowywane dla maluszka powinny być jednoskładnikowe. Rozszerzanie diety należy rozpocząć od podawania delikatnych warzyw. Najlepiej sprawdzi się marchewka, ewentualnie ziemniak.

Dopiero później można podać dziecku owoce np. jabłka lub brzoskwinie. Następnie można podawać kolejne owoce i warzywa jak banany, gruszki, brokuły czy szpinak. Ważne jest, żeby po wprowadzeniu jednego składnika żywieniowego odczekać przynajmniej tydzień z podaniem następnego. Pozwoli to łatwo określić, co jest przyczyną ewentualnej alergii pokarmowej. Kiedy dziecko dobrze będzie reagowało na jednoskładnikowe dania można wprowadzać dania dwuskładnikowe np. ziemniaki ze szpinakiem lub marchewkę z jabłkiem.

Następnym etapem jest wprowadzenie mięsa do menu dziecka – na początku musi to być delikatne mięso: drób, cielęcina lub mięso królika, z czasem można też wprowadzić delikatną wołowinę. Warto zaopatrzyć się także w aktualny schemat żywieniowy, który znacznie ułatwi rozszerzanie diety, gdyż jest w nim dokładnie opisane, które pokarmy można podawać dzieciom w konkretnym wieku.



Mamo, tato – to nie dobre

Dzieci dostając coś nowego do zjedzenia często marudzą, niekiedy nie chcą nawet spróbować nowej potrawy, gdyż nie znają jej wyglądu. W takim przypadku trzeba pamiętać o konsekwencji, gdyż jak pokazują badania, dziecko niekiedy potrzebuje nawet kilkunastu „podejść” do niektórych potraw. Więc nie warto się poddawać, tylko po pewnym czasie ponownie dać dziecku do zjedzenia np. groszek lub brokuły.

Jak podawać?

Oczywiście pierwsze potrawy dziecka powinny mieć postać papki, czyli konsystencje zbliżoną do kaszki. Konsystencje taką najłatwiej uzyskać przecierając ugotowane warzywa przez sitko, zaś owoce można zetrzeć na drobnych oczkach tarki (tych, na których przygotowuje się masę na placki ziemniaczane).

Z czasem w takim jedzeniu powinny pojawiać się coraz większe kawałki, tak by dziecko mogło zacząć uczyć się gryźć. Jest to bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju jamy ustnej i samego zgryzu dziecka.

modanaurode.pl  -  dieta dziecka, posilki blender

W przygotowaniu posiłków rozdrobnionych pomóc może  blender ręczny taki jak na przykład blender mush Boon, jaki znaleźć można w sklepie www.babymama.pl.

Przygotowując posiłki dla dziecka, szczególnie dla starszego, które potrafi już zjeść większe kawałki potraw trzeba pamiętać także o estetyce podania takiego jedzenia. Warto wybrać ciekawą zastawę dla niego oraz zabawne sztućce, które będzie mu łatwo trzymać. Dobrze też, jeśli samo jedzenie będzie miało ciekawy kształt i będzie wielokolorowe.

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ

Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie

Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
CZYTAJ

Multiplikacja korzyści dla anti-agingu Jak działa potrójny kwas hialuronowy?

Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
CZYTAJ

Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety

Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie…
CZYTAJ

Kaszotto z warzywami

Doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita grubego. Ten złośliwy nowotwór jest drugim – po…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ

Milion. Aż tyle osób choruje w Polsce na niewydolność serca. Jak skutecznie diagnozować tę śmiertelną chorobę? 

- Niewydolność serca to stan, w którym serce nie jest w stanie…
CZYTAJ

Sen dobrem luksusowym. Co zrobić, by w końcu się wyspać?

W Światowym Dniu Snu eksperci przypominają, że zdrowy sen jest szczególnie ważny…
CZYTAJ

Okulary progresywne – jak działają i kto powinien ich używać?

Wraz z upływem lat, komfortowe widzenie obiektów znajdujących się w różnych odległościach…
CZYTAJ