DIETA I TRENING – PARA IDEALNA



“Jestem na siłowni 5 razy w tygodniu, mogę pozwolić sobie na pizzę raz na jakiś czas. “Jeden pączek nie zaszkodzi, wybiegam go na bieżni.” ‘Robię cardio, nie muszę dbać o dietę.” Znasz te usprawiedliwienia, prawda?

Nie oszukujmy się – jeśli chcesz schudnąć, sam trening nawet najbardziej wyczerpujący, bez zbilansowanej diety, nie pozwoli w stu procentach pozbyć się zbędnych kilogramów. Tymczasem, odpowiednio dobrana dieta, zwłaszcza przy treningu redukcyjnym może poprawić efekty nawet o 80%.

 

Pilnuj procentów

Szczupła sylwetka zaledwie w 30% to efekt aktywności fizycznej, pozostałe 70% gwarantuje odpowiednio dobrana dieta. Pamiętajmy jednak, że dieta zbilansowana nie oznacza drakońska. Wręcz przeciwnie – jak wskazują dietetycy i trenerzy fitness osoby ćwiczące regularnie mają zwiększone łaknienie i nie ma w tym nic dziwnego – w końcu nasz organizm potrzebuje więcej mikro- i makroelementów, by móc zregenerować się po treningu!

Szacuje się, że dzienne zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka to od 1500 do 3000 kalorii. Zasada jest tu prosta – jeśli więcej trenujemy, więcej jemy i na odwrót. Klucz to odpowiednia równowaga między poszczególnymi składnikami odżywczymi w diecie.

Przyjmuje się, że zbilansowana dieta to taka, która w 50-65% składa się z węglowodanów (głównie w oparciu o pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż), 25–30% to tłuszcze, a 10–12 % stanowią białka (ich źródłem są m.in. jaja, mleko, mięso, ryby i orzechy).




Przed i po ma znaczenie

Policzyliśmy kalorie, rozplanowaliśmy posiłki – jak teraz wpleść je w nasz plan treningowy? Co jeść przed i po treningu, by osiągnąć maksimum efektywności? To główne pytania, zadawane przez wszystkich, którzy zdecydowali się zmienić tryb życia na bardziej higieniczny.

Tu zasada jest prosta – przed treningiem energia z węglowodanów, po treningu białko i witaminy na regenerację. Najwięcej energii do ćwiczeń dostarczą nam węglowodany złożone, a znajdziemy je głównie w zbożach, nasionach roślin strączkowych, owocach.

Pamiętajmy, by ostatni posiłek przed treningiem zjeść maksymalnie dwie godziny wcześniej – nikt nie lubi przecież ćwiczyć z pełnym żołądkiem. A co po treningu? Poza składnikami mineralnymi i witaminami, które utraciliśmy podczas wysiłku fizycznego zadbajmy o dostarczenie białka, które przyspieszy odbudowę i regenerację mięśni. Idealny będzie np. ryż z piersią z indyka, czy pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem i tuńczykiem.

Grunt to dobra organizacja

Znamy już zasady zdrowego żywienia, pytanie tylko kto w natłoku codziennych obowiązków znajdzie czas, by regularnie przygotowywać kilka posiłków na cały dzień? Wymówka pod tytułem “nie mam czasu, ja pracuję/wychowuję dzieci” jest powtarzana równie często co usprawiedliwienia w typie “ćwiczę – mogę pozwolić sobie na drobne przestępstwa przeciwko diecie”.

Z pomocą w planowaniu może przyjść nam wielofunkcyjne urządzenie Thermomix. Przede wszystkim, dzięki wielopoziomowemu gotowaniu, które pozwala na używanie kilku funkcji jednocześnie, oszczędzimy czas i miejsce – wystarczy jedynie kilka akcesoriów. Rybę przygotujemy na parze wkładając ją do przystawki Varoma, świeże warzywa do pasującego wkładu, równocześnie gotując ryż w specjalnym koszyczku.

Całość umieszczona na pokrywie naczynia miksującego gwarantuje nam pełny obiad w zaledwie pół godziny. Całość wraz ze zdrowymi przekąskami wystarczy zapakować w pojemniki i mamy gotowe posiłki na cały dzień z gwarancją niepodjadania produktów przetworzonych!

W przygotowywaniu pełnowartościowych i zróżnicowanych  posiłków pomogą nam dedykowana urządzeniu Thermomix platforma z przepisami oraz kolekcje. Dbający o figurę przygotują pyszne śniadania z kolekcjami „Lekkie śniadania” czy „Śniadania z niskim indeksem glikemicznym”. Przydadzą się z pewnością przepisy z kolekcji „Dania z drobiu w jednym naczyniu”, czy „Lunchbox do pracy i na piknik”. W kolekcjach znajdą coś dla siebie także wegetarianie i osoby na diecie bezglutenowej.

Thermomix − informacje

Thermomix to jedna z dywizji grupy Vorwerk z siedzibą w Wuppertalu w Niemczech. Firma, założona w roku 1883 jako rodzinne przedsiębiorstwo, zajmuje się głównie dystrybucją wysokiej jakości produktów (w systemie sprzedaży bezpośredniej). Zalicza się do nich Thermomix, wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które od ponad 50 lat ułatwia codzienne przygotowywanie posiłków.

Wyjątkowe połączenie ponad 12 funkcji w jednym urządzeniu oraz tysiące specjalnych przepisów gwarantujących przygotowanie pysznych dań zainspirowały dotąd ponad siedem milionów użytkowników na całym świecie. Ponad 30 000 przedstawicieli przeprowadza efektowne prezentacje możliwości urządzenia Thermomix  w domach klientów.

Po dokonaniu zakupu klienci mogą korzystać z indywidualnego wsparcia. Firma ma swoje spółki w Niemczech, Austrii, Francji, Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech, w Polsce, Czechach, Wielkiej Brytanii, Irlandii, na Tajwanie, w Meksyku i Chinach. Sprzedaż Thermomixa w ponad 40 innych krajach prowadzona jest za pośrednictwem dystrybutorów. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.thermomix.pl.

ZOBACZ TAKŻE

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy z chrupiącym dodatkiem

POSTNE, ALE NIE NUDNE – ZUPA Z CIECIERZYCY I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHRUPIĄCYM DODATKIEM Składniki na 4 porcje • ciecierzyca…
CZYTAJ

Zimowa recepta na blizny

Blizny powstają na skutek uszkodzenia, a następnie zasklepienia się skóry. Nowa tkanka różni się jednak od skóry właściwej kolorem i…
CZYTAJ

Wypadanie włosów? Ekspert doradza jak pozbyć się problemu skutecznie i na długo!

Długie, zadbane i gęste włosy to marzenie większości kobiet. A spełniają je na różne sposoby – od stosowania kosmetyków, poprzez…
CZYTAJ

Jak dbać o zęby osoby z zespołem Downa?

Higiena jamy ustnej u osób z zespołem Downa jest wyzwaniem dla opiekunów. Ze względu na zmiany w tkance miękkiej i…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ