Dieta kopenhaska



Dieta kopenhaska występuje pod różnymi nazwami. Ten sam jadłospis można znaleźć pod nazwą: dieta 13-dniowa, dieta Mayo czy dieta szwedzka.

 

Ogólnie rzecz ujmując, jest to ta sama dieta, uznawana przez specjalistów wręcz za głodówkę organizmu. Niewiele osób tak naprawdę wierzy w jej skuteczność – wydawałoby się, że w 13 dni nie można pozbyć się dużej ilości kilogramów. Cała tajemnica polega jednak na kaloryczności posiłków. Podczas gdy dorosły człowiek powinien każdego dnia dostarczać swojemu organizmowi minimum 1500 kalorii, w czasie stosowania diety kopenhaskiej dostarcza się ich jedynie 900.

Trzeba pamiętać, że każdy organizm będzie reagował inaczej na tego rodzaju dietę. Dla jednych może być ona zbyt wyczerpująca – zdarzają się nawet przypadki omdleń. Inni będą cieszyć się dobrym samopoczuciem a nawet zwiększeniem energii. Jedno jest pewne, dieta jest prawdziwą rewolucją dla organizmu a osoby, które są jej przeciwnikami wskazują, iż jest po prostu zbyt restrykcyjna.

Jadłospis jest bardzo skromny, wydzielone są nawet godziny przyjmowania posiłków. Śniadania powinno zjadać się pomiędzy godziną 8.00 a 9.00, obiad pomiędzy godzinami 12.00 a 14.00 a kolację nie później niż o 18.00.

W diecie spożywa się przede wszystkim chude mięso drobiowe, ryby, jajka, warzywa oraz niektóre owoce. Ważna jest też woda – należy wypijać każdego dnia co najmniej 1,5 litra. Można też pić zielona herbatę, czarną kawę z jedną kostką cukru. Zakazane są napoje alkoholowe oraz gazowane.

Plan żywieniowy podzielony jest na 7 części.

1 oraz 8 dnia, na śniadanie powinno się wypić jedynie kawę, na obiad 2 jajka, gotowany szpinak, część kalafiora i pomidor natomiast kolacją będzie befsztyk wołowy z sałatą skropioną cytryną.

Dzień 2 i 9 to kawa na śniadanie, befsztyk wołowy z sałatą i wybranym owocem na obiad i 5 plasterków szynki oraz jogurt naturalny na kolację.

Dzień 3 i 10 wyznacza jeszcze inne wyżywienie. Na śniadanie standardowo kawa a do niej grzanka, na obiad szpinak, pomidor i owoc a na kolację, 2 jajka, 5 plasterków szynki oraz sałata skropiona cytryną.

Dnia 4 oraz 11 na śniadanie wypija się kawę, na obiad zjada się jajko, startą marchew i serek wiejski a na kolację jogurt naturalny popity szklanka owocowego kompotu.

5-go i 12-go dnia na śniadanie należy zjeść startą marchew, na obiad gotowaną rybę a na kolację befsztyk wołowy z sałatą i brokułami.

Dzień 6 i 13 to kawa z grzanką na śniadanie, duszona pierś z kurczaka z sałatą na obiad oraz 2 jajka i marchew na kolację.

7-go dnia wypić należy zieloną herbatę na śniadanie, na obiad zjeść pierś z kurczaka oraz owoc. W tym dniu nie należy jeść kolacji.

Twórcy diety w takim wydaniu zapewniają, iż w ciągu 13 dni można zrzucić od 5 do nawet 20 kilogramów. Co ważne, ponieważ dieta jest bardzo wyczerpująca dla organizmu, nie można stosować jej częściej niż raz na 2 lata. Organizm jest przecież pozbawiany większości cennych minerałów i witamin. Niestety, warto też zauważyć, że dieta ta nie tylko nie należy do zdrowych, ale jest również mało skuteczna. Chociaż spadek wagi może być znaczący to tylko w krótkim okresie – bardzo szybko pojawia się bowiem efekt jo-jo.

ZOBACZ TAKŻE

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy z chrupiącym dodatkiem

POSTNE, ALE NIE NUDNE – ZUPA Z CIECIERZYCY I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHRUPIĄCYM DODATKIEM Składniki na 4 porcje • ciecierzyca…
CZYTAJ

Zimowa recepta na blizny

Blizny powstają na skutek uszkodzenia, a następnie zasklepienia się skóry. Nowa tkanka różni się jednak od skóry właściwej kolorem i…
CZYTAJ

Wypadanie włosów? Ekspert doradza jak pozbyć się problemu skutecznie i na długo!

Długie, zadbane i gęste włosy to marzenie większości kobiet. A spełniają je na różne sposoby – od stosowania kosmetyków, poprzez…
CZYTAJ

Jak dbać o zęby osoby z zespołem Downa?

Higiena jamy ustnej u osób z zespołem Downa jest wyzwaniem dla opiekunów. Ze względu na zmiany w tkance miękkiej i…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ