Dieta kobiet w ciąży i okresie laktacji okiem eksperta portalu „Zdrowa ONA”, dietetyk mgr Ewy Kurowskiej



I trymestr

W pierwszym trymestrze nie ma konieczności zwiększania kaloryczności diety. Jest to jednak zdecydowanie ostatni dzwonek, aby zadbać o jej jakość. Prawidłowy jadłospis w tym czasie powinien opierać się o zasady zdrowego żywienia i obejmować regularne spożywanie posiłków – optymalnie w postaci 3 głównych oraz dwóch przekąsek. Warto w tym czasie przyjrzeć się temu, co wkładamy na talerz,

bo produkt produktowi nie równy. Główną zasadą na pierwszy trymestr jest wysokiej jakości zbilansowana dieta pozbawiona „pustych kalorii ” (słodycze, fast foody’y) oraz włączenie do niej suplementów zawierających kwas foliowy, w postaci preparatów,  takich jak np. Folik Mama Trymestr 1.

  • Białe pieczywo i białą mąkę warto zamienić na produkty pełnoziarniste, które dostarczą błonnika zapobiegającego zaparciom oraz zapewnią odpowiednią porcję witamin z grupy B.
  • Warto pamiętać o regularnym spożyciu ryb – zazwyczaj jadamy je bardzo rzadko, a zawarte w nich cenne kwasy tłuszczowe omega-3 są wyjątkowo potrzebne w okresie ciąży.
  • Kobiety ciężarne powinny w tym czasie zadbać o dostarczanie większej ilości witamin i składników mineralnych, jedząc więcej warzyw i owoców.
  • Pomysł na przekąskę: Warzywa surowe z dipami; Owoce cięte.

II i III trymestr

W drugim i trzecim trymestrze należy zwiększyć kaloryczność diety o 300-450kcal, dostarczając do organizmu pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne

  • II trymestr to etap intensywnego wzrostu oraz rozwoju poszczególnych narządów maluszka. Na tym etapie wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, które jest potrzebne do produkcji krwi.
  • Dziecko potrzebuje w tym okresie więcej kwasu foliowego i witamin z grupy B. Powód? Składniki te są niezbędne do budowy nowych komórek nerwowych, tkanek, mięśni i kości. Przyszła mama powinna jeść zatem więcej pełnoziarnistego pieczywa, zielonych warzyw liściastych i owoców,a do swojej diety włączyć suplementy diety zawierające: jod, kwas foliowy, magnez, witaminę D i kwasy DHA, np. Folik Mama Trymestr Drugi, Trzeci i Laktacja.
  • Dzięki nasionom roślin strączkowych ciężarna kobieta uzupełni zapotrzebowanie organizmu na białko, witaminy z grupy B, kwas foliowy, fosfor, magnez, cynk, mangan, potas. Składniki te zapobiegają wadom wrodzonym malucha.
  • Na tym etapie ciąży, istotna jest zwiększona dostawa wapnia ze względu na intensywnie rozwijający się układ kostny dziecka. Kobieta powinna pamiętać o tym, aby zjadać więcej produktów mlecznych, bogatych w wapń, by kości i zęby maleństwa rozwijały się prawidłowo.
  • W III trymestrze wzrasta zapotrzebowanie na białko, dlatego przyszła mama musi zapewnić maluszkowi odpowiednią ilość tego składnika budulcowego. Może to zrobić, uwzględniając w swoim codziennym jadłospisie jedną porcję produktów białkowych, tj.: chude mięso, ryby. Białko jest niezbędne do prawidłowego wzrostu płodu i łożyska oraz do budowy tkanek i mięśni.
  • III trymestr ciąży to także okres intensywnego rozwoju mózgu dziecka,w tym czasie warto dostarczyć mu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3. Dlaczego? Ponieważ wspierają rozwóji funkcjonowanie neuronów w mózgu. Znajdziemy je w rybach, owocach morza, oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i lnianym oraz algach, orzechachi nasionach.
  • Pomysł na przekąskę: Kotlecik z cieciorki; Wrap z łososiem; Szaszłyk z krewetką i mango; Owoce.



Laktacja

Zapotrzebowanie energetyczne kobiety w okresie laktacji zwiększa się o ok. 500-600 kcal. Produkty spożywane w tym czasie powinny odpowiedzieć na zapotrzebowanie kaloryczne karmiącej mamy i być bogate w niezbędne witaminy i składniki mineralne m.in.  odżywcze białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Należy jednak zadbać o to, aby spożywane posiłki były bardziej lekkostrawne.

Dlatego dobrym pomysłem będą te, zawierające warzywa blanszowane. Dzięki technice przyrządzania zachowują większość walorów odżywczych, a jednocześnie nie są ciężkostrawne.

Pomysł na przekąskę: Wrap z indyka; Wrap z łososia; Kotlecik z cieciorki;  Warzywa blanszowane; Owoce.

Mgr Ewa Kurowska

Mgr Ewa Kurowska

Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunkach Dietetyka oraz Metodologia Badań Klinicznych. Ukończyła również podyplomowe studium AWF na kierunku Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie.

Od ponad pięciu lat szczególnie mocno związana z tematem profilaktyki nadwagi i otyłości oraz opieką żywieniową nad kobietą ciężarną i karmiącą. Specjalizuje się również we wspomaganiu dietetycznym pacjentów po operacjach bariatrycznych oraz z założonym balonem dożołądkowym.

Doświadczenie kliniczne nieustannie rozwija, współpracując z Kliniką Leczenia Otyłości Szpitala Medicover oraz z Zakładem Medycyny Zapobiegawczej i Higieny WUM. Współpracuje jako ekspert w kampaniach promujących zdrowy styl życia. Jest stałym gościem popularnych programów śniadaniowych. Swoją wiedzę stale pogłębia na krajowych i międzynarodowych konferencjach oraz kursach.

ZOBACZ TAKŻE

Czy warto zacząć odchudzać się latem?

Czy warto zacząć odchudzać się latem? Postanowienie, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów i zadbać o kondycję, robimy najczęściej kilka tygodni…
CZYTAJ

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż w 600 reakcjach enzymatycznych, co sprawia że jest…
CZYTAJ

Wakacje bez kompleksów! Cellulit, wystające boczki, problemy ze skórą jak temu zaradzić?

Wakacyjne wyjazdy powinny kojarzyć nam się tylko pozytywnie. Co może być złego w urlopie spędzonym na plaży czy przy hotelowym…
CZYTAJ

Prowadzisz samochód? Dowiedz się, jak latem zadbać o jakość i komfort widzenia

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wymagającymi warunkami dla kierowców są upał, pełne słońce i bezchmurne niebo. Cieszymy się, że…
CZYTAJ

Wypełniacze – letnia, odmładzająca alternatywa dla zabiegów regenerujących

Okres letni to bardzo dobry czas na zabiegi na bazie wypełniaczy. Są one dobrą alternatywą dla osób, które dbają o…
CZYTAJ

Jakie składniki redukują cellulit?

Jakie składniki redukują cellulit? Kofeina oraz ekstrakty z bluszczu, ruszczyka kolczastego, kasztanowca, bylicy boże drzewko i alg to składniki, jakie…
CZYTAJ

Sałatka z cukinią i rukolą

Składniki: garść liści sałaty - mytej Rukoli marki Eisberg 1 cukinia kilka zielonych oliwek 2 czerwone pomidory 2 łyżki pociętego…
CZYTAJ

Skóra w słońcu – czas na letni makijaż pielęgnacyjny!

Skóra w słońcu – czas na letni makijaż pielęgnacyjny! Nadeszło długo wyczekiwane lato. Choć to czas błogiego relaksu, to skóra…
CZYTAJ

5 kroków do zadbanej męskiej skóry

Skóra mężczyzny różni się od kobiecej – głównie ze względu na różnice w gospodarkach hormonalnych obydwu płci. U panów jest…
CZYTAJ

Domowa granola z mlekiem waniliowym

Domowa granola z mlekiem waniliowym - Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Składniki: - miód 3 łyżki - płatki…
CZYTAJ

Infekcja zęba u dziecka? Poznaj 7 niepokojących objawów

Ból głowy, gorączka, rozdrażnienie i brak apetytu, to objawy, które mogą towarzyszyć wielu chorobom. Jednak, jeśli oprócz nich, pojawią się…
CZYTAJ

Wakacyjny niezbędnik – te produkty zabierz ze sobą w podróż!

Wakacyjny niezbędnik – te produkty zabierz ze sobą w podróż! Na wyjeździe czy w podróży potrzebujesz ze sobą mieć tylko…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż…
CZYTAJ

Prowadzisz samochód? Dowiedz się, jak latem zadbać o jakość i komfort widzenia

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wymagającymi warunkami dla kierowców są upał,…
CZYTAJ

Alergia zdemaskowana – Badania pomocne w diagnostyce alergii

Alergia to problem powszechny i szczególnie doskwierający o tej porze roku. Jakie…
CZYTAJ

Wyciągi roślinne złagodzą skutki słońca

Mimo, iż nadmierna opalenizna stała się passe, nadal wiele osób zagrożonych jest…
CZYTAJ

Barwione soczewki okularowe – modny gadżet lepszy komfort widzenia

Coraz częściej zauważyć można osoby, które nie tylko na plaży czy stoku,…
CZYTAJ