Kolorowa jesień na talerzu – dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce



„Od gorąca twych promieni zapłonęły liście drzew. Od zieleni do czerwieni krążył lata senny lew. Mała chmurka nad jej czołem, mała łezka, słony smak. Pociemniało, poszarzało – jesień, jak to tak?” – śpiewał kiedyś Marek Grechuta. I nie do końca miał rację. Jesień wcale nie musi być szara i nudna. A już szczególnie jesień na talerzu. O tej porze roku na działkach i w przydomowych ogródkach pojawiają się pyszne warzywa sezonowe, które warto włączyć od swojej diety.

Sezonowe znaczy zdrowe

Wśród różnorodnych diet coraz popularniejsza staje się teoria sezonowego odżywiania. Na czym ona polega? Jej najważniejszą zasadą jest kupowanie warzyw rosnących i dojrzewających w aktualnej porze roku.

– Dobrze, by warzywa te pochodziły od rodzimych producentów. Nie tylko skraca to czas dostawy, co zapobiega utracie cennych witamin podczas transportu, ale także wpływa na niższą cenę produktu – mówi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Warto dodać, że warzywa występujące w lokalnym klimacie zawierają zoptymalizowane ilości składników odżywczych.

Dieta na jesień

Im chłodniej na zewnątrz, tym częściej sięgamy po sycące dania z użyciem rozgrzewających przypraw. Wbrew ogólnemu przekonaniu, wcale nie jest wskazane jedzenie większej ilości tłustych potraw. Warto za to wiedzieć, że jesienna dieta musi być bogata w warzywa i owoce – szczególnie w formie gotowanej, kiszonej lub wekowanej.

Zwolennicy sezonowego odżywiania mają świadomość, że cała gama substancji bioaktywnych jest wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych tuż pod skórką. Między innymi dlatego powinniśmy chętnie sięgać po produkty wzrastające z rytmem natury. Obecne w nich witaminy A i C oraz składniki mineralne, takie jak selen czy cynk pobudzają nasz układ odpornościowy.

Można zatem powiedzieć, że owoce i warzywa sezonowe to naturalne lekarstwa, które dostarczamy organizmowi w zbilansowanych posiłkach. Kuchnia pięciu przemian mówi o tym, by gotować je z użyciem mniejszej ilości wody, na słabszym ogniu i przez dłuższy czas. W ten sposób zatrzymujemy w potrawie więcej cennych składników odżywczych. Innym pomysłem jest wykorzystanie szybkowaru pod ciśnieniem lub zapiekanie w piekarniku.

Smak tak przygotowanych dań możemy wzbogacić na przykład oryginalnymi sosami lub dipami. Obecnie na rynku znajdziemy produkty, które dzięki sposobowi przechowywania nie zawierają w składzie konserwantów – dodaje ekspert.



Bakłażan, czyli warzywo, które jest owocem

Cenionym warzywem-niespodzianką, które dojrzewa na przełomie sierpnia i września jest zaliczany do rodziny psiankowatych bakłażan. Co ciekawe, ta ciemnofioletowa cukinia w istocie jest… owocem. Do niedawna uważany za egzotyczny i trudny w przygotowaniu.

Dziś, z powodu dużej zawartości kwasu foliowego, fosforu i żelaza, zyskuje na popularności. Doskonale smakuje panierowany, smażony czy duszony z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie odnajduje się pośród grillowych przekąsek, jako przystawka lub danie główne. Można go zapiekać lub faszerować. Oberżyny chłoną tłuszcz, dlatego przy smażeniu warto pamiętać, żeby nasmarować je oliwą i położyć na rozgrzanej patelni. Przygotowując je w ten sposób, sprawimy że nasze dania będą odznaczać się lekkością.

 

Witaminowa rekordzistka

W diecie jesienno-zimowej ważną rolę odgrywa witamina C. Jej nieocenionym źródłem jest czerwona papryka, kuzynka bakłażana. W 100 g tego warzywa jest jej więcej, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej. Co zaskakujące, pięciokrotnie przewyższa pod tym względem cytrynę!

Badania dowiodły, że papryka nie tylko odmładza i poprawia nastrój, ale także wspomaga proces odchudzania. I pomyśleć, że jeszcze dwa wieki temu uchodziła za roślinę ozdobną i trującą! Zwracając uwagę na mnogość sposobów wykorzystania papryki w kuchni, nie można nie wspomnieć o sosach i pastach, których okazuje się być niezastąpionym składnikiem. Zimą nie zabraknie jej też na naszych stołach w ulubionej wersji Polaków – marynowanej w occie z dodatkiem pieprzu i cebuli.

Śródziemnomorski zielony kalafior

W deszczową aurę nic tak nie poprawia humoru jak soczysta zieleń na talerzu. Brokuł, nazywany też zielonym kalafiorem, jest za sprawą bogatego składu, a także niezaprzeczalnych walorów smakowych zaliczany do najbardziej wszechstronnych warzyw. W zielonych różyczkach kryje się bogactwo witamin z grupy B. Brokuły jedzone na surowo mają działanie antynowotworowe. Jeśli jednak dla kogoś surowe są zbyt twarde może je przyrządzić na parze. Pamiętajmy jednak, że zbyt długie gotowanie pozbawia warzywo cennych wartości.

Z jesiennego ogródka do słoika

Jesień to również czas zbiorów. Polska kuchnia ma to do siebie, że lubi przedłużać naturalne właściwości plonów ziemi i zamykać ciekawe smaki w słoikach. Mimo różnorodnej oferty na sklepowych półkach nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych weków – nie tylko z powodu zastosowania przekazywanych z pokolenia na pokolenie, unikalnych receptur, ale również przez ich naturalny smak i zapach.

Korzystajmy więc z bogactwa produktów sezonowych i zapewnijmy sobie dostęp do kulinarnych smakołyków, które dodadzą energii i witalności w chłodne dni!

ZOBACZ TAKŻE

Jak utrata zębów wpływa na zgryz?

Jak utrata zębów wpływa na zgryz? Utrata zębów, poza etapem naturalnej wymiany mleczaków na zęby stałe, nigdy nie jest dla…
CZYTAJ

Młodzieńczy wygląd wiosną – jak zabieg Sunekos działa na skórę 25+ i 50+?

Młodzieńczy wygląd wiosną - jak zabieg Sunekos działa na skórę 25+ i 50+? Wiosną wszystko budzi się do życia, niestety…
CZYTAJ

Gorący trend czy niebezpieczna moda? O powiększaniu pośladków

Gorący trend czy niebezpieczna moda? O powiększaniu pośladków. Świat celebrytów wydaje się bezlitosny dla poczucia wartości przeciętnych kobiet. Nie wystarczy…
CZYTAJ

Zadbaj o formę na wiosnę. Te produkty pomogą Ci zbudować masę mięśniową!

Zadbaj o formę na wiosnę. Te produkty pomogą Ci zbudować masę mięśniową! Sezon wiosenny to idealna pora, by popracować nieco…
CZYTAJ

Zapytaj stomatologa: Dentofobia – czy paniczny strach przed dentystą da się opanować?

Zapytaj stomatologa: Dentofobia – czy paniczny strach przed dentystą da się opanować Niespokojny sen, ból brzucha, potliwość dłoni czy ogólne…
CZYTAJ

Powiększanie piersi krok po kroku

Powiększanie piersi krok po kroku. Przed podjęciem decyzji o zabiegu powiększania piersi pojawia się wiele pytań. Zwykle początkowo dotyczą głównie…
CZYTAJ

Kuchnie z różnych stron świata – Chiński stir fry

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania.…
CZYTAJ

Kuchnie z różnych stron świata – Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania.…
CZYTAJ

Kuchnie z różnych stron świata – Meksykańska quesadilla

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania.…
CZYTAJ

Premiera książki „Kobiety o kobietach, czyli cała prawda o płci pięknej”

Już za niecały tydzień huczna premiera książki „Kobiety o kobietach, czyli cała prawda o płci pięknej” oraz finał plebiscytu PRESTIŻOWY…
CZYTAJ

Zdrowa i naturalnie piękna skóra twarzy i ciała gotowa na wiosnę – wystarczy jeden zabieg

Zdrowa i naturalnie piękna skóra twarzy i ciała gotowa na wiosnę - wystarczy jeden zabieg. Nasze życie pędzi coraz szybciej…
CZYTAJ

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków. Pracujesz codziennie wiele godzin przy biurku? Wiedz, że w ten sposób możesz nabawić się…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków. Pracujesz codziennie wiele godzin przy biurku?…
CZYTAJ

Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia?

Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia? Długotrwała praca przed komputerem sprawia,…
CZYTAJ

Fakty i mity o witaminie C – poznajmy ją bliżej

Fakty i mity o witaminie C – poznajmy ją bliżej. Witamina C…
CZYTAJ

Zdrowotne konsekwencje smogu teraz i w przyszłości

Zdrowotne konsekwencje smogu teraz i w przyszłości. Kampania „interAKTYWNIE po zdrowie” Smog…
CZYTAJ

Europejski Dzień Mózgu. Co jeść, aby dbać o nasz mózg?

Europejski Dzień Mózgu przypada 18 marca i obchodzony jest już od ponad…
CZYTAJ