7 najczęstszych błędów w odchudzaniu



Z czego wynikają błędy Polaków w odchudzaniu? Przede wszystkim z niecierpliwości i braku odpowiedniej wiedzy na temat żywienia. Ale także z braku wiedzy o sobie – czerpiąc informacje z niesprawdzonych, masowych źródeł zapominamy, że każda zmiana zasad odżywiania powinna być dostosowana do naszych indywidualnych uwarunkowań i potrzeb – twierdzi Milena Nosek, dietetyk LongLife. Poznaj 7 najczęstszych pułapek diety i dowiedz się, jak ich uniknąć.

#1: Brak cierpliwości

Najczęściej wyszukiwane hasła związane z dietą w Internecie to „jak schudnąć 10 kg w miesiąc” albo „jak zrzucić 5 kg w tydzień przed ślubem”. To błąd na dzień dobry. Po pierwsze, nie istnieje zdrowy sposób na utratę wagi w tak szybkim tempie. Po drugie, nawet jeśli udałoby nam się cudownie pozbyć zbędnych kilogramów w tak krótkim czasie, z pewnością odzyskamy je z nawiązką w kilka tygodni po zakończeniu drakońskiej diety – nie warto. Optymalne tempo utraty masy ciała to 0,5 – 1 kg tygodniowo, aby efekty były trwałe i bezpieczne dla zdrowia.

#2: Nagłe wprowadzanie drastycznych zmian

Przekonanie, że szczupła sylwetka zapewni nam lepsze samopoczucie, powoduje, że często decydujemy się na wprowadzenie surowych zasad z dnia na dzień. To za szybko. Owszem, jeśli zaskoczymy nasz organizm ograniczoną podażą kalorii, pierwszym skutkiem będzie spadek masy ciała. Po tym kilkudniowym okresie waga jednak prawdopodobnie stanie w miejscu – organizm dąży do równowagi, a więc żeby zapobiec wyniszczeniu, przestawi się na tryb „oszczędzania energii”.

Efekt – spowolniony metabolizm, spadek energii i gorsze samopoczucie. Po tygodniu funkcjonowania w tym „oszczędnym” trybie dojdzie także frustracja, że dieta nie przynosi dalszych efektów, mimo że wciąż jemy o połowę mniej niż przed jej rozpoczęciem. A stąd już prosta droga do ataków obżarstwa i powrót do punktu wyjścia.

#3: Diety monoskładnikowe

Wszyscy słyszeliśmy o cudownych efektach diety kapuścianej, której podstawą jest jedzenie zupy z kapusty oraz surowych warzyw i owoców, czy diety Dukana – opartej na spożywaniu prawie samego białka. Faktem jest, że efekty tych diet są widoczne już w krótkim okresie. I tyle tylko powinny być stosowane. Dieta, która nie zawiera wszystkich składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania narządów, może spowodować nieodwracalne zmiany w organizmie.

Pacjenci stosujący dietę wysokobiałkową w dłuższym okresie zakwaszają organizm, ryzykują też doprowadzeniem do niewydolności nerek. Niskokaloryczna zupa z kapusty bardzo szybko się nudzi, a powrót do wcześniejszego sposobu żywienia już po kilku dniach po zakończeniu diety nieuchronnie prowadzi do efektu jo-jo.



#4 Produkty reklamowane jako dietetyczne

W niemal wszystkich dietach odchudzających zaleca się ograniczenie spożywania węglowodanów, a w pierwszej kolejności pieczywa. Aby zapewnić sobie ustabilizowany poziom glukozy w organizmie, rzeczywiście powinniśmy postawić przede wszystkim na węglowodany złożone – np. w postaci produktów pełnoziarnistych, kasz, nieprzetworzonych ziaren zbóż.

Producenci żywności korzystają jednak z naszej niewiedzy w tym temacie, proponując produkty „dietetyczne”, które, oprócz ograniczonej kaloryczności, nie mają prawie żadnych składników odżywczych. Przykład – wafle ryżowe – skutecznie zastępują chleb (kromka pieczywa ryżowego ma nawet 3-krotnie mniej kalorii od zwykłego pieczywa), ale niestety tylko chwilowo wypełniają nasz żołądek – ani nie dostarczając wartościowych składników odżywczych, ani nie zapewniając poczucia sytości na dłużej, więc w efekcie jesteśmy szybciej głodni i jemy więcej. Inną pułapkę stanowią dania „light” np. w restauracjach szybkiej obsługi – niskokaloryczne warzywa w połączeniu z panierowanym kurczakiem i słodkim, tłustym sosem to nawet 500 – 600 kalorii (tyle samo co duży kawałek mięsa z ziemniakami i surówką – znacznie bardziej sycąca propozycja).

#5 Jedzenie zbyt mało, za rzadko

Ograniczając spożycie kalorii, np. z 2500 do 1500, robimy ten błąd, że zamiast rozłożyć je równomiernie na 4 lub 5 posiłków (spożywanych w odstępach 3-4 godzinnych), decydujemy się na jedzenie rzadziej. To duży błąd. Jeśli przez cały dzień będziemy chodzić głodni, wieczorem najpewniej zjemy dużo więcej, niż potrzebujemy i niż jesteśmy w stanie spalić.

Optymalnie ostatni posiłek powinniśmy spożywać około 3 godzin przed snem, nie powinien on być także zbyt kaloryczny ani zawierać dużo węglowodanów. Najlepiej, jeśli nasza kolacja będzie się składać z białka plus złożonych węglowodanów – np. w formie lekkiej sałatki z jajkiem lub tuńczykiem, jak polecają eksperci LongLife, marki oferującej catering dietetyczny  w oparciu o zasady anti-aging.

#6 Kaloryczne dodatki

Pułapką bywają także kaloryczne przekąski i napoje. Mały batonik w celu zaspokojenia nagłego napadu głodu to od 150 do 400 kalorii. Kilka szklanek soku owocowego w ciągu dnia – drugie tyle. Po tygodniu takiego dojadania nasza waga pokaże kilogram więcej – dlatego w przypadku dodatków trzeba być szczególnie ostrożnym. Wśród napojów, eksperci LongLife polecają przede wszystkim wodę mineralną (dla urozmaicenia – z miętą, plastrem cytryny lub grejpfruta), a także herbaty liściaste, yerba mate, napary ziołowe i świeże soki warzywne. Jako przekąskę: świeże owoce, niesiarkowane bakalie, koktajle owocowe i warzywa z twarożkiem.

#7 Przekonanie, że cały sekret tkwi w diecie

Jedzenie to nie wszystko. – Aby wspomóc odchudzanie należy zadbać o dobry sen, umiarkowaną i regularną aktywność fizyczną oraz wypoczynek umysłowy – przypomina dietetyk LongLife. Nieumiejętnie prowadzona dieta prowadzi do spadku energii, a co za tym idzie – osłabienia organizmu i ograniczenie wysiłku fizycznego.

Jeśli będziemy spożywać bardziej wartościowe pokarmy, będziemy mieć więcej energii do ćwiczeń, utrzymywania dobrej kondycji i budowania mięśni. Więcej tkanki mięśniowej zapewni nam szybsze spalanie tłuszczu, a tym samym trwalsze efekty odchudzania.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ