Czy dieta niełączenia faktycznie ma sens?



Dieta, w której nie istnieją żadne zakazy. Jedynym warunkiem jest fakt, że produktów białkowych nie wolno łączyć z węglowodanami. Czy znana już od dawna dieta niełączenia, to faktycznie metoda idealna? Czy unikanie odpowiednich kompozycji produktów to jedyny warunek do spełnienia?

 

Dieta rozdzielna, zwana inaczej dietą niełączenia została opracowana przez doktora Haya. Jej zasady opierają się głównie na umiejętnym komponowaniu posiłków, bez potrzeby rezygnacji z ulubionych produktów. Wg doktora, cała teoria ma swoje fundamenty w tym, że żywność można podzielić na grupę białkowa i węglowodanową.

W zależności od rodzaju, produkty te ulegają trawieniu w różny sposób, dlatego łączenie ich w jednym posiłku obciąża organizm a tym samym wzmaga przybieranie na wadze.

Według diety niełączenia produkty dzielą się na 3 grupy. Produkty białkowe, czyli mięso, ryby, jajka, soję i mleko. Do produktów węglowodanowych zaliczamy pieczywo, makaron, kaszę, ziemniaki, owoce i rodzynki.

Trzecią grupą są produkty naturalne, które można łączyć z grupą pierwszą i drugą. Do nich zaliczamy tłuszcze, warzywa, zioła, grzyby czy kwaśny nabiał. W trakcie diety dr Haya należy zrezygnować z cukru, czerwonego mięsa, słodkich napojów czy alkoholu.



Wśród zalet diety rozdzielnej wymienia się wspomaganie układu krążenia i pracy układu pokarmowego. Ponadto dieta łagodzi napięcie nerwowe, a także oczyszcza organizm z toksyn.

Przyśpieszona materia jest również motorem do lepszego odchudzania. Według badań, faktyczna redukcja wynika z faktu, że komponowane według zaleceń posiłki charakteryzują się mniejszą kalorycznością. Istotnie, fakt niełączenia węglowodanów z białkami nie ma więc wpływu na odchudzanie. Co więcej, spadek masy ciała wynika z eliminacji produktów wysokotłuszczowych, przetworzonych czy słodyczy.

Pamiętajmy, że prawidłowo zbilansowany sposób odżywiania opiera się na Piramidzie Zdrowego Żywienia. Nie ma szczególnych zaleceń odnośnie do produktów, których łączyć nie można. Najważniejszy w zdrowym odchudzaniu jest rozsądek i umiar.

ZOBACZ TAKŻE

Pomyśl o sobie na święta! Zabiegi odmładzające, medycyna estetyczna

Choć ilość świątecznych spraw potrafi przytłoczyć każdą, nawet najlepiej zorganizowaną panią domu, warto w natłoku obowiązków znaleźć choć chwilę dla…
CZYTAJ

Jak w naturalny sposób pozbyć się rozstępów po ciąży?

Nawet 60% kobiet po urodzeniu dziecka zmaga się z problemem nieestetycznych rozstępów. Na początku mają postać czerwonych lub różowych pręg,…
CZYTAJ

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy z chrupiącym dodatkiem

POSTNE, ALE NIE NUDNE – ZUPA Z CIECIERZYCY I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHRUPIĄCYM DODATKIEM Składniki na 4 porcje • ciecierzyca…
CZYTAJ

Zimowa recepta na blizny

Blizny powstają na skutek uszkodzenia, a następnie zasklepienia się skóry. Nowa tkanka różni się jednak od skóry właściwej kolorem i…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ